Scheerwol: Waarom is het zo speciaal en waarvoor kun je het gebruiken?

Wol is een ongelooflijk veelzijdig materiaal, daarom wordt het ook zo vaak gebruikt in de textielbranche. Australië is de grootste wolproducent, ze zijn goed voor de aanlevering van 25% van de wol wereldwijd, de staten New South Wales en Victoria zijn de grootste producenten. 

De kwaliteit van wol is afhankelijk van twee factoren, namelijk de diameter van de vezel en hoe fijn of kwalitatief de wol is. Hoogwaardige wol wordt gebruikt voor de meeste kledingstukken en kleding. De wol van lagere kwaliteit wordt vooral gebruikt voor de productie van tapijten, dekens en bekleding.

Wol is erg veelzijdig en divers, het is verkrijgbaar in verschillende soorten. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens gehoord van Cheviotwol of Merinowol.

In deze blogpost beantwoorden we vragen als “Wat is scheerwol?” en we vertellen je wat meer over wat deze wolsoort zo bijzonder maakt.

Wat is scheerwol?

In tegenstelling tot andere soorten wol komt scheerwol exclusief van levende schapen. Jaarlijks wordt er ongeveer 2,2 ton nieuwe wol geproduceerd in ongeveer 100 verschillende landen. De schapen die voor deze wol gebruikt worden worden eens per jaar geschoren en leveren dan elk 4 tot 4,5 kilo wol. Na het scheren wordt de kwaliteit van de wol beoordeeld. Hoewel Australië de grootste wolproducent is wordt hoogwaardige wol vooral geleverd door Nieuw-Zeeland. Tijdens de kwaliteitscontrole wordt de wolvezel geperst en getest op vezelfijnheid, sterkte, lengte en wolgehalte (want wol kan vervuild zijn door vuil en wolvet). Ruwe wol heeft een gemiddeld vezelgehalte van 30 tot 70%.

Om de wol te verkrijgen moet het schaap worden geschoren om een coherent, massief stuk wol te verkrijgen, aangezien dit sterkere en langere vezels oplevert. De wol wordt vervolgens grondig gereinigd en dan gesorteerd op kleur. Met een zogenaamde kaardmachine wordt de gereinigde wol gekamd en losgemaakt. Het kaarden van de wol vindt plaats voor het spinnen en verven. Tijdens het spinnen worden de vezels strak tegen elkaar getrokken en gedraaid. De garens verschillen afhankelijk van het soort spinnen en de kwaliteit.

Naast scheerwol zijn er ook nog andere soorten wol zoals:

  • shoddy wol (gerecycled product van hergebruikte afvalwol)
  • tanner wol (wol van geslachte dieren)
  • Sterblingswolle (wol van natuurlijk gestorven dieren)

Wat zijn de eigenschappen van scheerwol?

Scheerwol is een puur natuurlijk product met eigenschappen die veruit superieur zijn aan die van synthetische materialen. Scheerwol is een hernieuwbare grondstof en is dus composteerbaar en biologisch afbreekbaar. Dit is vooral belangrijk omdat de textielindustrie een van de grootste vervuilers en bronnen van afval is. Alleen al in Duitsland komen jaarlijks meer dan een miljoen ton stoffen in het afval terecht.

Scheerwol is niet alleen beter voor het milieu, het is ook lekker zacht en houdt ons warm in de winter. Wol is elastische en kreukt niet, dus je hoeft het bijna nooit te strijken. Daarnaast isoleert scheerwol zeer goed. Door de krimpende structuur van de wol wordt de lucht als isolatielaag ingesloten. Bovendien absorbeert scheerwol zelden geuren zoals zweet; eventuele onaangename geuren die zich in de wol hebben opgehoopt, kunnen worden verwijderd door het kledingstuk eenvoudigweg te luchten.

Een ander voordeel van wol is dat het zeer langzaam brandt en de neiging heeft te verkolen, waardoor het vaak wordt gebruikt voor de productie van isolatiemateriaal of voor de bekleding van vliegtuigen of bussen. Wol vermindert ook het statische effect.

Omdat wol bestaat uit geplooide vezels, is het ademend en kan het zeer goed vocht absorberen. Dit is een belangrijk voordeel voor de productie van textiel. De eigenschappen van scheerwol zijn echter niet alleen belangrijk in de kleding- en mode-industrie, maar ook bij de keuze van beddengoed. Als je beddengoed koopt moet je namelijk ook letten op het ademend vermogen van het materiaal. Omdat we 's nachts tot een liter zweet verliezen, moet ons beddengoed dit vocht kunnen absorberen en weer afgeven aan de buitenkant. Als dit niet gebeurt, kan de warmte zich snel onder de deken ophopen. Bovendien kunnen synthetische materialen een ophoping van mijten en bacteriën veroorzaken, omdat deze zich het meest comfortabel voelen in vochtige ruimtes.

