Wat te doen als je 's ochtends niet je bed uit kunt komen

 

We kennen allemaal het gevoel: de wekker gaat veel te vroeg en je hebt echt geen zin om je lekker warme bed uit te komen om de dag te beginnen. Later in het jaar wordt dit alleen maar erger, als het koud is en nog donker buiten terwijl we wakker moeten worden om productief te zijn.

Sommige mensen hebben ‘s ochtends helemaal geen problemen om op te staan, voor anderen is het een zware klus, zelfs als ze genoeg geslapen hebben. Dus, wat zijn de oorzaken van vermoeidheid op de vroege morgen en wat kunnen we er aan doen? In deze blogpost geven we je wat tips en trucs om het opstaan wat makkelijker  te maken en je te helpen om ‘s ochtends wat productiever te zijn.  

Moeite om ‘s ochtends uit bed te komen: Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken dat je ‘s ochtends nog moe of niet zo scherp bent. Het is niet alleen een kwestie van genoeg slaap krijgen. Vermoeidheid is een teken van een tekort. Dat kan slaaptekort zijn, maar ook een tekort aan lichaamsbeweging, zuurstof, vocht, vitamines of mineralen.

Daarnaast heeft onze interne klok ook veel invloed of we meer actief zijn in de ochtend of in de avond. Onze interne klok stuurt bepaalde biologische processen in ons lichaam aan, zoals de vrijgave van bepaalde hormonen en wanneer we onze beste prestaties leveren. Het bepaalt dus tot welk zogenaamd chronotype we behoren, dus of we 's morgens vroeg of 's avonds laat productiever zijn. 

Hoe onze interne klok ons ochtend,- of  avondmensen  maakt 

Het lijkt alsof onze interne klok vooral biologisch bepaald is, maar het kan over de jaren veranderen, zowel door interne als externe invloeden. Kinderen zijn bijvoorbeeld  het meest actief in de ochtend, terwijl tieners ‘s avonds actiever zijn. Als we oud worden, zijn we 's morgens weer het meest actief. Net als onze interne klok kan ons slaapritme veranderen.

Laat op de avond begint onze lichaamstemperatuur langzaam te dalen en onze hersenen geven het slaaphormoon melatonine af. ‘s Ochtends begint onze lichaamstemperatuur weer te stijgen en onze bijnieren geven steeds grotere hoeveelheden van het stresshormoon cortisol af. Hoewel onze interne klok bepaald wordt door genetische aanleg, zijn er enkele factoren die hem kunnen beïnvloeden.

Deze omvatten zonlicht, een dutje in de middag en lichaamsbeweging. Iedereen heeft in de loop van de dag minder energie en zou wat rust moeten nemen om zich op te laden voor later. Blootstelling aan licht helpt bij het vrijkomen van melatonine en van lichaamsbeweging is consequent aangetoond dat het onze nachtrust verbetert. 

Hoe laat moet je ‘s ochtends opstaan?

Op tijd je bed uitkomen heeft verschillende voordelen: je bent productiever, je hebt een beter humeur en het is makkelijker om op gewicht te blijven. Mensen die op tijd opstaan zijn vaak slanker en hebben minder problemen met hun gewicht. Volgens sommige onderzoeken kan op tijd opstaan zelfs helpen bij een depressie.

Volgens veel experts en succesvolle mensen is 5 uur een optimale tijd om wakker  te worden. Zij vinden zichzelf het meest productief en creatief op dat moment. Maar de meeste Duitsers (55%) staan op tussen 6 en 8 uur op werkdagen en pas na 8 uur  als ze vrij zijn. De gemiddelde Zwitser wordt om 6:37 uur wakker op een werkdag.

Als je nog niet om 5 uur 's ochtends opstaat met de wereldverbeteraars, moet je jezelf niet dwingen om dat meteen te doen. Als je wilt proberen zo vroeg op te staan, kun je dat beter geleidelijk doen door een half uur eerder naar bed te gaan en elke dag een half uur eerder op te staan.

