Een goede nachtrust krijgen als rugslaper

 

Als we ‘s avonds naar bed gaan denken we meestal niet echt na over de houding waarin we in slaap vallen, omdat ons lichaam zelf aanvoelt welke houding het meest comfortabel ligt. Onderzoekers hebben ontdekt dat we allemaal een voorkeurshouding hebben, en dat dit zelf iets zegt over hoe gezond we zijn en welke karaktereigenschappen we hebben.

In deze blogpost geven we je alle essentiële informatie die jij, als rugslaper, nodig hebt: Waarmee je rekening moet houden als je een nieuw kussen koopt, hoe je je matras moet verstellen als rugslaper en wat het over je karakter zegt als je graag op je rug slaapt.

Wat zijn de slaaphoudingen?

Naast de gebruikelijke en bekende slaaphoudingen zoals op je rug, zij of buik zijn er ook bijzondere houdingen zoals de foetus, mummie, sphynx of flamingo. Hoewel de beste slaaphouding afhangt van wat goed voor jou is als individu, moet je toch rekening houden met de effecten die je slaaphouding kan hebben op je gezondheid.

Er zijn maar weinig mensen die ‘s nachts bewust van houding kunnen veranderen. Maar als je last hebt van pijn in je nek of rugpijn kun je beter niet op je buik slapen. Als je slaapapneu hebt of vaak snurkt  is het beter om een andere houding aan te nemen dan de rugligging.

De veiligste houding is op je zij, om precies te zijn op je linkerzij. We bijven echter zelden de hele nacht in dezelfde houding liggen en veranderen gemiddeld 25 keer per nacht van houding. Dit is ook beter voor ons lichaam, omdat het voorkomt dat één deel of kant van ons lichaam overmatig wordt belast.

Dit zijn de meest voorkomende slaaphoudingen en hun populariteit:

Rugligging

Ongeveer 7 procent van de mensen slaapt op hun rug.

Rugligging

Ongeveer 68 procent, dus het grootste deel, slaapt op hun zij.

Buikligging

Ongeveer 17% van de bevolking slaapt op hun buik.

Foetus, mummie, sphynx of flamingo houding

Deze slaaphoudingen komen niet zoveel voor en je ziet ze het vaakst bij kinderen. Tegen de tijd dat we de adolescentie bereiken, maken we de overgang naar de meer gebruikelijke houdingen.

Kussens voor rugslapers: Welke zijn het beste?

Als je een nieuw kussen koopt moet je jezelf altijd afvragen welk kussen het beste is voor je slaaphouding. Uiteindelijk is de belangrijkste taak van een kussen om de ruimte tussen je hoofd en het matras op te vullen. Dit helpt voorkomen dat je je nek en je nekspieren overstrekt. Hoeveel ruimte er tussen je hoofd en matras zit hangt af van je slaaphouding.

Voor rugslapers is deze ruimte niet zo groot als voor mensen die op hun zij slapen. Kies daarom een platter kussen zodat je lichaam horizontaal op je matras kan liggen. Daarnaast is een smal kussen geschikter, zodat je schouders in het matras liggen. Het kussen moet onder je shouders liggen, omdat je ruggengraat anders in een verkeerde houding komt.

Een nekkussen kan erg geschikt zijn voor rugslapers, omdat het je helpt om in de orthopedisch correcte houding je blijven liggen terwijl je slaapt. Als je een kussen gaat kopen kun je het beste iemand meenemen of de verkoper om advies vragen, zodat zij kunnen beoordelen of je wel of niet recht ligt.

Matrassen voor rugslapers

Als je jaren op een matras slaapt dat te zacht of te hard is kun je last krijgen van pijn aan je nek, rug of hoofpijn. Het is belangrijk om de wervelkolom zo veel mogelijk te ontlasten, vooral als we urenlang liggen. Als het matras te hard is, kan ons lichaam er niet goed in wegzakken, wat kan leiden tot een knik in de wervelkolom. Een te zacht matras geeft onvoldoende steun aan onze spieren en zorgt ervoor dat ons lichaam doorzakt.

Het beste matras voor rugslapers is een matras met een variabele stevigheid. In principe moeten rugslapers in een vlakke houding liggen, zodat noch het hoofd noch de benen in een verhoogde positie blijven terwijl we slapen. Het perfecte matras voor rugslapers moet wat meegeven in de schouderzone en in de onderrug, zodat deze delen van het lichaam in het matras kunnen wegzakken.

Een lattenbodem verstellen voor rugslapers

Voor veel mensen is het juist afstellen van een lattenbodem veel lastiger dan ze verwacht hadden. Net als je kussen en matras moet je je lattenbodem aanpassen aan de houding waarin je het liefste slaapt. Een goede lattenbodem moet optimaal comfort bieden aan je ruggengraat en verlichting bieden voor je schouders.

Een ander ding waar je op moet letten is dat je matras voldoende geventileerd is. De ruimte tussen de latten in je lattenbodem biedt betere luchtcirculatie onder het bed en vermindert de ophoping van vocht in je matras. Dit is belangrijk om de ontwikkeling van schimmels en huisstofmijt te voorkomen.

Als je als rugslaper op zoek gaat naar een nieuwe lattenbodem moet je ook zorgen voor goede ondersteuning voor je billen. Verder wordt voor rugslapers een lattenbodem met overhangende veerlatten aanbevolen. Deze moet in de middenzone wat versteviging hebben. Dit geeft extra steun aan de lendenwervels of tussenwervelschijfzone. Het bekken moet liggen op het deel van de lattenbodem dat het best ondersteund wordt.

Wat kun je doen als rugslapers snurken?

Rugslapers zijn meer geneigd om te snurken of onrgelmatig te ademen in hun slaap. De anatomische oorzaak van snurken is de houding van de bovenste luchtwegen. Doordat de lucht door luchtwegen geperst moet worden in deze houding ontstaat er geluid. Daarnaast ontspannen de spieren in je nek zich als je slaapt waardoor de lucht die we inademen kan gaan vibreren. 

Rugslapers snurken ‘s nachts vaker doordat hun tong richting hun keel glijdt, die daardoor gedeeltelijk wordt afgesloten. Rugslapers die vaak snurken kunnen dit voorkomen door iets hoger te gaan liggen, bijvoorbeeld met een speciaal kussen of een verstelbare lattenbodem.

Wat zegt het over je als je op je rug slaapt?

Rugslapers hebben vaak veel zelfvertrouwen en voelen zich op hun gemak met zichzelf en hun omgeving. Daarnaast zijn mensen die op hun rug slapen en een kussen vasthouden terwijl ze in slaap vallen vaak erg behulpzaam en goede luisteraars.

In tegenstelling tot de buikligging is slapen op de rug gezonder, omdat het een goede bloedcirculatie mogelijk maakt en overmatige druk op de organen voorkomt. Maar, zoals reeds vermeld, is deze houding ook bevorderlijk voor het snurken; bovendien is brandend maagzuur ook niet ongewoon bij rugslapers.

Kussens voor elke slaaphouding bij Zizzz

Bij Zizzz maken we products van duurzame en natuurlijke materialen. Niet alleen zijn deze comfortabeler voor jou, ze zijn ook beter voor de planeet. Daarom hebben we kussens met verschillende vullingen: dons en pure Zwitserse scheerwol.

Onze donzen kussens zijn er in zes verschillende maten. De dons is afkomstig van ethisch verantwoorde Europese boerderijen en zijn voorzien van een DownPass keurmerk. Met onze aanpasbare wollen kussens kun je zelf de dikte bepalen door wol te verwijderen of toe te voegen, zodat ze geschikt zijn voor elke slaaphouding.