Een TV op je slaapkamer: voor,- en nadelen + 5 tips

 

Wel of geen televisie op je slaapkamer: het is best een controversieel onderwerp. Sommige mensen zeggen dat tv kijken in bed ze helpt om in slaap te vallen, of zelfs dat ze niet in slaap kunnen vallen zonder tv. Andere mensen maken zich daarentegen zorgen om het effect dat een televisie op de slaapkamer heeft op hun gezondheid en zijn er dus fel op tegen.

Maar hoe schadelijk is een tv op de slaapkamer nu echt? En zijn er trucjes om ‘s avonds in bed tv kijken wat gezonder te maken? In deze blogpost zoeken we het uit en geven we je de voor,- en nadelen van een televisie op je slaapkamer.

Televisie op de slaapkamer: voordelen

Wie kijkt er niet graag af en toe ‘s avonds in bed naar een serie of film om de dag ontspannen af te sluiten?

Veel mensen vallen op de bank voor de tv in slaap na het werk.

Als dat gebeurt heb je twee mogelijkheden: Of je staat op en gaat naar bed, of je blijft in een oncomfortabele houding in de woonkamer liggen. In beide gevallen onderbreek je je slaap en krijg je niet voldoende nachtrust. Met een tv op je slaapkamer voorkom je dit dilemma.

Zoals gezegd helpt tv kijken veel mensen om in slaap te vallen. Als je hard gewerkt hebt of het gewoon wat lastig hebt in je leven kan de tv een welkome afleiding zijn om je gedachten te verzetten.

TV in de slaapkamer: nadelen

Hoewel veel mensen een televisie op de slaapkamer handig vinden heeft dit wat nadelen. Op de eerste plaats zenden televisies een grote hoeveelheid blauw licht uit. Om onze nachtrust te verbeteren moeten we onszelf zo min mogelijk blootstellen aan blauw licht, vooral ‘s avonds.

Hoe beïnvloedt blauw licht onze slaap?

Natuurlijk komt blauw licht niet alleen uit de tv - ook andere apparaten zoals smartphones, tablets en laptops stralen veel blauw licht uit. Hoewel fabrikanten van mobiele apparaten de zogenaamde backlight zo comfortabel mogelijk proberen te maken, zelfs in het donker, waarschuwen onderzoekers voor de negatieve effecten van de blootstelling aan blauw licht op de late avond voor gebruikers van deze apparaten.

Uit een Belgisch onderzoek uit 2015 bleek dat het gebruik van een smartphone voor het slapen een negatieve invloed had op de slaapefficiëntie van de deelnemers, maar het ook de volgende dag lastiger maakte om zich te concentreren op hun dagelijkse bezigheden.

Blauw licht heeft een negatieve invloed op onze slaap omdat het onze interne klok verstoort. Als het donker wordt maken onze hersenen (meer specifiek, de pijnappelklier) het hormoon melatonine aan waardoor we ons moe gaan voelen en het helpt ons om in slaap te vallen. Door de felheid van elektronische apparaten komt er minder melatonine vrij, waardoor het ons langer kost om in slaap te vallen. Televisies met een LED-scherm stralen ook blauw licht uit. Hoewel het licht wit kan lijken is een groot deel van het licht blauw, omdat deze kleur de helderheid versterkt.

Heeft elektromagnetische straling invloed op onze slaap?

Televisies en andere apparaten stralen niet alleen blauw licht uit, maar ook elektromagnetische straling of elektrosmog. Door de verspreiding van elektronische apparaten worden we tegenwoordig voortdurend omringd door elektromagnetische straling. De verspreiding van deze apparaten is in verband gebracht met de opkomst van mensen die zich als elektrogevoelig beschouwen en beweren dat zij op verhoogde straling reageren met hoofdpijn of andere symptomen.

Onderzoeken naar blauw licht en elektromagnetische straling

Onderzoeken naar blauw licht en slapeloosheid moeten echter kritisch bekeken worden, omdat slaap een complex proces is waarin verschillende factoren een rol spelen. Zo kunnen bijvoorbeeld je eetpatroon of de optimale slaaptemperatuur ook een groot effect hebben op onze nachtrust en zo de resultaten van deze onderzoeken beïnvloeden. 

