Welke kamertemperatuur is het beste om je baby te laten slapen?

 

Nieuwe ouders maken zich vaak zorgen omdat ze bang zijn dat hun baby het te warm heeft of niet warm genoeg is aangekleed. De beste kamertemperatuur en de optimale temperatuur op de kinderkamer is belangrijk voor de ontwikkeling en om ervoor te zorgen dat je kind ‘s nachts goed doorslaapt. Een van de redenen dat  baby’s ‘s nachts wakker worden is dat hun pyjama te dik of te dun is.

Maar wat is eigenlijk de ideale kamertemperatuur voor je baby? En wat kun je je baby ‘s nachts het beste aantrekken? En wat kun je je baby overdag aantrekken? In deze blogpost beantwoorden we deze en andere vragen en geven we je tips om te zorgen dat je baby altijd goed aangekleed is.

Hoe verschilt de lichaamstemperatuur van een baby van die van een volwassene?

Voordat we het gaan hebben over de ideale kamertemperatuur voor een baby willen we het hebben over de lichaamstemperatuur van baby’s. Voor een volwassene wordt een lichaamstemperatuur van 36,5 tot 37,5 graden gezien als normaal, hoewel dit natuurlijk van persoon tot persoon kan verschillen. Dat geldt ook voor baby’s en dreumesen.

Baby’s en kinderen hebben vaak een iets hogere lichaamstemperatuur dan volwassenen, meestal rond de 37,5 tot 38 graden. Doordat er veel ontwikkelingsprocessen tegelijkertijd plaatsvinden in het lichaam van je baby kan zijn of haar lichaamstemperatuur af en toe wat stijgen. 

Bij kinderen kan de lichaamstemperatuur stijgen doordat ze enthousiast aan het spelen zijn of omdat ze te warm gekleed zijn. Voor baby’s en kinderen wordt een lichaamstemperatuur van hoger dan 38 graden gezien als koorts en een temperatuur van hoger dan 39 graden als hoge koorts. Baby’s, dreumesen en zelfs oudere kinderen hebben vaker koorts dan volwassenen. Soms voelen kinderen zich tegen de avond niet zo lekker en koortsig, maar hebben ze tegen de tijd dat ze de volgende dag wakker worden nergens meer last van.

Hoe verandert je lichaamstemperatuur gedurende de dag?

Voor volwassenen zijn wat schommelingen in de lichaamstemperatuur normaal. Je lichaamstemperatuur wordt namelijk door veel verschillende factoren beïnvloed. ‘s Ochtends is onze gemiddelde lichaamstemperatuur bijvoorbeeld 36,2 graden en gedurende de dag kan deze een graadje stijgen. Fysieke inspanningen of zelfs een zware maaltijd kunnen er ook voor zorgen dat onze lichaamstemperatuur 1 of 2 graden stijgt.

Je lichaamstemperatuur kan zelfs per lichaamsdeel fluctueren. Je core is ongeveer 37 graden, maar bijvoorbeeld je borst kan wat warmer zijn dan bepaalde andere lichaamsdelen. Dat is ook iets om rekening mee te houden als je de temperatuur van je baby opmeet. 

Kunnen baby's hun lichaamstemperatuur zelf in stand houden en regelen?

Nee, een pasgeboren baby kan nog niet zelf een constante lichaamstemperatuur behouden. Daarom krijgen baby’s het veel eerder warm of te koud dan volwassenen. Daarom is het belangrijk om je baby goed aan te kleden zodat hij of zij veilig en gezond blijft.

De spieren van volwassenen beschermen ze tegen koude temperaturen. Pasgeboren baby’s en zuigelingen hebben echter nog te weinig spiermassa om voldoende bescherming te bieden, dus kunnen ze geen warmte produceren door te gaan rillen of kippenvel krijgen zoals volwassenen. Bovendien hebben pasgeborenen een groter lichaamsoppervlak in verhouding tot hun gewicht dan volwassenen, waardoor ze sneller kunnen afkoelen.

Dit zou je er echter niet van moeten weerhouden om naar buiten te gaan met je baby als het koud is, de frisse lucht heeft namelijk een positief effect op hun immuunsysteem. Natuurlijk is de juiste kleding en een babydeken voor de kinderwagen wel belangrijk.

De optimale slaaptemperatuur voor je baby: Hoe warm moet de kinderkamer zijn?

