Welk beddengoed moet je gebruiken in de zomer?

De nachten worden weer korter en de temperatuur stijgt met de dag. Veel mensen vinden het dan lastiger om goed te slapen, doordat ze het te warm hebben en gaan zweten.

Naast een goed bed met het juiste matras speelt de juiste slaapomgeving een zeer belangrijke rol bij een goede nachtrust. Welke temperatuur je het prettigst vindt hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren, maar in het algemeen is de meest geschikte temperatuur in je slaapkamer tussen de 15 en 18 graden.

In de zomer is de temperatuur natuurlijk vaak veel hoger. Hoewel we geen invloed hebben op de buitentemperatuur moeten we ook niet vergeten dat het juiste matras en het juiste beddengoed ook een belangrijke rol spelen in onze slaapomgeving.

Dus welk beddengoed kan je helpen bij een goede nachtrust in de zomer?

In de zomer moet je ervoor zorgen dat je beddengoed ademend en vochtregulerend is. Goed beddengoed zou de temperatuur moeten kunnen balanceren om te voorkomen dat warmte zich opbouwt. Pure en natuurlijke materialen zoals zijde, katoen, linnen of satijn voelen luchtig en koel aan, zelfs in de zomer.

Beddengoed van polyester en microvezel is niet erg geschikt voor de zomer, omdat je het al snel erg warm kunt krijgen onder de synthetische vezels, waardoor het voor je lichaam erg lastig wordt om de temperatuur te reguleren. Vroeger werd aan mensen met een huisstofmijtallergie vaak geadviseerd om polyester beddengoed te gebruiken. Tegenwoordig is er hypoallergeen katoen, wat perfect is voor mensen met een allergie.

Zijden beddengoed

Zijde geeft je een gevoel van luxe en is heerlijk zacht op de huid. Zijde is een zeer fijn materiaal en wordt gewonnen uit de cocon van de larven van de Chinese zijdespin. Zijde is dus honderd procent natuurlijk.

Zijde is ongelooflijk prettig om onder te slapen, het voert vocht goed af en is ademend. Zijde kan vocht niet alleen zeer goed absorberen dankzij de nauw geweven vezels, maar het laat het vocht ook weer vrij in de lucht. Daarom kiezen mensen die ‘s nachts veel zweten vaak voor zijde.

Omdat zijde makkelijk te verven en te bedrukken is is zijden beddengoed verkrijgbaar in vele ontwerpen en kleuren. Zijden bedlinnen heeft een mooie glans en zorgt voor een elegante sfeer in je slaapkamer.

Daarnaast is zijde makkelijk om te onderhouden, het kreukt niet en hoeft dus ook niet gestreken te worden. Zijde is ook veilig voor mensen met een allergie omdat het hypoallergeen is. Bovendien heeft zijde een afstotende werking tegen mijten, bacteriën en schimmels.

Satijnen beddengoed

Satijn is een vakkundig gemaakt weefsel (het atlasweefsel), waarbij de inslagdraden aan de bovenzijde en de kettingdraden aan de onderzijde overheersen. Dit unieke weefsel geeft satijn de glans die veel mensen kennen en mooi vinden. De term "satijn" verwijst echter niet naar het materiaal van de stof, maar alleen naar het soort weefsel. Het meest gebruikte materiaal voor satijnen beddengoed is katoen.

Satijnen stoffen zijn ideaal voor beddengoed, vooral in de zomer, omdat ze luxe, prettig en koel aanvoelen op de huid. Satijnen beddengoed blijft ook lang mooi, het is makkelijk in onderhoud en je hoeft het niet te strijken.

De ademende en vochtregulerende eigenschappen van satijn katoen beddengoed kan je grote voordelen bieden. Satijnen katoen kan de temperatuur goed reguleren en voorkomt dat warmte zich opbouwt. Satijnen beddengoed is niet alleen geschikt voor de zomer, maar ook voor de winter, omdat het je lekker warm houdt.

Katoenen beddengoed

Katoen is al lang een populair materiaal voor beddengoed. Ten eerste kan katoen 65% van het eigen gewicht opnemen aan vocht. Dat is vooral een goede eigenschap in de zomer, omdat het menselijk lichaam elke nacht minstens een liter vocht verliest.

