Slapen als het warm is

 

In slaap vallen en lekker doorslapen kan best een uitdaging zijn als de temperatuur oploopt in de zomer. Onze pyjama’s plakken aan ons lichaam en we blijven maar woelen, op zoek naar een koel plekje in het bed. Dat hoeft allemaal niet zo te zijn met deze tips voor je slaapkamer en je bedtijd.

In deze blogpost leggen we je uit hoe je je slaapkamer het beste kunt inrichten zodat je de zomer zonder te zweten doorkomt. We beantwoorden de vraag “Waarom kan ik niet slapen als het warm is” en geven je advies over hoe je je baby het beste kunt kleden in de zomer.

Waarom slapen we slechter in de zomer?

Ons lichaam heeft een optimale slaaptemperatuur waarbij we sneller in slaap vallen. Deze temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden. De optimale slaaptemperatuur zorgt dat we het niet te warm of te koud krijgen en de hele nacht comfortabel en ontspannen door kunnen slapen.

Als het warmer dan 23 graden is op je slaapkamer zorgt de hitte ervoor dat we gaan zweten. Maar als het op je slaapkamer kouder is dan 12 graden moet je lichaam te hard werken om de lichaamstemperatuur te behouden.

‘s Avonds begint onze lichaamstemperatuur langzaam te dalen als het slaapproces begint. Als het buiten te warm is, is het moeilijker voor ons lichaam om de temperatuur omlaag te krijgen.

Dat geldt ook voor de productie van het slaaphormoon melatonine. Ons lichaam produceert meer melatonine als de zon ondergaat. Als het in de zomer langer licht blijft wordt de productie van melatonine geremd. 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn baby goed slaapt in de zomer?

Pasgeborenen en baby's hebben enige moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur en hebben daarom eerder last van temperatuurschommelingen dan volwassenen. Dus, wat is de beste slaaptemperatuur voor baby’s? Net als bij volwassenen is de optimale slaapkamertemperatuur voor hen 16 tot 18 graden.

Natuurlijk moet je ook overdag de warmte zoveel mogelijk proberen te vermijden, als je wil dat je kleintje ‘s nachts ook goed slaapt. Dat betekent niet dat je baby niet naar buiten mag als het  warm is, maar blijf wel in de schaduw en vermijd de middagzon.

Mag mijn baby in een luier slapen als het warm is?

De juiste slaapkleding in de zomer maakt een groot verschil voor baby's en veel ouders hebben de neiging hun baby's 's nachts te warm aan te kleden. Voor de juiste temperatuurbalans is een zomerslaapzak voor baby’s of een onesie met korte mouwen het beste. Daaronder kunnen baby's gewoon een luier of een rompertje dragen. De beste manier om te controleren of je kind het te warm of te koud heeft, is door het gebied tussen de schouders aan te raken.

Slapen in de hitte: onze tips

Als je geen airconditioning of ventilator op je slaapkamer hebt moet je in de zomer op zoek naar andere manieren om af te koelen en beter te slapen. Hieronder geven we je wat tips om beter te slapen als het warm is.

1. Laat je huis ‘s avonds luchten

Zet zodra de temperatuur een beetje begint te dalen je slaapkamerraam open om wat frisse lucht binnen te laten. Houd overdag de ramen en gordijnen gesloten om te voorkomen dat de warme lucht je huis binnenkomt. Laat je raam gerust openstaan als je met open ramen kunt slapen.

2. Neem een koude douche voordat je naar bed gaat

Een koude douche kan helpen om je lichaam wat af te laten koelen zodat je beter slaapt. Douche niet al te koud, dat stimuleert namelijk de doorbloeding waardoor je juist wakker wordt.

3. Houd je gewone slaapritme aan

Zelfs al wordt het later donker in de zomer, het is het beste voor je lichaam om je gebruikelijke slaapritme aan te houden en niet later naar bed te gaan. Dit brengt onze interne klok alleen maar in de war en zorgt uiteindelijk voor een slechtere nachtrust.

4. Sport overdag maar niet vlak voordat je naar bed gaat

Genoeg bewegen en sporten zorgt ervoor dat je beter slaapt. Lange avondwandelingen zijn een goede manier om te ontspannen en even je benen te strekken in de zomer. Probeer al te intensieve sporten in de avond te voorkomen, omdat je hartslag zo omhoog gaat en je weer wakker wordt. Rustige vormen van lichaamsbeweging, zoals stretchen en yoga, zijn wel een goede keuze voor het slapengaan..

Hoe maak ik mijn slaapkamer klaar voor de zomer?

Er zijn verschillende dingen die je kunt veranderen aan je slaapkamer om die hete zomernachten door te komen. Hier zijn wat tips om je slaapkamer klaar te maken voor de zomer:

1. Het juiste beddengoed

Het juiste beddengoed voor de zomer is zeker een investering waar je geen spijt van zult krijgen, omdat de ademende materialen er in de zomer voor zorgen dat je een stuk beter slaapt. Natuurlijke stoffen zijn hiervoor het meest geschikt, omdat ze veel vocht kunnen absorberen en de lichaamstemperatuur helpen reguleren. Geschikte stoffen voor zomerbeddengoed zijn: renforcé, perkal, seersucker, linnen, satijn of zijde beddengoed.

2. Pyjama’s van natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn geschikt voor pyjama’s om dezelfde reden dat ze geschikt zijn voor zomerbeddengoed, namelijk hun ademend vermogen. Polyester laat de warmte slechts in beperkte mate naar buiten, zodat de warmte tussen ons en ons beddengoed blijft. Daardoor gaan we meer zweten wat onze slaap kan verstoren.

Linnen, zijde of katoen zijn perfecte kandidaten voor de juiste zomerpyjama.

3. Verduisterende gordijnen in de slaapkamer

Verduisterende gordijnen in de slaapkamer zijn ideaal, omdat ze voorkomen dat je ‘s ochtends vroeg gewekt wordt door de zon. Ze helpen overdag ook om de warmte uit de slaapkamer te houden.

Zizzz producten die je in de zomer helpen om een goede nachtrust te krijgen

Bij Zizzz hebben we ademend beddengoed van biologisch katoen satijn en perkal. Ons zachte en ademende biologische katoen is perfecte voor warme zomernachten. Ons beddengoed is ook ongelooflijk duurzaam en kan natuurlijk gewoon in de wasmachine.

We hebben beddengoed in perkal en satijn weefsels voor dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen. Ons  perkal beddengoed is er in verschillende kleurcombinaties, ons satijnen beddengoed heeft de natuurlijke écru kleur,

Conclusie: goed slapen als het warm is

Hoge zomertemperaturen kunnen  ervoor zorgen dat je slechter slaap, je kunt bezweet  over oververhit wakker worden. Kies voor een goede nachtrust in de zomer het juiste beddengoed en pyjama’s. Daarnaast kun je de tips in deze blogpost opvolgen.