Slapeloosheid tijdens de zwangerschap: oorzaken en tips

Veel zwangere vrouwen hebben last van vermoeidheid. Ironisch genoeg hebben ze vaak ook moeite om ‘s avonds in slaap te vallen en worden ze vaker ‘s nachts wakker.

Daarom voelen zwangere vrouwen zich vaak niet uitgerust of moe als ze ‘s ochtends wakker worden. Vrouwen maken tijdens de zwangerschap een reeks veranderingen door die een negatieve invloed kunnen hebben op hun nachtrust.

Maar wat zijn de oorzaken van deze slapeloosheid en hoe kun je er het beste mee omgaan? Wat kun je doen tegen slapeloosheid tijdens de laatste loodjes van je zwangerschap?

In deze blogpost geven we je wat tips om beter te kunnen slapen en de hele nacht door te slapen.

De fysieke oorzaken van slapeloosheid tijdens de zwangerschap

De oorzaken van slapeloosheid tijdens de zwangerschap lopen uiteen. Zwangere vrouwen worden ‘s nachts vaak wakker omdat ze moeten plassen. Andere veelvoorkomende ongemakken zijn maagzuur, kramp in de kuiten en rusteloze benen. Het rusteloze benen syndroom (restless leg syndrome) treft vijf tot tien procent van de bevolking en vooral zwangere vrouwen hebben er vaak last van.

Als vrouwen ‘s nachts stil liggen kunnen hun benen opeens gaan tintelen, pijn gaan doen of beginnen te trekken. De symptomen kunnen uiteenlopen van mild ongemak tot echte pijn in de benen. Dit kan alleen verholpen worden door op te staan en rond te lopen, daarom houdt het veel vrouwen uit hun slaap.

De oorzaken van rusteloze benen zijn nog steeds niet bekend, ook mannen en vrouwen die niet zwanger zijn hebben er last van. Er lijkt echter wel een verband te zijn tussen een ijzertekort en dit soort pijn aan de benen. Hoe lager het ijzerniveau, hoe ernstiger de symptomen.

Een andere reden dat je slechter slaapt als je zwanger bent is natuurlijk de groeiende buik. Voor zwangere vrouwen is het vaak lastig om een comfortabele slaaphouding te vinden. Omdat een ongeboren baby een heel ander slaapritme heeft dan een volwassene kan je baby ‘s nachts opeens actief worden en meer gaan bewegen en schoppen dan overdag.

De hormonale oorzaken van slapeloosheid tijdens de zwangerschap

De veranderingen die een vrouw tijdens de zwangerschap doormaakt, beperken zich niet tot fysieke veranderingen die aan de buitenkant zichtbaar zijn; ook haar hormonen ondergaan in deze periode aanzienlijke veranderingen. De hormoonspiegels van een vrouw schommelen vrij sterk tijdens de zwangerschap; zelfs na de zwangerschap kan borstvoeding leiden tot stemmingswisselingen en slaapstoornissen.

Tijdens de zwangerschap wordt er meer van de hormonen oestrogeen en progesteron vrijgegeven. Deze hormonen zorgen dat de psyche in balans wordt gebracht.

Het lichaam moet eerst wennen aan deze hormonale veranderingen. Daarom hebben zwangere vrouwen vaker last van slapeloosheid en stemmingswisselingen, vooral rond de 12e week van de zwangerschap. Deze veranderingen zijn echter volkomen normaal en natuurlijk, bijna elke zwangere vrouw heeft er last van. 

Slapeloosheid tijdens het 1e trimester van de zwangerschap

In deze eerste weken van de zwangerschap voelen veel vrouwen hun buik trekken en kunnen ze last krijgen van ochtendmisselijkheid. Beide komen vaak voor bij zwangere vrouwen en duren meestal tot de 12e week van de zwangerschap. Bovendien hebben veel vrouwen last van emotionele ups en downs en stemmingswisselingen, problemen met de bloedsomloop en vermoeidheid.

De verhoogde progesteronspiegel in het lichaam is hiervoor de reden. In het eerste trimester concentreert het lichaam van de zwangere vrouw zich op een optimale ontwikkeling van de baby. Als gevolg hiervan kunnen veel vrouwen in deze fase van de zwangerschap een laag energieniveau ervaren. Ondanks deze toegenomen gevoelens van vermoeidheid hebben veel vrouwen last van slaapstoornissen of worden ze 's nachts vaak wakker. Hoewel het lichaam meer rust nodig heeft, is rust niet altijd synoniem met slaap. Soms is het voldoende om even te gaan liggen en te ontspannen.