Wat elektromagnetische straling betreft, kan tot op heden geen enkele studie bewijzen dat de blootstelling aan elektrosmog verband houdt met negatieve gevolgen voor de gezondheid. Dit sluit uiteraard niet uit dat elektrosmog schadelijk is, want afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid.

Televisie op je slaapkamer: je relatie

Een tv op je slaapkamer kan ertoe leiden dat koppels minder intiem zijn, voor sommige mensen is het zelfs een frequent onderwerp van discussie. Zo kunnen partners het oneens zijn over welke serie of film er ‘s avonds gekeken moet worden. Daarnaast spelen ook verschillende slaapgewoontes een rol.

Sommige mensen zijn ochtendmensen die graag alles uit hun dag willen halen, terwijl anderen nachtbrakers zijn. Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt ook van persoon tot persoon, maar het gemiddelde is ongeveer zeven tot acht uur per nacht.

Als een van de partners een drukke dag heeft gehad wil hij of zij waarschijnlijk geen tv meer kijken voor het slapen. Dit kan tot spanning leiden als de partner hiervoor geen begrip heeft. Als er geen tv op de slaapkamer staat voorkom je dit soort discussies op voorhand.

5 tips over een tv op je slaapkamer: Hoe vind je een compromis?

Wil je een tv op je slaapkamer dan kun je de volgende tips gebruiken om toch toe te komen aan een ontspannen nachtrust.

Trek de stekker eruit.

Als je gevoelig bent voor de hierboven beschreven elektromagnetische straling kun je deze makkelijk verminderen door ‘s nacht de stekker van je tv uit het stopcontact te halen. Dat helpt je om sneller in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden.

Stel een timer in

Als de tv de hele nacht aan blijft stijgt niet alleen je stroomrekening, maar je kunt ook wakker worden door harde geluiden in een film of tv-programma. Daarom hebben moderne apparaten timers, zodat je tv automatisch uitgaat op het door jou gekozen tijdstip.

Nachtmodus voor televisies

Sommige fabrikanten hebben nu televisies met een nachtmodus. Natuurlijk is dit niet alleen van toepassing op televisies, maar op alle elektronische apparaten die je gebruikt voordat je gaat slapen.

Bewuste consumptie

Het is wellicht geen goed idee om ‘s avonds nog spannende series te kijken, omdat je zo lastiger in slaap kunt vallen als de serie is afgelopen. Programma’s met een cliffhanger zijn ook een slecht idee, omdat het wat discipline kan kosten om de tv uit te zetten als de serie is afgelopen. Kies daarom voor rustige documentaires of series voordat je gaat slapen.

De juiste afstand van de TV

Omdat televisies nu groter zijn dan we ons vroeger konden voorstellen is de juiste afstand tussen jou en de televisie steeds belangrijker. De vuistregel is: drie maal het diagonaal van het scherm. Dus als je tv een diameter van 2 meter heeft zou de afstand tussen jou en de tv minstens 6 meter moeten zijn.

Producten van Zizzz die je helpen bij een goede nachtrust.

Bij Zizzz hebben we verschillende geweldige producten om je niet alleen te helpen om beter te slapen, maar die ook beter zijn voor het milieu. Om jou te helpen om de juiste slaapomgeving voor elk seizoen te creëren hebben we dekbedden met drie soorten vulling.

Zo hebben we donzen dekbedden met dons van Europese ganzen. Ons ganzen,- en eendendons heeft een GOTS-keurmerk, wat betekent dat het niet afkomstig is van gedwangvoederde of levend geplukte dieren. We hebben ook wollen dekbedden met wol van blije schapen in de Zwitserse Alpen, deze zijn beschikbaar voor zowel volwassen als kinderen.

Last but not least, we hebben ook hoeslakens, dekbedovertrekken en kussenslopen gemaakt van biologisch katoen met een GOTS-keurmerk. Deze producten zijn verkrijgbaar in zowel een een satijn,- als perkalweefsel.