Wat is de beste vulling voor je kussen?

 

Er zijn de laatste jaren steeds meer soorten vullingen voor kussens op de markt, voor elke mogelijke slaaphouding en voor elk gezondheidsprobleem. Als gevolg hiervan kan het voor de gemiddelde consument die niet bekend is met alle beschikbare opties lastig zijn om een nieuw kussen te kopen.

Dat gezegd hebbende is het zeker de moeite waard om goed na te denken over welke kussenvulling de beste keuze is voor jou, omdat een goed kussen kan helpen tegen gespannen spieren, hoofdpijn of een stijve nek. Daarom willen we je graag een overzicht geven van alle soorten kussenvullingen en laten zien hoe je een geschikt kussen vindt.

Wat doet een goed kussen?

Een goed kussen biedt optimale ondersteuning voor je nek terwijl je slaapt, waarmee ongemak voorkomen wordt. Door de ruimte tussen het matras en je hoofd te vullen zorgt het kussen ervoor dat je ruggengraat niet overstrekt terwijl je slaapt en dat je hoofd niet naar boven of beneden ligt. 

De exacte hoeveelheid ruimte tussen je nek en het matras is afhankelijk van je slaaphouding; daarom moet je als je op zoek bent naar een nieuw kussen eerst kijken welk kussen het beste is voor welke slaaphouding en in welke houding jij het liefste slaapt.

Een goed kussen kan je slaapkwaliteit significant verbeteren, een slechte slaaphouding kan namelijk leiden tot gespannen spieren en pijn in je rug en nek. Als je vaker stijf of met hoofdpijn wakker wordt moet je jezelf afvragen of je met je rug in een te gebogen houding slaapt.

De verschillende soorten kussenvullingen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten vullingen voor kussens te krijgen, elk jaar komen er nieuwe soorten bij. Met al deze keuze vragen mensen zich natuurlijk af welk soort vulling het beste is. In ons overzicht verdelen we kussens in twee hoofdcategorieën, namelijk met natuurlijke en synthetische vulling. Welke soort je moet kiezen hangt uiteindelijk af van je eigen voorkeuren en behoeften.

Natuurlijke vulmaterialen voor kussens

Dons en veren

Het eerste verschil tussen dons en veertjes is dat dons geen harde steeltjes heeft. Daarom zijn donzen kussens zachter, met meer vulkracht, terwijl kussens met veertjes een wat stabiele vorm hebben. Als je kiest tussen veren en dons kun je meestal kiezen uit eendendons of ganzendons.

Wat is het verschil tussen eendendons en ganzendons? Ganzendons clusters zijn wat groter en hebben daarom meer luchtkamers. Daarom kunnen ze beter warmte vasthouden dan eendendons. Met name het dons van de eidereend, die afkomstig is uit Scandinavië, Noord-Amerika en Siberië, staat bekend om zijn zeer hoge kwaliteit.

Vullingen van dierenhaar

Kussens met een vulling van dierenvacht of haar zijn erg populair bij mensen die veel zweten. Ook mensen die van natuurlijke producten houden zijn er gek op. De soorten haar die voor dit soort vullingen worden gebruikt zijn meestal paardenhaar, kamelenpluis of scheerwol. Vullingen van dierenvacht zijn ongelooflijk goed in het absorberen van vocht en het weer afgeven aan de buitenkant.

Kamelenpluis en scheerwol zijn wat zachter dan paardenhaar. Paardenhaar biedt meer steun, maar het is niet zo vormbaar als kamelenpluis of scheerwol

Kussens met natuurlijke vulling

Kussens met bonen of granen worden vaak verkocht als massagekussens of als verwarmende/verkoelende kussens. Kersenpitten, gierst of spelt worden vaak gebruikt om dit soort kussens te maken. Kersenpitkussens zijn echter meestal te hard om de hele nacht op te liggen.

Als je een kussen van gierst of spelt overweegt moet je zorgen dat ze voldoende vulmateriaal bevatten, omdat de granen makkelijk gaan schuiven en dan onvoldoende ondersteuning bieden. Daarnaast maken de kussens geluid als je er ‘s nachts op ligt te slapen. Sommige mensen vinden dat irritant, anderen vallen er makkelijk mee in slaap.

Plantaardige vulling

Plantaardige vulling is meestal gemaakt van katoen, hennep of kapork, en soms zelfs van een combinatie van deze vezels. Omdat deze kussens vaak wat dikker zijn ondersteunen ze minder goed dan andere materialen.

