Mijn peuter snurkt - Moet ik me zorgen maken?

 

Snurken komt helaas vaker voor. Statistisch gezien snurken mannen vaker dan vrouwen, en oudere mensen snurker vaker - en harder - dan jongeren. Zelfs kinderen kunnen allerlei geluiden maken in hun slaap, zelfs hard snurken.

Dus waarom snurken baby’s en peuters? En is dat reden om je zorgen te maken als ouders? In deze blogpost leggen we je uit hoe snurken werkt, wat het veroorzaakt en wat je kunt doen om het te stoppen.

Waarom snurken we?

Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Het geluid wordt veroorzaakt  doordat  onze keelspieren ontspannen en verslappen terwijl we slapen. Als we ademen, beginnen het zachte gehemelte en de faryngeale huig te bewegen en te ratelen, wat dit irritantste geluid voortbrengt.

Sommige mensen zijn anatomisch voorbestemd om te snurken, in die zin dat ze een groter dan gemiddelde tong hebben, dikkere amandelen of snurken door de vorm van hun kaak en neus. Daarnaast kan overgewicht of obesitas ook snurken veroorzaken.

Snurken kan ook veroorzaakt worden door vernauwde luchtwegen of allergieën. Vernauwde luchtwegen kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door infecties en dit kan wijzen op de aanwezigheid van een of andere ademhalingsziekte.

Waarom snurken baby’s en peuters?

Kleine kinderen snurken om dezelfde redenen als volwassenen. Het komt zelfs vrij vaak voor dat baby’s snurken in hun slaap.

De reden dat baby’s snurken

De luchtwegen van pasgeboren baby’s zijn nog niet helemaal ontwikkeld, hun neusgangen zijn minder stevig en nauwer in vergelijking met die van volwassenen. Wanneer baby's ademen, zorgt dit ervoor dat de luchtwegen bewegen en trillen. Dit veroorzaakt het snurkgeluid en is in de meeste gevallen volkomen onschadelijk.

Een andere reden waarom baby's en peuters snurken is het strottenhoofdslijmvlies, de slijmvliesplooi in de keel. Terwijl deze bij volwassenen volledig ontwikkeld is, is dat nog niet het geval bij baby's. Baby's maken daarom eerder gorgelende of ratelende geluiden in hun slaap. Dit probleem gaat meestal vanzelf over als baby's ouder worden en hun lichaam meer ontwikkeld is. Bovendien kunnen baby's hun keel nog niet zelf schoonmaken. Dit betekent dat overtollig slijm zich kan ophopen in het strottenhoofd van je kleintje en geluiden maken terwijl ze slapen.

De reden dat peuters snurken - opgezette amandelen

Bij jonge kinderen wordt snurken vaak veroorzaakt door een infectie of een verstopte neus. Als hiervan geen sprake is is de oorzaak vaak opgezette amandelen of poliepen in de neus.

De amandelen maken deel uit van het immuunsysteem van ons lichaam en moeten voorkomen dat ziekteverwekkers ons lichaam binnendringen via de neus of de mond. Vooral jonge kinderen komen vaak in contact met bacteriën en virussen omdat ze van alles aanraken en in hun mond stoppen. Het is daarom niet ongewoon dat de amandelen overbelast en ontstoken raken.

‘s Nachts verslappen en ontspannen de spieren zich, waardoor de amandelen de luchtwegen kunnen blokkeren. Als je overdag merkt dat je kind regelmatig door de mond ademt, of dat hun bijholten ontstoken zijn, kan dat een indicatie van vergrote keelamandelen of palatine amandelen zijn.

Poliepen in de neus bij kinderen

Jonge kinderen hebben vaak last van vergrote keelamandelen, ook wel poliepen genoemd. Dit zijn echter geen poliepen, maar een deel van het immuunsysteem dat, net als de palatine amandelen, verantwoordelijk is voor het tegenhouden van ziekteverwekkers.

Zoals gezegd kunnen deze gemakkelijk ontsteken bij jonge kinderen, maar dat is meestal geen reden tot zorgen. Als je kind echter last krijgt van ademhalingsproblemen, middenoorontsteking of continu verkouden is is het  tijd voor een bezoekje aan de huisarts.

Wat kun je doen als je baby snurkt?

Als je baby snurkt kan dit meestal geen kwaad, ze stoppen er vaak vanzelf mee als ze ouder worden. Pasgeboren baby’s blijven ‘s nachts vaak snurken totdat ze een maand of vijf zijn. Als je baby geen andere symptomen heeft, zoals moe zijn overdag of veel huilen in zijn slaap, hoef je je als ouder niet meteen zorgen te maken.

Om het slijm in de keel van de baby los te maken, kun je je baby heel zachtjes op de borst tikken of hem of haar optillen en zachtjes op de rug kloppen of aaien. Dit helpt om het irriterende slijm kwijt te raken en je baby zou daarna rustig verder moeten kunnen slapen. Je kunt ook een neusspray gebruiken om je baby's neusje vrij te houden. Zorg ervoor dat je dit niet te vaak doet en dat je de juiste maat aspirator vindt voor de leeftijd van je baby.

 

De perfecte slaapomgeving voor zuigelingen

De optimale slaaptemperatuur speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de nachtrust van je kind en kan ervoor zorgen dat je kleintje voldoende slaap krijgt. Als je kind snurkt kan het een goed idee zijn  om de vochtigheid in de slaapkamer te verhogen om het slijm los te maken.

De aanbevolen vochtigheid is tussen de 40% en 60% en de temperatuur moet tussen de 15 en 20 graden Celsius zijn. De optimale kamertemperatuur voor baby’s is tussen de 16 en 18 graden Celsius. Als je kind ontstoken amandelen heeft of verkouden is, kun je vochtige doeken bij het bedje hangen om de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen.

Producten van Zizzz die je kind helpen om beter te slapen

Om ervoor te zorgen dat je baby of kind goed slaapt moet je ze goed aankleden. Kinderen die het ‘s nachts te warm krijgen worden vaker wakker omdat ze gaan zweten, kinderen die het koud hebben slapen natuurlijk ook niet lekker door.

Daarom hebben we slaapzakken ontwikkeld voor een goede nachtrust voor baby’s en dreumesen. Onze 4-seizoenen babyslaapzakken helpen je kind om zijn of haar lichaamstemperatuur te reguleren en absorberen zweet en vocht. Ze zijn gemaakt met een vulling van Zwitserse scheerwol en een buitenlaag van biologisch katoen met GOTS-keurmerk. We hebben ook zomerslaapzakken die perfect zijn voor warmere nachten.

Conclusie

Als je dreumes of baby alleen snurkt en geen andere symptomen heeft hoef je je geen zorgen te maken, omdat de onderliggende oorzaken geen kwaad kunnen. Baby’s maken relatief veel geluid ‘s nachts, omdat hun luchtwegen nog in ontwikkeling zijn. Zuigelingen snurken vaak omdat hun amandelen wat opgezet zijn of omdat ze verkouden zijn, maar dat wordt vaak ook minder als ze ouder worden.

Om je kind te helpen slapen moet je de slaapkamer goed afstemmen op je kleintje. Als je kind een keelontsteking heeft zou je de luchtvochtigheid in de kamer kunnen verhogen om het ademhalen wat makkelijker te maken.