Dat gezegd hebbende werkt dit ook niet voor iedereen. Als het je niet lukt, luister dan naar je lichaam.

Tips om makkelijker je bed uit te komen

Het belangrijkste voor een goede nachtrust is slaapcomfort. Voor volwassenen is de optimale hoeveelheid slaap 7 tot 8 uur, hier zou je elke nacht naar moeten streven. De volgende tips kunnen je helpen om ‘s ochtends op te staan:

1. Laat daglicht in je kamer

Blootstelling aan licht zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine afneemt, waardoor je natuurlijk kunt wakker worden en makkelijker je bed uitkomt. Het verminderde daglicht is een van de redenen dat mensen in de winter moeilijker wakker worden. Als natuurlijk daglicht niet voldoende is, kun je lichttherapie overwegen of een SAD-lamp aanschaffen.

2. Bewegen in de ochtend

Sporten is waarschijnlijk het laatste waar je vroeg in de ochtend zin in hebt, maar het kan wel grote voordelen hebben. Door te bewegen help je je stofwisseling op gang en je verbrandt meer calorieën gedurende de dag. Daarnaast is ‘s ochtends sporten goed voor je concentratie, doordat het hormoon adrenaline vrijkomt.

Als je ‘s ochtends sport kun je dat alvast van je to-do list strepen zodat je ’s avonds niet hoeft te sporten. Daarnaast vallen mensen die sporten makkelijker in slaap en slapen ze beter.

3. Stop met snoozen!

Als je jezelf vijf of tien minuutjes langer geeft nadat je wakker wordt van je wekker  breng je je lichaam in verwarring. Je interne klok raakt  in de war, in het ergste geval blijf je de hele dag een beetje sloom. Een analoge wekker kan je helpen om dit probleem op te lossen. 

4. Neem ‘s ochtends een koude douche

Koud douchen in de ochtend klinkt misschien als je ergste nachtmerrie, maar het kan je wel helpen om je dag goed te beginnen. Net als sporten bevordert koud douchen je doorbloeding. Een warme douche doet zelfs het tegenovergestelde, je doorbloeding wordt juist langzamer zodat je zin krijgt om terug in bed te duiken.

Daarnaast is koud douchen goed voor je humeur en is het beter voor je huid. Een hete douche beschadigt namelijk de keratinecellen in de buitenste laag van de huid, waardoor we kwetsbaar worden voor bacteriën, schimmels en virussen.

5. Sla je ontbijt niet over

Hoewel het lijkt alsof je niets doet als je slaapt, verbruikt je lichaam toch energie omdat je hersenen volop bezig zijn. Zorg voor een gezond  ontbijt met voldoende koolhydraten, eiwitten en vezels zodat je genoeg energie hebt om de dag te beginnen.

Zizzz producten voor een goede nachtrust

Om te zorgen dat je makkelijker je bed uitkomt is het belangrijk om goed te slapen. Zorg er daarom voor dat je slaapomgeving zo comfortabel mogelijk is en elimineer alles wat je nachtrust kan verstoren. Als je het bijvoorbeeld te warm of te koud hebt kan het lastiger zijn om in slaap te vallen en je kunt erdoor wakker worden.

Daarom zijn beddengoed en pyjama’s van ademende, natuurlijke materialen je beste keuze. Ze absorberen vocht goed, zodat je zweet niet aan je lichaam plakt, en helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren. We hebben pyjama’s van biologisch katoen met GOTS-keurmerk voor vrouwen en in kindermaten; voor baby’s hebben we een speciale onesie die je kleintje de hele nacht lekker warm houdt. 

Conclusie

Op tijd opstaan is  niet voor iedereen makkelijk, soms heb je wat training nodig. Vroeg opstaan biedt echter verschillende voordelen en heeft een positieve invloed op je gezondheid. Deze vijf tips kunnen ook jou helpen om  vroeg op te staan.