Slapeloosheid tijdens het 2e trimester van de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen vinden het tweede trimester van hun zwangerschap het prettigste. Ze hebben minder last van symptomen zoals misselijkheid, stemmingswisselingen en ernstige vermoeidheid. Daarnaast zorgen de verschillende hormonen voor een stevigere huid en dikker haar tijdens de zwangerschap.

Naast deze positieve veranderingen hebben veel vrouwen nog steeds moeite om een goede nachtrust te krijgen. In het tweede trimester wordt de diepe slaapfase korter. Hoewel zwangere vrouwen wellicht langer slapen in deze periode voelen ze zich vaak toch niet helemaal uitgerust ‘s ochtends. Dat komt omdat de diepe slaapfase de herstellende fase van de slaapcyclus is die ook erg belangrijk is voor ons vermogen om ons te concentreren.

Daarnaast hebben zwangere vrouwen vaak meer aandrang om te plassen in het tweede trimester.  Zij kunnen ook zogenaamde "valse" Braxton-Hicks weeën krijgen, last hebben van rugpijn, brandend maagzuur en kuitkrampen vanaf de 25e week, omdat de groei van de baby hun rug, benen en inwendige organen belast.

Slapeloosheid tijdens het 3e trimester van de zwangerschap

Terwijl de baby verder groeit in de baarmoeder in het derde trimester worden veel van de fysieke ongemakken waar vrouwen in het eerste en tweede trimester ook al last van hadden wat intenser. De baby neemt steeds meer plek in waardoor er minder plek is voor de organen, waardoor veel zwangere vrouwen zelfs last kunnen krijgen van kortademigheid. Tegen het einde van de zwangerschap schuift de baby dieper in het bekkengebied. Dit geeft een zekere verlichting voor de longen, maar geeft op zijn beurt meer druk op het bekken.

Vrouwen kunnen in deze fase van de zwangerschap steeds slechter slapen. Ze moeten vaker naar het toilet en door de omvang van de baby en de buik wordt het steeds lastiger om de beste slaaphouding te vinden. 

Wat kun je doen tegen slapeloosheid tijdens de zwangerschap?

Zelfs al kunnen de ongemakken van een zwangerschap vermoeiend zijn met de vele fysieke veranderingen, het is een geruststellende gedachte dat het tijdelijk is.

Om je te helpen omgaan met de slapeloosheid geven we je graag wat tips die je kunt gebruiken om beter te kunnen slapen.

Zorg dat je goed eet en drinkt tijdens je zwangerschap

Drink voldoende gedurende de dag. Zo kun je ‘s avonds wat minder drinken zodat je minder vaak wakker wordt omdat je moet plassen. Eet ook wat eerder in de avond om een opgeblazen gevoel en maagzuur te voorkomen. Drink geen cafeïne, vooral later op de dag, omdat dat een negatieve invloed kan hebben op je nachtrust. 

Blijf bewegen tijdens je zwangerschap

Voldoende bewegen is ook belangrijk tijdens je zwangerschap. Gedurende de dag kun je af en toe een luchtje scheppen of lekker gaan zwemmen, omdat zwemmen je gewrichten niet belast.

s’ Avonds kun je wat ontspanningsoefeningen doen, zoals wat rek,- en strekbewegingen of autogene training. Dit is een goede manier om je lichaam tot rust te laten komen zodat je beter slaapt.

Vind een goede slaaphouding

Veel zwangere vrouwen liggen ‘s nachts te woelen omdat ze geen comfortabele houding kunnen vinden. De beste houding voor zwangere vrouwen is op hun zij. Om de druk op de heupen te verlichten kun je ook slapen met een borstvoedingskussen of een buikband speciaal voor zwangere vrouwen.

Hitte en warmte kunnen ook ontspannend werken zodat we in de juiste stemming komen om te gaan slapen. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad in de avond of ga voor een voetbad met lavendel aroma.

Slaap beter met de producten van Zizzz

Voor een goede nachtrust is je omgeving ook erg belangrijk. Daarom hebben we verschillende producten die het makkelijker maken om ‘s nachts door te slapen.

We hebben hoogwaardige dekbedden die gevuld zijn met Swisswool en Europese eendendons. Deze ademende materialen zorgen voor een comfortabele slaaptemperatuur, of je het ‘s nachts nu graag wat warmer of koeler hebt.

Al onze producten zijn gemaakt in Zwitserland of de EU. Onze pure scheerwol komt van schapen uit de Zwitserse Alpen en onze donzen dekbedden komen van ethisch verantwoorde bronnen en zijn voorzien van het DownPass-keurmerk.