Verschillende soorten scheerwol

Afhankelijk van de eigenschappen, herkomst en kwaliteit van de scheerwol wordt het opgedeeld in vier soorten: merinowol, gemengde wol, lange wol en grove wol. De kwaliteit en het soort scheerwol wordt bepaald door de vorm van de haren en de vorm van de vacht.

Merinowol

De vezels van merinowol zijn 40 tot 120 mm lang en ze zijn zeer zacht. Door de sterke krimp heeft merinowol een hoge elasticiteit en een relatief lage glans. Merinowol irriteert de huid niet, omdat de vezels slechts half zo dik zijn als die van gewone schapen.

Merinowol kan tot een derde van zijn droge gewicht opnemen in vocht, zonder dat het vochtig of klam gaat aanvoelen. Door de golvende structuur heeft de merinowol zogenaamde vochtkamers, die de lichaamswarmte vasthouden. Daarom isoleert merinowol zeer goed van de buitenkant.

Gemengde wol

Gemengde wol heeft een lengte van 50 tot 180 mm. Het is vrij fijne, maar toch stevige wol. Gemengde wol komt van een kruising tussen merino en grove wol schapen. Gemengde wol is niet zo gekruld als merinowol, maar het heeft wel de unieke eigenschappen van scheerwol.

Gemengde wol wordt niet alleen gebruikt om stoffen te maken, maar is ook vooral populair voor huistextiel. Klassieke tweed en Donegal stoffen zijn vaak geweven van gemengde wol.

Lange wol

Zoals de naam als zegt is dit de langste wolsoort, met een lengte van 180 tot 400 mm. Lange wol is weinig geschubd en nauwelijks gekruld, waardoor het meer glans heeft.

Grove wol

Grove wol, zoals Cheviot-wol, is niet geschikt om met de hand te spinnen en is nauwelijks gekruld. Deze wolsoort heeft een hoog glansgehalte en is zeer grof van structuur.

Omdat het niet gesponnen kan worden, wordt het niet gebruikt om stoffen te produceren. De grove wol is het meest geschikt voor gebruik in de tapijtindustrie of in de bouw of techniek, waar het meestal wordt gebruikt als isolatiemateriaal.

Zwitserse scheerwol - Swisswool: waarom is het zo bijzonder?

In de geschiedenis van de schapenhouderij in Zwitserland is niet veel aandacht besteed aan de kwaliteit of zelfs het nut van de schapenwol, omdat de schapen vooral werden gehouden om het Alpenlandschap in stand te houden door erosie te voorkomen. Daarom werd er vaak scheerwol weggegooid omdat het geen doel had. Swisswool zamelt ongeveer de helft van alle nieuwe schapenwol in Zwitserland in voor verdere verwerking en ondersteunt zo de schapenboeren en het landschapsbehoud in Zwitserland.

De bovengenoemde eigenschappen van scheerwol maken van wol een zeer bijzonder natuurproduct dat op vele manieren kan worden gebruikt. Scheerwol uit Zwitserland wordt onder andere gebruikt als voering voor sportkleding of matrasvulling, maar ook als akoestische panelen of als meststof.

Producten van Zwitserse scheerwol bij Zizzz

Bij Zizzz zijn we niet alleen overtuigd van de fantastische eigenschappen van pure wol, maar we willen ook de boeren in de Zwitserse Alpen ondersteunen in hun inspanningen om de fantastische landschappen in dit land te behouden. Daarom wordt deze Zwitserse wol gebruikt in onze babyslaapzakken, dekens, kussens en babydekens.

Zoals gezegd is de vulling van onze slaapzakken voor kinderen en baby’s gemaakt van scheerwol. Deze is versterkt met plantaardige vezels zodat het in de wasmachine gewassen mag worden. Omdat het materiaal de opbouw van warmte voorkomt en helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren kunnen baby’s en kinderen lekker doorslapen.

Niet alleen kinderen kunnen profiteren van de geweldige eigenschappen van scheerwol, maar volwassenen natuurlijk ook. Onze dekens en kussens van schapenwol zijn gevuld met scheerwol uit Zwitserland en kunnen het hele jaar rond gebruikt worden. Omdat wol duurzaam is en lang meegaat hoef je de dekbedden bijna nooit te vervangen.