Natuurlijke latex wordt verkregen uit het melksap van de rubberboom. Synthetische latex wordt gemaakt van aardolie en is iets steviger dan natuurlijke latex. Latex wordt vaak gebruikt als vulling voor neksteunkussens, maar omdat het vocht niet goed absorbeert en niet goed ademt, kunnen mensen die de neiging hebben veel te zweten tijdens hun slaap beter een alternatief voor latex zoeken.

Synthetische vulling

Kussens met gel of koudschuim

Er zijn veel verschillende soorten schuimvullingen, maar de meest voorkomende soorten zijn PU-schuim, latexschuim, gelschuim of koudschuim. De hardheidsgraad hangt ook af van het gebruikte schuimtype. Bovendien zijn deze hoofdkussens verkrijgbaar in meerlaagse versies, met open of gesloten poriën, in vlokken of lagen of met vullingen uit één stuk.

Kussens met polyester vulling

Polyester kussens zijn meestal het goedkoopst en ze zijn vaak redelijk makkelijk te wassen en te drogen. Polyester verliest echter snel zijn vorm en kan dan gaan klonteren. Daarnaast houdt het de lichaamswarmte vast en absorbeert het geen vocht, zodat je hoofd en nek sneller gaan zweten, daarnaast blijft het zweet in je kussen.

Visco-schuim

Visco-schuim is iets zachter dan andere soorten schuim en is zo ontworpen dat het zich naar de vorm van je hoofd en nek vormt. Als nekkussens worden ze geleverd als een heel blok Visco of als gewone kussens met schuimvlokken. Ergonomisch gezien bieden visco kussens een goede ondersteuning van de nek en zijn ze ademend.

Kussens voor verschillende slaaphoudingen

Zoals gezegd is het het beste om het soort kussen dat je kiest te laten afhangen van de houding waarin je slaapt. Dit zijn de beste kussens voor de verschillende slaaphoudingen:

Zijslapers: Zijslaper hebben de meeste ruimte tussen hun hoofd en het matras, daarom hebben ze een stabiel kussen nodig dat goede ondersteuning biedt aan de nek en het hoofd.

Rugslapers: Rugslapers hebben maar weinig ruimte tussen hun hoofd en hun matras. Daarom hoeft het kussen alleen maar dik genoeg te zijn om te voorkomen dat de ruggengraat naar achteren buigt. In dit geval moet het kussen niet te dik zijn.  

Buikslapers: Vanuit ergonomisch oogpunt is dit de minst gezonde houding voor je rug en ruggengraat, omdat beide teveel gedraaid zijn. Dat gezegd hebbende, als dit toch je favoriete houding is dan moet je zorgen dat je kussen zo dun mogelijk is.

Combinatie: Er zijn geen speciale kussens voor mensen die vaak bewegen, maar over het algemeen geldt dat hoe harder het matras, hoe groter het kussen moet zijn.

Orthopedische kussens: Orthopedische kussens hebben een speciale vorm en zijn zorgvuldig aangepast aan de houding van onze zij of rug. Ze geven mee, maar zullen hun vorm niet verliezen. Voor mensen die vaak bewegen in hun slaap kan dit soort kussen oncomfortabel zijn, omdat het even duurt voordat het kussen zich heeft aangepast aan de nieuwe houding. Maar in de juiste houding kunnen deze kussens optimale ondersteuning bieden aan de ruggengraat.

De kussenvullingen bij Zizzz

Bij Zizzz vinden we natuurlijke materialen en duurzaamheid belangrijker dan al het andere. Daarom gebruiken we alleen de volgende soorten vulmaterialen voor onze kussens: ethisch verkregen eendendons, ganzendons of pure scheerwol.

Onze donzen kussens zijn verkrijgbaar in verschillende maten en beschikken over het Downpass-keurmerk. Onze wollen kussens zijn gevuld met Swisswool pellets, die je uit het kussen kunt halen voor de perfecte vorm voor je lichaam.

Conclusie

Welke kussenvulling de beste keuze is hangt uiteindelijk helemaal van jou af, omdat iedereen zijn eigen voorkeuren en behoeftes heeft. Als je de juiste combinatie van een vulling en een soort kussen kiest heb je al een goede basis  voor een gezonde nachtrust.