Draaddichtheid - wat zegt het over de kwaliteit van je beddengoed?

 

De draaddichtheid van je beddengoed is een belangrijke factor om rekening mee te houden voor de kwaliteit. De draaddichtheid, ook wel thread count genoemd, geeft aan hoe stevig de stof is. Er zijn ook nog andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de kwaliteit, zoals het materiaal, de dichtheid van het garen en het weefsel.

In deze blogpost geven we je een overzicht van de verschillende soorten draaddichtheid en weefsels en leggen we uit waarom verschillende stoffen verschillend geprijsd zijn. We bespreken de populairste materialen voor beddengoed en leggen uit hoe ze zijn geweven en wat hun sterktes zijn.

Wat is de draaddichtheid en wat geeft deze aan?

De draaddichtheid wordt gebruikt om aan te geven hoeveel draden er zijn gebruikt voor één vierkante inch stof. Het meet dus hoeveel schering- en inslagdraden er per centimeter zijn geweven en hoe dicht de stof is. Scheringdraden zijn de draden die verticaal door de stof lopen, terwijl inslagdraden horizontaal worden geweven.

Als je naar beddengoed van hoge kwaliteit kijkt, zul je zien dat de draadtelling altijd wordt aangegeven. Hoogwaardig beddengoed heeft een draadtelling van 600 of zelfs meer dan 800. Goed beddengoed heeft meestal een draadtelling van rond de 200.

Vaak wordt aangenomen dat een hogere draaddichtheid automatisch gelijk staat aan een betere kwaliteit, omdat fijner geweven stoffen zachter aanvoelen. Dit is echter niet altijd het geval, wat later zal worden uitgelegd.

Betekent een hogere draaddichtheid ook dat de kwaliteit hoger is?

Beddengoed met een hogere draaddichtheid is bijna altijd duurder. Dat is logisch, omdat de extra moeite die in de productie is gestoken ervoor zorgt dat de stof gladder en prettiger aanvoelt. Dit is echter geen algemene waarheid, aangezien de kwaliteit van een stof van meer dan alleen het aantal draden afhangt.

Een extreem hoge draaddichtheid betekent namelijk ook dat er minder ruimte tussen de draden is, wat weer betekent dat de stof minder goed ademt. Dit kan een nadeel zijn als je op zoek bent naar verkoelend beddengoed voor de zomer. Je merkt het ook bij het wassen, omdat nauwer geweven beddengoed ook langzamer droogt.

Daarnaast speelt het materiaal waarvan de stof is geweven een cruciale rol. Als bijvoorbeeld katoen van mindere kwaliteit wordt gebruikt, zal de stof na verwerking stug aanvoelen. Als je op zoek bent naar nieuw beddengoed, moet je dus goed opletten welke materialen worden gebruikt en waarvoor je het beddengoed wilt gebruiken.

Welke invloed heeft de draaddichtheid op de kwaliteit van het beddengoed?

De draaddichtheid geeft zoals gezegd aan hoeveel draad er is gebruikt in een vierkante inch stof. De garendichtheid daarentegen wordt gebruikt om te bepalen hoeveel garens een draad bevat en hoe dik deze zijn. Draden kunnen uit één of meer garens bestaan en worden gewoonlijk onderverdeeld in enkele draad, dubbele draad en meervoudige draad. Een garenstreng die lang en sterk genoeg is om afzonderlijk te worden verwerkt, wijst op een hogere kwaliteit.

Zo zijn garens van één draad van betere kwaliteit dan draden met verschillende garens. Als de garens slechts één draad hebben, kunnen ze zachter en lichter aanvoelen. Garens die met meer dan één draad zijn vervaardigd, zijn daarentegen over het algemeen zwaarder en voelen ruwer aan.

Welke soorten weefsel zijn er?

