Wat zegt de vulkracht van een donsproduct?

 

Als je een donzen dekbed of kussen koopt heb je misschien gezien dat in het etiket de vulkracht staat aangegeven. In deze blogpost leggen we je precies uit van de vulkracht van een donzen dekbed is en wat het zegt over de kwaliteit van een kussen of dekbed.

Daarnaast leggen we uit welke soorten dons er zijn en wat de verschillen zijn. We laten zien welke donssoort je het warmst houdt en hoe je het juiste product vindt voor op je slaapkamer.

Wat betekent de vulkracht van dons?

Als je op zoek bent naar een nieuw dekbed met donsvulling zijn er wat zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een keuze maakt. Naast andere factoren om rekening mee te houden, zoals de soort en de afkomst van de dons, speelt ook de vulkracht een belangrijke rol.

De vulkracht van producten met dons, ook wel loft genoemd, geeft aan hoe goed het product isoleert. Het geeft aan hoe hoog de kwaliteit van je donzen beddengoed is. Het wordt gemeten in in "cuin", wat een afkorting is voor "cubic inches". Eén cuin is ongeveer 16,38 kubieke centimeter.

De cuin-waarde is hoger als de dons een groter luchtkussen heeft en beter isoleert. Een lagere cuin-waarde betekent dan ook dat de dons een een kleiner luchtkussen heeft en dus minder goed isoleert. Luchtkussens zijn belangrijk om de warmte binnen te houden onder het dekbed en de kou buiten te houden.

Hoe wordt de vulkracht van producten met dons bepaald?

Om de vulkracht van een product te bepalen oefenen deskundigen een bepaalde druk uit op het dons en meten vervolgens hoe groot het volume is. Om precies te zijn wordt bij het meten een ons dons (wat overeenkomt met 28,34 gram) uitgefilterd en worden de clusters gedurende enkele uren samengeperst in bijvoorbeeld een plexiglas cilinder.

Als de druk van het dons wordt gehaald wordt gemeten hoever de donsclusters weer uitzetten. De hoogte en breedte van het dons bepalen het volume en het isolatievermogen.

De vulkracht van een donsproduct is een belangrijke factor bij de keuze van het juiste beddengoed of zelfs outdoorkleding. Als je op zoek bent naar een dekbed dat je warm houdt, kun je het beste een dekbed met een hogere vulkracht kiezen. Als je beddengoed wil dat je koel houdt,  kun je het beste kiezen voor een dekbed met een lagere vulkracht of een ander materiaal.

Hoe wordt de vulkracht aangegeven op donsgoederen?

Zoals gezegd worden de termen "fill power" en "loft" gebruikt in Engelssprekende landen en wordt de meting uitgedrukt in cuin. De termen "Bauschkraft" en "pouvoir gonflant" worden respectievelijk in het Duitse en het Franse taalgebied gebruikt. In Nederland spreken we over “vulkracht” hoewel fabrikanten soms ook de Engelse term voor hun beddengoed gebruiken. 

Wat wil loft of vulkracht precies zeggen?

Voordat we vulkracht verder uitleggen moeten we eerst kijken naar de structuur van een donscluster. Als je het van dichterbij bekijkt zie je dat het een kern of een schacht heeft en radiaal gevormde donshaartjes die bijzonder zacht aanvoelen. 

Tussen de afzonderlijke donshaartjes ontstaan luchtzakken. Als het dons zeer lange donshaartjes heeft die gelijkmatig verdeeld zijn, resulteert dit in een hogere vulkracht. Omdat dons ongelooflijk licht is, zijn er een half miljoen tot een miljoen donsclusters nodig voor een kilo.

Hoe hoger de vulkracht, hoe minder dons nodig is om hetzelfde isolatievermogen te bieden. Daarom zijn er ook lichtere dekens die toch ook net zo warm zijn. Donzen dekbedden met een lage loft zijn zwaarder omdat er meer dons wordt gebruikt.

Hoe verkrijgt dons een hoge loft of vulkracht?

