Tips om in slaap te vallen, voor volwassenen en kinderen

 

Veel mensen hebben moeite om snel in slaap te komen. De stress van overdag en negatieve gedachten zorgen ervoor dat we niet goed tot rust kunnen komen. Als je ‘s nachts niet goed kunt slapen heb je daar overdag last van, je werkprestaties kunnen er bijvoorbeeld onder lijden.

Daarom geven we je in deze blogpost een paar trucs om sneller in slaap te komen. Daarnaast hebben we ook wat trucjes voor kinderen, omdat een goede nachtrust voor hen extra belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling.

Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?

Slaaptekort is een veelvoorkomend probleem en het aantal mensen dat  er last van heeft neemt elk jaar toe. De gevolgen van slaaptekort zijn ernstig en kunnen van persoon tot persoon verschillen. Aan sommige mensen merk je nauwelijks dat ze te weinig hebben geslapen, maar anderen hebben er écht last van. De gevolgen op de langere termijn zijn echter geleidelijk en blijven in eerste  instantie onopgemerkt.

Cognitieve prestaties verslechteren

Als  we slapen krijgen onze hersenen de  kans om nieuw verworven informatie te verwerken en op te slaan in het langetermijngeheugen. Zo leer je nieuwe vaardigheden en wordt  informatie opgeslagen. Dit gebeurt vooral in de diepe slaapfase, een van de vijf slaapfases die we ‘s nachts doorlopen. Als je lang te weinig slaap krijgt wordt het steeds lastiger om informatie en ervaringen te onthouden.

Negatieve invloed op je concentratievermogen

Als je te weinig geslapen hebt is het de volgende dag lastiger om je te concentreren. Onze hersenen bestaan uit verschillende gebieden en het gedeelte dat verantwoordelijk is voor onze concentratie wordt aangetast door slaaptekort. Daardoor kan het bijvoorbeeld lastig zijn om bepaalde woorden te onthouden, of raak je sneller afgeleid.

Reactiesnelheid neemt af

Wie meerdere dagen op rij minder dan vijf uur slaap krijgt heeft minder reactievermogen. Je kunt je suf en overweldigd voelen, vergelijkbaar met alcoholgebruik, omdat ons lichaam meer adenosine aanmaakt. Adenosine vermindert ons concentratievermogen en zorgt dat we trager reageren.

De prestaties van onze genen worden geremd door slaapgebrek

Onderzoekers hebben ontdekt dat slaapgebrek onze interne klok en de werking van onze genen verstoort. Daardoor kunnen hormonen die belangrijk voor ons zijn niet worden vrijgegeven, waardoor ons lichaam minder goed kan regenereren. Daardoor worden we vatbaarder voor ziektes en raakt ons immuunsysteem verzwakt.

Te weinig slaap verhoogt de bloedsuikerspiegel en zorgt voor een hoge bloeddruk

Mensen die langdurig minder dan zes uur slaap krijgen hebben een hogere bloedsuikerspiegel, omdat slaap invloed heeft op de manier waarop je lichaam op glucose reageert. Daarnaast zorgt slaaptekort voor een hogere bloeddruk, omdat je bloed langzamer gaat stromen als je moe bent, en je hart reageert daarop met stress. Als gevolg hiervan gaat je hart sneller pompen en worden we gevoeliger voor hartziekten.

Hoe kun je sneller in slaap komen?

Er zijn verschillende trucjes om je te helpen om sneller in slaap te vallen. Je kunt het beste zelf proberen welke tip het beste voor jou werkt, want elk lichaam reageert  anders.

Voorkom lange dutjes

Na een korte nacht kan het verleidelijk zijn om even te gaan liggen overdag, om zo te proberen wat slaap in te halen. Een middagdutje kan er voor zorgen dat we ‘s avonds niet moe genoeg zijn waardoor we opnieuw problemen krijgen om in slaap te  komen.

