Welke materialen beddengoed zijn er?

 

Als je op zoek gaat naar beddengoed kun je al snel door de bomen het bos niet meer zien. Omdat er zoveel materialen beddengoed zijn kunnen consumenten nu kiezen uit veel verschillende weefsels met allemaal andere eigenschappen, zoals textuur, warmte en isolerend vermogen. Sommige materialen zijn bijvoorbeeld geschikter voor de zomer door hun gladde oppervlak, terwijl ander wat dichter geweven zijn en ons in de winter lekker warm houden.

Daarom geven we je in deze blogpost een overzicht van de eigenschappen van de verschillende materialen beddengoed. We leggen uit welke stoffen het beste zijn voor de zomer of winter en welke stoffen het zachtst aanvoelen.

Welke materialen beddengoed zijn er?

Beddengoed wordt vaak verward met het specifieke weefsel waarvan het gemaakt is, terwijl het materiaal eigenlijk alleen betrekking heeft op de stof waarvan het gemaakt is. Deze ruwe materialen worden verwerkt tot garen wat vervolgens weer tot stof gemaakt door het te weven of knopen.

De meest gebruikte ruwe materialen voor beddengoed zijn: katoen, zijde, polyester en linnen. Daarnaast wordt er ook vaak een combinatie van deze stoffen gebruikt om optimaal te profiteren van de voordelen van elk materiaal.

Katoen

Katoen wordt al eeuwen gebruikt in de textielindustrie. Het is een van de belangrijkste natuurlijke materialen voor stoffen ter wereld. Door de hoge duurzaamheid en omdat het lang meegaat is het ook een van de populairste materialen voor beddengoed. Katoenvezels groeien in zogenaamde capsules in de katoenplant. Ze worden met de hand of met een machine van de plant geplukt.

De prijs van katoen hangt af van de kwaliteit van de vezels. De langste en fijnste vezels worden gemaakt voor hoogwaardige stoffen zoals percal of satijnen beddengoed. Korte vezels worden vooral gebruikt voor stoffen als linon.

Als je milieubewust bent en katoen wil kopen is biologisch katoen de beste keus. Biologisch katoen is niet alleen de meest duurzame optie, het is ook volledig vrij van schadelijke stoffen en 100% natuurlijk. Er worden geen pesticiden gebruikt bij het telen van biologisch katoen en het waterverbruik is veel lager.

De voordelen van katoen:

  • Het is ademend
  • Katoen kan de temperatuur en vocht goed reguleren
  • Voelt zacht aan
  • Natuurlijk hernieuwbaar 

Zijde

Zijde is een zeer fijne en zachte stof. Door de aantrekkelijk glans ziet zijde er ook bijzonder elegant uit. Zijde wordt gewonnen uit de cocon van de zijdeworm. Tijdens dit proces wordt heet water gebruikt om de draadjes uit de cocon te halen en er ruwe zijdedraad van te maken. Door de hoge kosten van dit proces wordt zijde alleen in kleine hoeveelheden gemaakt en verkocht voor een hoge prijs.

De voordelen van zijde:

  • Zeer lichte stof die toch goed isoleert
  • Zijde is geschikt voor mensen met allergieën
  • De stof is makkelijk te verven en wordt niet snel vies

Linnen

Linnen komt van de linnenplant. Als de fruitcapsules geoogst zijn worden ze geroosterd en de vezels worden gescheiden. Vervolgens worden ze tot garen gesponnen en verder verwerkt. Linnen wordt vaak gemengd met katoen waardoor een mengweefsel ontstaat dat we kennen als halflinnen. Dankzij de ademendheid wordt linnen vaak gedragen in de zomer.

De voordelen van linnen:

  • Zeer sterk
  • Makkelijk te reinigen
  • Voelt zacht aan
  • Luchtig en ademend (ook voor zomerbeddengoed)
  • Wordt niet snel vies

Polyester

Naast bovenstaande natuurlijke materialen is er ook een verscheidenheid aan synthetische vezels op de markt, een van de populairste is polyester. Polyester wordt gemaakt door petroleum te bewerken. Door het te smelten en te spinnen worden er vezels van gemaakt. Omdat polyester makkelijk te verzorgen is wordt het vaak gebruikt in de textielindustrie. 

De voordelen van polyester:

  • Zeer makkelijk te verzorgen en kreukt bijna niet
  • Zeer sterk
  • Goedkoop

Verschillen in stoffen en weefsels voor beddengoed

Als het gaat om stoffen in huis en voor beddengoed is niet alleen het materiaal van belang, maar ook het weefsel. Dit bepaalt hoe zacht, glad en ademend het materiaal van je beddengoed is.

Bij stoffen wordt onderscheid gemaakt tussen platte stoffen en poolstoffen of weefsels. Bij platte weefsels kruisen de draden elkaar in een rechte hoek, dit zijn de zogenaamde ketting- en inslagdraden. Bij poolstoffen wordt een derde draad toegevoegd, die dan rechtop staat. Veel gebruikte stoffen zijn batist, flannelette, damast, flanel, linon, renforcé en visgraat.

De term “weefsel” beschrijft hoe de ketting- en inslagdraden worden gekruist. Hiertoe behoren de effenbinding, de atlasbinding, de lijfbinding en de jacquardbinding

Welk materiaal beddengoed is geschikt voor de winter?

Voor de winter hebben we nauw geweven stoffen die toch lekker zacht aanvoelen nodig. Stoffen met een opgeruwd oppervlak, zoals flannelette of badstof zijn hier perfect voor.

Flannelette beddengoed is geweven van katoen en vervolgens aan beide zijden opgeruwd. Daarom voelt het lekker fluffy aan en houdt het ons bijzonder warm. Flannelette beddengoed absorbeert ook vocht en is makkelijk te verzorgen, het kan gewoon in de wasmachine en je hoeft het niet te strijken.

Badstof wordt vaak gebruikt voor handdoeken. Badstof beddengoed wordt soms gemaakt van katoen met synthetisch vezels, maar niet altijd. Tijdens de verwerking worden de kleine kabels die kenmerkend zijn voor deze stof opengesneden om het oppervlak zachter te maken. Badstof is iets grover in vergelijking met flannelette beddengoed, maar voelt toch zeer zacht aan op de huid. Badstof wordt meestal gebruikt als materiaal voor bad- en handdoeken of badjassen, maar kan ook tot beddengoed worden verwerkt. 

Materiaal voor zomerbeddengoed van Zizzz

In de zomer is het belangrijk om ademend beddengoed te hebben omdat het je helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Beddengoed van natuurlijke materialen is hiervoor geschikter dan synthetische materialen. Daarom hebben we bij Zizzz twee verschillende soorten stoffen, namelijk satijn en percal. Beide stoffen zijn gemaakt van biologisch katoen.

Satijnen beddengoed is lekker zacht en voelt prettig aan op je huid. Het voert stof goed af en kan de temperatuur goed reguleren zodat je het niet te warm krijgt. Daarom is satijn het perfecte beddengoed voor de zomer. We hebben ook satijnen beddengoed voor kinderen met ons klassieke “lucky star” dessin.

Percal beddengoed maakt indruk door de hoge duurzaamheid en het enorme comfortniveau. Net als ons satijnen beddengoed zijn onze percal producten gemaakt van 100% biologisch katoen. Ons percal beddengoed is er in verschillende maten en stijlvolle kleurcombinaties.