Een factor die we al genoemd hebben is de grootte van de donsclusters. Zeer jonge ganzen hebben kleinere donsclusters dan volwassen ganzen; hun dons heeft dus ook een geringere vulkracht. De tweede factor is de lengte van de donsharen. Langere donsharen zorgen voor een betere isolatie.

De derde factor is de homogeniteit van het dons. Dit geeft aan hoe regelmatig de donshaartjes rond de kern zijn gerangschikt en hoe gelijkmatig de lengte van de haartjes is. Een hoge mate van homogeniteit vertaalt zich in een hogere vulkracht.

Een donscluster kan altijd terugkeren naar de oorspronkelijke vorm, ongeacht hoeveel druk erop is toegepast. Dat gezegd hebbende, donzen dekbedden moeten wel goed gewassen worden; als het het verkeerde wasmiddel gebruikt kan het dons gaan klonteren. Lees het wasvoorschrift zorgvuldig voordat je je donzen producten reinigt.

Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?

Het eerste verschil tussen eenden- en ganzendons is de grootte. Terwijl het gemiddelde eendendonscluster ongeveer 1,5 cm groot is, heeft ganzendons ongeveer de diameter van een muntstuk van één euro. Dit betekent dat ganzendons iets groter is.

Daarom hebben ganzendons dekbedden een hogere vulkracht en bieden dus ook een betere isolatie. Dit komt ook tot uiting in de prijs, aangezien ganzendons als grondstof doorgaans duurder is dan eendendons.

Dus welke soort dons is beter? Eenden of ganzendons? Het antwoord hangt af van hoe warm je 's nachts wilt slapen en waar de eenden en ganzen vandaan komen. In het algemeen heeft ganzendons een iets hogere vulkracht en houdt het je warmer. Maar eenden die in een koude omgeving zoals Oost-Europa worden grootgebracht, zijn uitgerust met grotere en dikkere dons en veren om hen tegen de elementen te beschermen, en daarom halen wij ons dons uitsluitend uit deze regio. Hierdoor is het verschil in isolatie niet te groot, zodat de uiteindelijke beslissing afhangt van je persoonlijke voorkeur en budget.

Wat is de warmste soort dons?

Het warmste dons is afkomstig van de eidereend, die zijn oorsprong heeft aan de Arctische kust. Het is het zachtste en lichtste dons ter wereld. Dekbedden gevuld met dit soort dons hebben een vulkracht van 800 cuin of meer.

Natuurlijk behoren deze dekbedden ook tot de duurste donzen producten op de markt. Bovendien is een dekbed van eiderdons bij normale temperaturen in de slaapkamer meestal niet nodig.

Donzen dekbedden bij Zizzz

Wij bieden kwalitatief hoogwaardige en eerlijk geprijsde dekbedden en kussens met eendendons of ganzendons. Het dons voor onze vulling is van ethische oorsprong en is voorzien van een DownPass-keurmerk. De vulkracht van ons beddengoed is 575 cuin en we gebruiken alleen dons dat uit Europa afkomstig is. Onze ganzen- en eendendonsproducten worden respectievelijk in Zwitserland en Duitsland gemaakt.

Als je op zoek bent naar een alternatief voor donzen dekbedden, dan hebben wij ook iets voor je, namelijk onze ademende dekbedden van Swisswool. Swisswool is een gepatenteerd vulmateriaal van zuivere scheerwol van tevreden schapen uit de Zwitserse Alpen, dat met plantaardige vezels is versterkt om het wasbaar te maken in de wasmachine. Wol is temperatuurregulerend en helpt je lichaam het hele jaar door op een comfortabele temperatuur te houden.

Conclusie - De vulkracht van dons

De vulkracht van een donzen product geeft aan hoe goed het isoleert. Een hogere vulkracht betekent groter dons, met gelijkmatig verspreide haartjes en dus grotere luchtkussens. Als je op zoek bent naar een extra warm dekbed moet je kiezen voor een dekbed met een hoge vulkracht.