Wel of geen televisie op je slaapkamer: het is best een controversieel onderwerp. Sommige mensen zeggen dat tv kijken in bed ze helpt om in slaap te vallen, of zelfs dat ze niet in slaap kunnen vallen zonder tv. Andere mensen maken zich daarentegen zorgen om het effect dat een televisie op de slaapkamer heeft op hun gezondheid en zijn er dus fel op tegen.
Maar hoe schadelijk is een tv op de slaapkamer nu echt? En zijn er trucjes om ‘s avonds in bed tv kijken wat gezonder te maken? In deze blogpost zoeken we het uit en geven we je de voor,- en nadelen van een televisie op je slaapkamer.
Televisie op de slaapkamer: voordelen
Wie kijkt er niet graag af en toe ‘s avonds in bed naar een serie of film om de dag ontspannen af te sluiten?
Veel mensen vallen op de bank voor de tv in slaap na het werk.
Als dat gebeurt heb je twee mogelijkheden: Of je staat op en gaat naar bed, of je blijft in een oncomfortabele houding in de woonkamer liggen. In beide gevallen onderbreek je je slaap en krijg je niet voldoende nachtrust. Met een tv op je slaapkamer voorkom je dit dilemma.
Zoals gezegd helpt tv kijken veel mensen om in slaap te vallen. Als je hard gewerkt hebt of het gewoon wat lastig hebt in je leven kan de tv een welkome afleiding zijn om je gedachten te verzetten.
TV in de slaapkamer: nadelen
Hoewel veel mensen een televisie op de slaapkamer handig vinden heeft dit wat nadelen. Op de eerste plaats zenden televisies een grote hoeveelheid blauw licht uit. Om onze nachtrust te verbeteren moeten we onszelf zo min mogelijk blootstellen aan blauw licht, vooral ‘s avonds.
Hoe beïnvloedt blauw licht onze slaap?
Natuurlijk komt blauw licht niet alleen uit de tv - ook andere apparaten zoals smartphones, tablets en laptops stralen veel blauw licht uit. Hoewel fabrikanten van mobiele apparaten de zogenaamde backlight zo comfortabel mogelijk proberen te maken, zelfs in het donker, waarschuwen onderzoekers voor de negatieve effecten van de blootstelling aan blauw licht op de late avond voor gebruikers van deze apparaten.
Uit een Belgisch onderzoek uit 2015 bleek dat het gebruik van een smartphone voor het slapen een negatieve invloed had op de slaapefficiëntie van de deelnemers, maar het ook de volgende dag lastiger maakte om zich te concentreren op hun dagelijkse bezigheden.
Blauw licht heeft een negatieve invloed op onze slaap omdat het onze interne klok verstoort. Als het donker wordt maken onze hersenen (meer specifiek, de pijnappelklier) het hormoon melatonine aan waardoor we ons moe gaan voelen en het helpt ons om in slaap te vallen. Door de felheid van elektronische apparaten komt er minder melatonine vrij, waardoor het ons langer kost om in slaap te vallen. Televisies met een LED-scherm stralen ook blauw licht uit. Hoewel het licht wit kan lijken is een groot deel van het licht blauw, omdat deze kleur de helderheid versterkt.
Opmerkingen