Welk kussen past het beste bij welke slaaphouding?

Als het om kussens gaat is er tegenwoordig voor elk wat wils. Je hebt de keuze uit verschillende maten, materialen, stevigheid, ontwerpen en vullingen. Maar juist het feit dat er zoveel opties zijn kan zorgen voor keuzestress, waardoor het zelfs lastiger kan zijn om überhaupt een beslissing te nemen, laat staan de juiste.

Dus welk kussen is het beste? Welk kussen moet ik kiezen als ik last heb van mijn nek? Zijn er speciale kussens voor als je graag op je zij slaapt? In deze blogpost proberen we de keuze wat makkelijker te maken zodat jij jouw perfecte kussen vindt!

Wat is het doel van een kussen?

Voor de meeste mensen hoort een kussen standaard bij hun bed en slaapkamer. Je kussen is niet alleen belangrijk omdat het op je bed ‘hoort’, maar ook omdat het de look van je slaapkamer mede bepaalt en zorgt voor extra knusheid. Maar een kussen heeft ook functies waar de meeste mensen niet bij stil staan als ze er een kopen.

Een kussen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van onze nachtrust. Je kussen heeft namelijk invloed op je postuur en de slaaphouding die je elke nacht aanneemt. Je kussen biedt ondersteuning voor je hoofd, waardoor het lichaam wordt ontlast. Dit voorkomt dat je hoofd te ver naar voren of achteren buigt en dat je de spieren in je nek overstrekt.

Een verkeerde slaaphouding kan leiden tot spanning in de spieren en in de nek als je ‘s ochtends wakker wordt. Sommige mensen krijgen zelfs hoofdpijn als ze op het verkeerde kussen slapen. Als je wakker wordt met stijve spieren of pijn moet je jezelf afvragen of je ruggengraat ‘s nachts in de verkeerde houding komt te liggen, door je matras of je kussen. 

Waar moet je rekening mee houden als je een nieuw kussen kiest?

Als je een nieuw kussen wilt gaan kopen kun je jezelf de volgende drie vragen stellen:

  • Welke slaaphouding vind ik het fijnst?
  • Welk soort kussen (de vulling) past het beste bij me?
  • Welke maat kussen heb ik nodig?

De slaaphouding

Zoals gezegd is het doel van een kussen de ruimte te vullen tussen het matras en het hoofd, op zo’n manier dat je ruggengraat is een veilige positie ligt. De vorm van deze ruimte kan afhankelijk zijn van je slaaphouding. Daarom moet je kussen passen bij de slaaphouding waarin je het grootste gedeelte van de nacht ligt.

Daarom gaan we in de volgende paragraaf verder in op de meest voorkomende slaaphoudingen en leggen we uit welk kussen het beste past bij welke houding.

Kussens voor zijslapers

De ruimte tussen het matras en de nek is het grootst bij zijslapers. Daarom moet de hoogte van het kussen passen bij de breedte van de schouders. Een smal kussen van 40x60 cm of 40x80 cm is een goede keuze voor de meeste mensen, omdat je schouder zo ruimte heeft om in het matras te zakken. Het is belangrijk om je kussen niet onder de schouders te plaatsen, omdat je ruggengraat dan in een ongezonde houding komt te liggen.

Omdat elk lichaam anders is moet je ook niet vergeten om het kussen te proberen in de winkel. Als je dat doet is het een goed idee om iemand te vragen of je ruggengraat een rechte lijn volgt als je ligt. Je schouders moeten in een rechte hoek ten opzichte van het matras liggen. Ergonomisch gevormde nekkussens, kussens voor zijslapers of zeepvormige kussens zijn allemaal goede keuzes voor zijslapers.

Zizzz kussens mag je binnen 30 dagen gratis terugsturen, dus het is net alsof je ze in de winkel probeert.

Kussens voor rugslapers

Rugslapers kunnen beter geen dikke kussens gebruiken. Een plat kussen wordt aangeraden, zodat je lichaam horizontaal op het matras kan liggen. Ergonomische kussens die de nek ondersteunen hebben een inkeping in het onderste gedeelte om de nekwervels te ondersteunen.

Net als zijslapers moeten rugslapers hun kussen niet onder de schouders leggen. Daarom raden de meeste artsen dunne en smalle kussens aan voor rugslapers. Als je een kromme rug of scoliose hebt, moet je kussen iets dikker zijn.

Kussens voor buikslapers

Slaapexperts adviseren meestal om niet te lang op je buik te slapen, omdat je zo je nek overstrekt. De buikhouding is de minst aangeraden slaaphouding. Als je toch graag op je buik slaapt is het het beste om geen kussen te gebruiken. Door een kussen kunnen je ruggenwervels buigen en je nekwervels draaien. In het ergste geval kan deze slaaphouding zelfs leiden tot scoliose.

