Verkoelend beddengoed - Welk beddengoed is het beste voor de zomer?

 

Het is niet altijd makkelijk om een goede nachtrust te krijgen in de warme zomermaanden. Dit komt doordat we ons door de hoge temperaturen minder comfortabel voelen, waardoor we minder goed slapen. De optimale slaaptemperatuur voor volwassenen is tussen de 15 en 18 graden, maar in de zomer is het vaak veel warmer. Dus, wat kun je doen om ook in de zomer lekker te kunnen slapen?

Verkoelend beddengoed speelt een essentiële rol om je te helpen een goede nachtrust te krijgen in de zomer. In deze blogpost leggen we je uit welke materialen beddengoed het meest geschikt zijn voor de zomer en hoe ze ons lichaam koel kunnen houden. Daarnaast leggen we uit welk zomerbeddengoed van microvezel een goede keuze is.

Hoe werkt verkoelend beddengoed en wat maakt het zo bijzonder?

Hoewel nauw geweven stoffen ons aangenaam warm houden in de winter kunnen ze er in de zomer voor zorgen dat het te warm wordt onder je dekbed. Daarom zijn stoffen met luchtkanalen die zowel warmte als vocht transporteren de beste keuze voor de zomer.

Omdat we wel een liter zweet per nacht kunnen verliezen, is het normaal dat je beddengoed wat vochtig wordt. Het is belangrijk dat je beddengoed luchtkanalen heeft zodat het vocht ook weer kan vrijkomen aan de buitenkant. Als dat niet gebeurt hoopt het vocht zich op gedurende de nacht en worden we bezweet wakker. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot de opbouw van schimmels en kan het huisstofmijt aantrekken.

Een ander belangrijk voordeel van verkoelende stoffen is dat de materialen kunnen ademen. Winterbeddengoed houdt de lichaamswarmte vast, verkoelend beddengoed heeft precies het tegenovergestelde effect. Het zorgt dat de lucht kan circuleren, waardoor de temperatuur onder de deken en de temperatuur in je slaapkamer elkaar in evenwicht houden. Dit voorkomt dat warmte zich ophoopt en verbetert de kwaliteit van onze nachtrust.

Welk beddengoed houdt je koel?

Beddengoed dat een verkoelend effect heeft op je lichaam moet aan 3 belangrijke factoren voldoen:

  • Vocht kunnen reguleren
  • Ademend zijn
  • De temperatuur kunnen balanceren

Materialen die aan deze criteria voldoen zijn meestal glad en ze voelen zacht aan. Stoffen als zijde en linnen vallen onder deze categorie. Materialen met een opgeruwd en “fluffy” oppervlak, zoals flanel of badstof, isoleren en zijn daarom niet zo geschikt als zomerbeddengoed.

Welk materiaal is geschikt als zomerbeddengoed?

Hieronder willen we je kennis laten maken met wat materialen en stoffen die geweldig zijn voor zomerbeddengoed.

Satijnen beddengoed

Samen met de effenbinding en de keperbinding is satijn een van de drie belangrijkste weefsels. Satijnen beddengoed wordt meestal gemaakt van katoen, hoewel nylon en andere soorten wol ook vaak gebruikt worden. Satijnen beddengoed is niet altijd glad en glanzend, er bestaat ook een matte versie die we “Peau De Soie” noemen. 

Als je satijn goed bekijkt zie je dat de ene zijde wat glanzender is en de ander wat matter. De textuur van satijn voelt zacht en prettig aan op de huid en is ademend. Daarom wordt satijn niet alleen gemaakt voor beddengoed maar ook voor kleding. Omdat satijn wat goedkoper is dan zijde maar toch een verkoelend effect heeft is het een goed alternatief.

Seersucker beddengoed

Net als satijn is seersucker meestal gemaakt van katoen. Het heeft vaak een crêpe-achtig oppervlak dat perfect is voor warme zomernachten. De verwerkingsmethoden voor seersucker beddengoed zijn ingewikkeld en daarom is het meestal iets duurder. Seersucker is echter zeer handig en gemakkelijk te onderhouden omdat je het niet hoeft te strijken.

Microvezel seersucker beddengoed is een wat goedkopere variant. Microvezel wordt echter vaak gebruikt voor dikkere en zwaardere stoffen. Dus als je beddengoed wil dat je lekker koel houdt in de zomer moet je kiezen voor katoenen seersucker beddengoed.

Percal beddengoed

Een ander soort beddengoed dat je lekker koel houdt in de zomer is percal. Het wordt vooral gemaakt van fijn geweven katoen maar wordt ook wel eens gecombineerd met polyester. Percal beddengoed wordt gemaakt met een effenbinding en is zeer fijn geweven. De dichtheid van het weefsel zorgt dat het lang meegaat en slijtvast is.

Door het gladde oppervlak heeft percal een verkoelend effect op de huid, maar je kun het het hele jaar door gebruiken. Het is zeer zacht voor de huid, als het gemaakt is van biologisch katoen zal het geen allergische reacties veroorzaken. Omdat percal ook luchtdoorlatend is, wordt het vaak gebruikt als stof voor overhemden of blouses.

Houdt microvezel beddengoed je koel?

Hoewel mensen vaak denken dat microvezel en polyester hetzelfde zijn, is dat niet het geval. De term “microvezel” wordt vaak gebruikt om de fijnheid van de vezels te beschrijven, het is geen materiaal op zich. Microvezel wordt echter wel vaak gemaakt van polyester of andere synthetische vezels zoals nylon of acryl.

Hoogwaardig microvezel beddengoed kan zowel in de zomer als in de winter gebruikt worden. Het is beschikbaar in zowel een gladde als opgeruwde variant. Hoewel synthetische vezels de temperatuur niet zo goed reguleren als natuurlijke vezels kunnen sommige synthetische stoffen wel goed vocht afvoeren. Daarom gebruiken mensen met een allergie ook vaak microvezel beddengoed. 

Hoewel hoogwaardige microvezel stoffen zeer duurzaam zijn zijn de goedkopere versies een stuk minder slijtvast. De meningen zijn verdeeld over hoe microvezel aanvoelt. Sommige mensen vinden het heerlijk glad en anderen worden erdoor afgeleid.

Verkoelend zomerbeddengoed van Zizzz

Bij Zizzz hebben we beddengoed in twee soorten weefsels die allebei uitermate geschikt zijn voor de zomer: percal en satijn. We hebben dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen gemaakt van deze twee materialen. Zowel ons satijnen als ons percal beddengoed is gemaakt van biologisch katoen. Dit betekent dat er geen chemicaliën of kunstmest zijn gebruikt om ons katoen te verbouwen.

We hebben satijnen beddengoed in de natuurlijke écru kleur, onze percal beddengoed is beschikbaar in verschillende kleurcombinaties.

Conclusie

Als je het vaak warm hebt en zweet tijdens hete zomernachten kun je het beste kiezen voor beddengoed dat je koel en droog houdt, voor een verbeterd slaapcomfort en een betere nachtrust. Natuurlijke materialen zoals katoen en linnen zijn dan goede keuzes. Stoffen als percal, satijn en seersucker voelen prettig aan op de huid en zijn ademend.

Als je op zoek bent naar zomerbeddengoed moet je ervoor zorgen dat het temperatuurregulerend is en vocht goed afvoert. Natuurlijke vezels zijn hiervoor beter geschikt dan synthetische.