Als je echt moe bent overdag en even je ogen wil sluiten kun je dit het beste voor twee uur doen, en niet langer dan een half uurtje. Als je langer slaapt kun je in de diepe slaapfase komen, waardoor je lastig wakker wordt. Dat is niet goed voor je interne klok, je kunt dan ‘s avonds niet meer goed slapen.

Vermijd alcohol laat op de avond

Alcohol kan helpen ontspannen en in slaap te komen, toch is het geen goed idee om te drinken voordat je gaat slapen. Hoewel we misschien sneller in slaap vallen als we gedronken hebben verkort alcohol de slaapperiode omdat ons lichaam bezig is om de alcohol af te breken, wat ons wakker houdt.

Ontspanningsoefeningen voordat je gaat slapen

Door bepaalde ontspanningsoefeningen te doen voordat je gaat slapen kunnen we sneller herstellen en onze fysieke activiteit vertragen. Denk bijvoorbeeld aan: progressieve spierontspanning, autogene training, ademhalingsoefeningen voor het  slapen gaan, meditatie en yoga.

Slaaptrucs voor kinderen en baby’s

Kinderen kunnen het ook lastig vinden om in slaap te komen. Omdat slaap essentieel is voor de ontwikkeling van de hersenen en het  lichaam moeten ouders ervoor zorgen dat hun kinderen elke nacht voldoende slaap krijgen. Om ze te helpen in slaap te vallen kunnen de volgende trucs je kinderen helpen.

Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag

Om ervoor te zorgen dat je kind aan het einde van de dag sneller in slaap valt moet je zorgen dat ze voldoende lichaamsbeweging en frisse lucht krijgen. Als je kinderen overdag veel bewegen vallen ze ‘s avonds automatisch sneller in slaap.

Eet niet te laat

Net als volwassenen moeten kinderen niet teveel eten voor bedtijd. Onze spijsvertering kan voorkomen dat we in slaap vallen of lekker doorslapen. Daarom moet er minstens een uur zitten tussen de laatste maaltijd en bedtijd.

Bedtijdrituelen voor kinderen en baby’s

Routine is essentieel voor kinderen en baby’s, omdat het ze oriënteert in het dagelijks leven en een gevoel van veiligheid geeft. Zo moet het ook zijn voor het slapengaan. Voor het slapen gaan moeten vertrouwde rituelen, zoals een warm bad of het voorlezen van een boek, worden uitgevoerd, zodat kinderen sneller in slaap vallen.

Zorg voor de perfecte slaapomgeving voor kinderen 

Kinderen en baby’s moeten ‘s nachts gepaste kleding dragen, zodat ze het niet te warm krijgen of gaan zweten. Voor baby’s is een slaapzak en ademende kleding voldoende. Voor kinderen kunnen knuffelbeesten extra veiligheid bieden om ze te helpen om in slaap te vallen.

Producten van Zizzz om kinderen te helpen om sneller in slaap te komen

Zoals gezegd speelt de slaapomgeving een belangrijke rol voor kinderen, omdat je met geschikte kleding lekker en ontspannen kunt doorslapen. Voor kinderen en baby’s raden we onze babyslaapzakken aan, we hebben ook zomerslaapzakken. Ze zijn gemaakt van gecertificeerd katoen en zorgen voor een optimale slaaptemperatuur,

Daarnaast zijn knuffeldoekjes perfect voor kleine kinderen, zodat ze zich niet alleen voelen en hun fijne motoriek kunnen oefenen. Ze zijn gemaakt van natuurlijke stoffen, namelijk Swisswool en 100% biologisch katoen.

Conclusie

Zowel volwassenen als kinderen kunnen moeite hebben om in slaap te komen. Er zijn lange en korte termijn gevolgen voor onze gezondheid en prestaties, zoals een slechte concentratie en een hogere bloeddruk. Om sneller in slaap te vallen kun je de tips en trucs  uit deze blogpost gebruiken voor volwassenen en kinderen.