Er zijn echter wel speciale kussens voor buikslapers, met een holle ruimte in het midden. Deze kussens bieden niet alleen verlichting voor je wervelkolom, maar ze maken ademen ook makkelijk omdat je hoofd en neus niet in het kussen kunnen zakken.

Hoe vind ik de beste vulling voor mijn kussen?

De meeste mensen gebruiken het klassieke donskussen. Maar tegenwoordig zijn kussens er niet alleen in verschillende vormen, maar ook met verschillende soorten vulling. In de volgende paragrafen leggen we uit welke soorten vulling er zijn.

Donzen kussens of kussens met veertjes

Een van de grootste verschillen tussen dons en veertjes is dat de eerste geen harde steeltjes hebben. Daardoor is dons aanmerkelijk zachter dan veertjes. Dus in een kussen zorgt de dons voor de zachtheid en de veertjes voor de benodigde stevigheid.

Bij sommige kussens heb je de keuze uit verschillende verhoudingen tussen dons en veertjes. Voor nekkussens wordt een constructie met 3 kamers aangeraden. Omdat dons heerlijk warm is zijn deze kussens vooral geschikt voor mensen die het ‘s nachts vaak koud hebben.

Kussens van gewatteerde katoen of synthetische stoffen

Een gewatteerde vulling kan worden gemaakt van lyocell of polyester. Kussens met gewatteerd katoen of polyester zijn vaak zeer licht van gewicht en geschikt voor mensen die de voorkeur geven aan een licht en luchtig kussen, hoewel het niet echt veel ondersteuning biedt.

De kwaliteit van dit soort kussen en hoe lang het meegaat hangt vaak af van de prijs. Kussens van gewatteerd katoen bevatten ook vaak fleece, om te voorkomen dat de vulling gaat samenklonteren.

Kussens gevuld met dierenhaar

Kamelendons, paardenhaar en scheerwol zijn de meestgebruikte soorten dierenhaar die worden gebruikt als vulmateriaal voor kussens. Pure scheerwol is zeer zacht en isoleert goed. Daarnaast zijn kussens van dierenhaar ademend, dus ze kunnen vocht goed afvoeren en zijn daarom zeer geschikt voor mensen die ‘s nachts veel zweten.

Bij Zizzz hebben we kussens gevuld met pure scheerwol van schapen uit de Zwitserse Alpen.

Kussens met een natuurlijke vulling

Kussen met andere soorten natuurlijke vulling zijn vaak gevuld met graansoorten zoals gierst of spelt, ze zijn dan ook wat steviger dan andere kussens. Deze kussens hebben een massage-achtig effect en kunnen helpen om de doorbloeding te stimuleren.

Deze kussens zijn echter niet zo geschikt als nekkussens omdat ze onvoldoende ondersteuning bieden voor de nek.

Kussens met schuimvulling

Deze kussens zijn meestal gevuld met visco- of gelschuim. Visco-schuim is een thermo-elastisch schuim en biedt een comfortabel, wiegend gevoel en een grote mate van ondersteuning. Aangezien het schuim zich aanpast aan de vorm van het hoofd, zijn deze kussens niet geschikt voor mensen die vaak van slaaphouding veranderen.

Gelschuim is geschikter als je vaak draait en woelt in je slaap. Daarnaast is een kussen met gelschuim zeer comfortabel en erg geschikt voor mensen die veel zweten gedurende de nacht.

Hoe dik moet mijn kussen zijn?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je slaaphouding, je eigen lengte en je lichaamsbouw. Als je bijvoorbeeld brede schouders hebt moet je kussen dikker zijn dan bij iemand met smalle schouders.

Welk kussen moet ik kiezen als ik last heb van mijn nek?

Als je last hebt van nekpijn is een smal en dikker kussen het best. Probeer een kussen te kiezen dat meer steun biedt, zoals een wigvormig kussen. Omdat er verschillende soorten nekpijn zijn met verschillende oorzaken is het goed om met een expert te overleggen welk kussen het beste werkt als je last hebt van je nek.

Kussens bij Zizzz

Bij Zizzz hebben we verschillende soorten kussens, dus je vindt zeker het juiste kussen voor jou! Bij ons kun je kiezen uit donzen kussens of kussens gevuld met scheerwol.

Al onze donzen kussens zijn ethisch geproduceerd en voorzien van het DownPass keurmerk.  Onze kussens zijn er in 6 verschillende maten zodat je er zeker eentje vindt die perfect is voor jou.