Slapen zonder kussen: voor,- en nadelen

 

Iedereen heeft andere slaapgewoontes en daarom moet je je slaapkamer ook aanpassen aan je eigen voorkeuren. Sommige mensen maakt het niet uit welk kussen ze gebruiken, anderen willen liever meer dan één kussen en anderen menen dat het gezonder is om helemaal geen kussen te gebruiken.

Is slapen zonder kussen gezond of heeft het een negatieve invloed op onze gezondheid? Wij vertellen je in welke houding een kussen niet nodig is en wanneer je beter wel een kussen kunt gebruiken.

Waarom slapen we met een kussen?

Voor de meeste mensen is een kussen standaard en essentieel voor in bed. Kussens zorgen voor meer slaapcomfort doordat ze zorgen dat ons hoofd niet te laag ligt terwijl we slapen. Voordat je een nieuw kussen koopt moet je onderzoeken welke maat kussen het beste past bij welk soort slaper. Dat komt doordat de eisen waaraan een kussen moet voldoen afhangt van de houding waarin je slaapt.

Je kussen is ontworpen om je nek ‘s nachts te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je ruggenwervel recht ligt. Het moet de ruimte tussen je nek en het matras vullen en ervoor zorgen dat je hoofd niet teveel omhoog of omlaag ligt.

Als je elke nacht slaapt met een kussen dat eigenlijk niet geschikt is voor jouw slaaphouding kan dat leiden tot gespannen spieren de dag erna. Dit kan vervolgens leiden tot nekpijn, rugpijn en zelfs hoofdpijn. Om ontspannen en uitgerust wakker te worden is een goede slaaphouding essentieel. Maar hoe zit het met mensen die zonder kussen slapen? 

Is het ongezond om zonder kussen te slapen?

Voor de meeste slaaphoudingen is het beter om met een kussen te slapen, omdat het de nek ontspant en ons lichaam in een rechte lijn houdt. Maar slapen zonder kussen is juist goed voor mensen die liever in buikligging slapen. Hoewel op je buik slapen gezien wordt als de minst gezonde slaaphouding, kan zo slapen zonder kussen beter zijn voor onze houding.

Als we op onze buik slapen kunnen we ons hoofd naar links of naar rechts draaien, wat de natuurlijke kromming van de ruggengraat onder druk zet. Slapen op een dik kussen zorgt er niet alleen voor dat je ruggengraat te ver draait, maar het brengt onze nek ook in een onnatuurlijke houding. Dit kan de volgende ochtend leiden tot pijn en ongemak.

Slapen zonder kussen biedt ook voordelen voor mensen die op hun rug slapen, maar alleen als ze slapen op een matras dat niet te hard is. Als je op een zacht matras slaapt zakt je lichaam in het matras, wat de ruimte tussen je nek en het matras kleiner maakt en ervoor zorgt dat je schouders plat liggen. Als je op een stevig matras slaapt is het beter om om wél een kussen te gebruiken, om je nek te beschermen en de druk op je ruggenwervels te verminderen. 

Welk soort problemen kan slapen zonder kussen veroorzaken?

Slapen zonder kussen als zij,- of rugslaper  belast de spieren aan de achterkant van de nek, omdat het hoofd niet in één lijn ligt met de rest van het lichaam. Dit leidt tot een ongezonde houding tijdens de vele uren die we slapen en kan een aantal problemen veroorzaken. Om de kwaliteit van onze nachtrust te verbeteren en problemen met de cervicale wervelkolom te voorkomen, moeten we ook ‘s nachts goed op onze houding letten.

Rugslapers lopen het risico dat hun hoofd te ver naar achteren buigt, wat ervoor kan zorgen dat er teveel bloed richting het hoofd stroomt. Dit zorgt voor een toenemende druk op het hoofd, wat hoofdpijn of een zoemend of fluitend gevoel kan veroorzaken. Daarnaast worden rugslapers soms duizelig ‘s nachts, als ze zonder kussen slapen.

Zijslapers hebben nog een hoger risico op spanning en nekpijn, omdat de ruimte tussen de nek en het matras groter is dan bij mensen die op hun buik of rug slapen. Dit overstrekken van de nekspieren zorgt ook voor spanning op de ruggengraat. Om dit te voorkomen zijn er speciale kussens ontwikkeld die de nek van zijslapers ondersteunen. Deze zijn iets hoger aan de onderkant om de wervels te ondersteunen en te voorkomen dat spanning zich opbouwt.

Is het beter om te slapen mét of zonder kussen?

Als je het liefste op je zij slaapt is deze vraag makkelijke te beantwoorden: slapen met een kussen is beter voor je. Zelfs als je op een zacht matras slaapt zakt je lichaam niet ver genoeg weg om plat te liggen. Hoe dik het kussen moet zijn hangt af van hoe stevige je matras is. Hoe steviger het matras, hoe groter de afstand tussen de nek en het bed.

Als je op je rug slaapt kun je proberen om zonder kussen te slapen als je het juiste matras hebt. Als je een zacht matras hebt kunnen je ouders erin wegzakken en op dezelfde hoogte blijven als je bekken. Dit ondersteunt de curve van je ruggengraat. Als je matras hard is kun je beter een plat kussen gebruiken om te zorgen dat er niet teveel druk op je ruggengraat komt. Een kussen dat te dik of te hoog is kan pijn veroorzaken als je op je rug ligt, omdat het je hoofd te ver naar boven brengt.

De enige houding waarbij je geen kussen nodig hebt is de buikligging. Maar als het even kan moet je wel voorkomen dat je urenlang op je buik ligt, omdat het niet goed is voor je rug en nek. Als je op je buik in slaap valt kun je betere ademen zonder kussen. Je nek ligt ook plat op het bed en wordt niet omhoog geduwd.

Zou je met of zonder kussen moeten slapen als je last hebt van je nek?

Nekpijn kan veroorzaakt worden door ‘s nachts in een ongezonde houding te liggen, waardoor je je spieren overstrekt en je wervels teveel gedraaid liggen. Probeer daarom je ruggengraat in een natuurlijke houding te houden. Als je last hebt van je nek is het beter om met een kussen te slapen, behalve als je een buikslaper bent. Een kussen dat te groot of te dik is kan echter ook ongezond zijn, dus kies het kussen dat het beste past bij je slaaphouding.

Kussens bij Zizzz voor een goede nachtrust

Bij Zizzz bieden we kussens met hoogwaardige Europese dons. De vulling van onze donzen kussens bestaat voor 85% uit veertjes en voor 15% uit dons, die afkomstig is van ethisch verantwoord gehouden ganzen en eenden, met een DownPass-keurmerk. Dit betekent dat onze ganzen en eenden afkomstig zijn van boerderijen waar niet aan levend plukken of dwangvoeding wordt gedaan.

Conclusie - Slapen zonder kussen

Nekpijn of rugpijn kan veroorzaakt worden door het verkeerde kussen, maar in de meeste houdingen is het beter om wel gewoon met een kussen te slapen. Het zorgt ervoor dat je lichaam in een rechte houding ligt en je hoofd ondersteund wordt. De buikligging is de enige houding waarbij je beter geen kussen kunt gebruiken, maar rug,- en zijslapers kunnen beter wel een kussen gebruiken.