Hoewel ouders vaak denken dat hun kleintje het te koud heeft hebben pasgeboren baby’s en dreumesen het eigenlijk liever wat koeler ‘s nachts. Als je je kind te dik aankleedt met teveel laagjes kan deze extra warmte hem of haar uit de slaap houden of je kind kan gaan huilen.

De beste slaapkamertemperatuur voor baby’s is tussen de 16 en de 18 graden. Dat is vergelijkbaar met de ideale temperatuur voor volwassenen, die is namelijk tussen de 15 en 19 graden. Zorg er ook voor dat het wiegje van je baby niet in de volle zon of naast een radiator staat.

Je kunt er makkelijk achter komen of je baby het ‘s nachts koud heeft door te voelen of het warm en zweterig is aan de nek of tussen de schouderbladen. De relatieve warmte of kou van je baby, vooral de handjes en voetjes, is te wijten aan hun nog onontwikkelde bloedsomloop en is dus geen betrouwbare indicator van of ze het warm of koud hebben.

Hoe kleed je je baby goed aan 's nachts?

Baby’s die het ‘s nachts te koud hebben worden wakker en gaan huilen. Dat kan de nachtrust die zo belangrijk is voor baby’s en hun ouders verstoren. Van de andere kant is te warme slaapkleding ook oncomfortabel voor kleintjes. Als je baby te warm gekleed is is er meer kans op wiegendood. Dus wat moet je je baby aandoen?

Slaaptemperatuur baby winter

Als het gaat om geschikte kleding voor je baby moet je ook rekening houden met het jaargetijde. Op koude dagen zijn winterslaapzakken voor je baby ideaal voor pasgeborenen en dreumesen. Deze zorgen voor een goede temperatuurbalans en een veilige slaapomgeving voor je baby. Baby's kunnen een rompertje met lange mouwen of een rompertje met voetjes onder de babyslaapzak dragen.

Slaaptemperatuur baby zomer

Er zijn ook speciale zomerslaapzakken voor baby’s. Deze zijn meestal van dunner en ademend materiaal om ervoor te zorgen dat je baby het niet te warm krijgt. Eronder kan je baby een dun rompertje met korte mouwen dragen. Voor dreumesen zijn natuurlijke materialen zoals katoen de beste keuze voor t-shirts.

Kamertemperatuur baby gedurende de dag

Omdat dreumesen sowieso veel bewegen overdag is een temperatuur van 20 graden voor de kinderkamer prima. Als je kind graag op de vloer speelt en je geen vloerverwarming hebt kun je ze wat warmer aankleden.

In de badkamer of op de plek waar je verschoont zou de temperatuur wat warmer moeten zijn, rond de 24 graden, omdat je baby hier geen kleding draagt om hem of haar warm te houden. Daarnaast is het goed voor het immuunsysteem van je baby als het niet overal in je huis of appartement even warm is.

Goede ventilatie in de kinderkamer

De luchtvochtigheid op de slaapkamer van je kind zou tussen de 40% en 60% moeten zijn. Een te lage luchtvochtigheid kan de slijmvliezen van de ogen, neus en mond van je baby uitdrogen, waardoor hij of zij vatbaarder wordt voor een verkoudheid. Als de luchtvochtigheid in de kamer te hoog is, neemt het risico op schimmel toe, wat in verband wordt gebracht met aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma.

Het is vooral belangrijk om de babykamer goed te laten luchten, ook in de winter. Het is het beste om het raam een paar keer per dag open te zetten als je baby in een andere kamer is. Zo kan de lucht met weinig zuurstof worden verruild voor frisse lucht die rijk is aan zuurstof.

 

Kies de juiste slaapkleding voor je baby met de slaapzakken van Zizzz

Hier bij Zizz hebben we alleen de beste producten voor je kinderen. Daarom hebben we de bewuste keuze gemaakt om alleen 100% biologische materialen te gebruiken in onze slaapzakken. Onze winterslaapzak voor baby’s is gemaakt met een vulling van Swisswool en een bovenlaag van 100% biologisch katoen met GOTS-keurmerk. Dit reguleert niet alleen de lichaamstemperatuur van je baby, maar absorbeert vocht ook optimaal.

Onze zomerslaapzakken voor baby’s zijn ideaal voor de warmste maanden van het jaar. Deze zijn gemaakt van fijn geweven biologisch katoen en beschermen je baby tegen oververhitting 's nachts. We hebben ook 4-seizoenen slaapzakken voor kinderen van 4 tot 6 jaar, omdat wat oudere kinderen ook het beste slapen in slaapzakken.