Daarnaast is katoen erg zacht, soepel en erg huidvriendelijk. Daarnaast is puur katoen sterk en licht van gewicht. Omdat katoen probleemloos in de wasmachine kan wordt het gezien als makkelijk in onderhoud. Het is een ideaal materiaal voor beddengoed in de zomer.

Beddengoed van perkal katoen is een specialiteit onder de katoenen stoffen:

Perkal beddengoed

Perkal is een katoenen stof gemaakt met een eenvoudig weefsel. Om katoen als perkal te kunnen beschouwen, moet het aantal draden ten minste 200 bedragen. Om katoen als perkal te kunnen beschouwen, moet het aantal strengen ten minste 200 bedragen. Perkal is net zo zacht en flexibel als satijn, maar heeft niet dezelfde glans. Perkal is ook zeer goed bestand tegen wrijving en wordt daarom vaak gebruikt voor het maken van lakens of hoeslakens. Perkal bedlinnen kan meerdere jaren gebruikt worden, omdat het zeer duurzaam is en lang meegaat. De stof biedt een koele slaapomgeving en is daarom een ideaal bedlinnen voor de zomer. Natuurlijk behoudt perkal ook de positieve eigenschappen van zuiver katoen, zoals ademend vermogen en vochtregulering.

Linnen beddengoed

Een artikel over het beste bedlinnen zou natuurlijk niet compleet zijn zonder linnen. Linnen heeft een hoge mate van doorlaatbaarheid voor lucht en warmte, waardoor de warmte zich niet onder je dekbed opbouwt.

Bovendien laat linnengoed vocht en zweet zeer snel naar buiten afvoeren. In de zomer betekent dit dat je de hele nacht door kunt slapen in een aangenaam droge omgeving.

Linnen is ook een van de sterkste natuurlijke stoffen. Beddengoed van linnen behoudt zijn vorm en kreukt minder snel dan veel andere materialen. Daarnaast heeft linnen bacteriedodende eigenschappen, dus bacteriën zullen niet overleven in linnen beddengoed.

Tot slot worden er geen chemische processen gebruikt bij de productie van linnen stoffen of bij de verwerking ervan, dus linnen veroorzaakt geen allergische reacties.

Hoe vaak moet ik mijn bed verschonen in de zomer?

Nadat we je een tip hebben gegeven over het onderwerp: "Welk beddengoed is het beste in de zomer", wil je vast en zeker weten hoe vaak je in de zomer je bed moet verschonen.

Als vuistregel geldt dat je in de zomer en winter elke twee weken je bed moet verschonen. Zoals gezegd verliest ons lichaam minstens een liter zweet per nacht; in de zomer is dit zeker nog wat meer. Ook moet je je dekbed ongeveer om de twee jaar wassen en regelmatig laten luchten.

Als je ‘s nachts erg veel zweet moet je je beddengoed elke week verschonen. Beddengoed en kussenslopen moet je op minstens 60 graden wassen, omdat mijten pas doodgaan bij een temperatuur van 58 graden. Laat daarnaast je kussen om de andere dag buiten luchten.

Als je allergisch bent voor huisstof, moet je het beddengoed zo vaak mogelijk verschonen en grondig wassen. Mijten nestelen zich graag in het stof en in ons bedlinnen en kunnen niesbuien, jeukende ogen, rhinitis en eczeem veroorzaken.

Moet ik een dekbed gebruiken in de zomer?

Als de temperatuur in de zomer boven de 20 graden stijgt vragen veel mensen zich af of het wel nodig is om onder een dekbed te slapen of dat het ook wel zonder kan. Omdat we ook in onze slaap veel zweten koelen we zonder deken misschien wel meer af dan we denken.

Daarom raden we je aan om ook in de zomer onder een deken te slapen. Veel fabrikanten hebben ook dunnere dekbedden voor de zomer. Als je echt niet onder een dekbed wil slapen, gebruik dan op z’n minst een dekbedovertrek om onder te liggen.