De weving heeft niet alleen invloed op hoe het beddengoed er uiteindelijk uitziet, maar ook hoe zacht en zwaar de stof is. Tot de standaard wevingen behoren de keperbinding en de effenbinding. We bespreken nu de meest voorkomende wevingen voor beddengoed:

De effenbinding

De effenbinding is een van de meest voorkomende en vormt de basis voor vele andere wevingen. Hier worden de inslag- en de scheringdraad om en om gebruikt, waardoor een schaakbord-achtig effect ontstaat. Bij stoffen die met effenbinding zijn gemaakt, ziet de onderkant er hetzelfde uit als de bovenkant.

Een voordeel van deze weefsels is dat ze gemakkelijk te maken zijn. Bovendien zijn de weefsels die met deze weving zijn gemaakt, over het algemeen vrij sterk en duurzaam. Met effenbinding kunnen echter geen ingewikkelde vormen worden gemaakt. Door zijn grote stabiliteit is de effenbinding perfect voor beddengoed. Perkal beddengoed wordt bijvoorbeeld op deze manier gemaakt.

De keperbinding

Bij deze weving worden schering- en inslagdraden niet om en om gebruikt, maar gaat één inslagdraad onder de scheringdraad door en dan over twee inslagdraden. Daarom zie je meer scheringdraden aan de ene kant van de stof en meer inslagdraden aan de andere kant.

Rondingen en fantasievormen zijn gemakkelijker te maken met keperbinding. Het nadeel is dat keperbinding qua stabiliteit inferieur is aan effenbinding.

Het satijnen weefsel

Ook bekend als de "atlasbinding", is deze binding meer bekend onder de term "satijnbinding". Hier gaat de inslagdraad onder één kettingdraad door en vervolgens over meer dan twee kettingdraden. Hierdoor ontstaat een stof die aan de ene kant glanzend is en glad aanvoelt en die aan de andere kant mat is.

Stoffen die op deze wijze zijn vervaardigd, voelen uiterst zacht aan tegen de huid en hebben een aantrekkelijke glans. Patronen kunnen ook gemakkelijk worden toegevoegd aan stoffen die met de satijnbinding zijn gemaakt. Omdat de weving iets meer vaardigheid vereist dan de effen of keperbinding, zijn stoffen met satijnbinding meestal iets duurder.

De Panama-weving

De Panama-weving is in wezen een gewone weving, maar terwijl bij de gewone weving slechts enkele schering- en inslagdraden worden gebruikt, worden er bij de Panama-weving meerdere tegelijk gebruikt. Hierdoor voelt de stof steviger aan en is hij duurzamer. Deze weving wordt vaak gebruikt voor stoffen met dikke vezels.

Hoogwaardig beddengoed van Zizzz

Bij Zizzz bieden we beddengoed van twee verschillende weefsels: katoen perkal en katoen satijn beddengoed. Al ons beddengoed heeft een draaddichtheid van meer dan 200 en is biologisch.

Ons perkal beddengoed is er in verschillende kleurcombinaties, met bijpassende lakens en dekbedovertrekken. Deze biologische producten hebben niet alleen een GOTS-keurmerk, maar worden ook in Europa geproduceerd om de transportafstanden zo kort mogelijk te houden.

Ons satijnen beddengoed is ook gemaakt van biologisch katoen en is verkrijgbaar in de natuurlijke ècru kleur. Deze producten zijn vrij van chemicaliën en veroorzaken geen huidirritatie of allergische reacties. Wij hebben ook bijpassende kussenslopen en bedlakens van satijn. Voor kinderen bieden wij een satijnen dekbedovertrek met ons klassieke lucky star dessin.

Conclusie

Het aantal draden van bedlinnen is een indicatie van de kwaliteit, maar het is niet de enige factor die dit bepaalt. Als je op zoek bent naar nieuw beddengoed, moet je ook letten op de weefwijze en de gebruikte materialen. Luxe beddengoed kan alleen worden gemaakt van hoogwaardige materialen.