Help je baby om in slaap te vallen: 10 tips om je baby lekker te laten slapen

 

Als je baby ‘s avonds niet veel slaapt kan dat lastig zijn voor iedereen. Niet alleen krijg je zelf niet je verdiende rust, maar je baby voelt de volgende dag ook de consequenties. Goed slapen is erg belangrijk, vooral voor zuigelingen en hun gezonde ontwikkeling.

Maar het hoeft niet altijd lastig te zijn: Met wat trucjes kun je naar bed gaan makkelijker maken voor je kind en je baby helpen om sneller in slaap te vallen. In deze blogpost geven we je tips en meer.

Kom erachter waarom je baby lastig in slaap komt

In deze fase kan je baby je helaas nog niet zelf vertellen wat er dwarszit. Daarom moet je eerst uitsluiten dat er een fysieke oorzaak is dat je baby niet kan slapen. Het is normaal dat je baby huilt in zijn of haar slaap als ze honger hebben of verschoond moeten worden, andere pijntjes of kwaaltjes kunnen ook de oorzaak zijn van slecht slapen.

Flatulentie

Een van de dingen waar baby’s het meeste last van hebben voordat ze naar bed gaan is gas. Borstvoeding geven voor het slapen kan een probleem vormen, omdat baby’s last kunnen krijgen van gasvorming door het slikken en de spijsvertering. Om dit te voorkomen moet je zorgen dat er genoeg tijd zit tussen de laatste voeding en de bedtijd van je baby. Daarnaast kun je de spijsvertering van je baby verbeteren met een rustgevende en ontspannende massage in de avond. 

Geluid of licht

Volwassenen kunnen wakker worden van harde geluiden en fel licht. Hoewel baby’s in deze omstandigheden wel in slaap kunnen vallen kan het wel schadelijk zijn voor de nachtrust. Als het te licht is wordt er namelijk te weinig van het slaaphormoon melatonine vrijgegeven. Als je kind onrustig of bang wordt in het donker kun je een nachtlampje kopen.

Doorkomende tandjes

Een andere veelvoorkomende reden dat baby’s niet goed kunnen slapen is doorkomende tandjes. Dit proces kan soms wel maanden duren. Niet alleen zorgt pijnlijk tandvlees ervoor dat je baby niet in slaap kan komen, soms krijgen ze ook een loopneus. Je baby een klein stukje koud fruit geven kan helpen in deze situatie.

Verkoudheid

Koorts is niet ongewoon bij baby's en kan vaak de reden zijn waarom je baby niet in slaap kan vallen. Let daarom op tekenen als een te warm voorhoofd. Andere symptomen van verkoudheid die zijn een kind dat niet genoeg wil drinken, overmatig huilt of zich oververmoeid voelt.

Zorg voor een dagelijkse routine

Als baby’s vijf maanden oud zijn kunnen ze al patronen herkennen en wennen aan vaste routines. Ze verwachten bijvoorbeeld dat de bezigheden in de avond elke dag in dezelfde volgorde plaatsvinden.

Omdat baby’s in deze fase nog geen dag-nacht ritme hebben ontwikkeld kan dit verschil duidelijk worden gemaakt door op vaste tijden te spelen, eten en slapen. Sommige baby’s ontwikkelen zelf hun eigen ritme en worden elke dag op dezelfde tijd wakker of krijgen honger rond hetzelfde tijdstip.

Een dagelijkse routine die zo repetitief en gestructureerd mogelijk is, kan baby’s een gevoel van veiligheid geven en ze helpen zich te oriënteren. Dit geldt ook voor tijdstippen waarop je baby of dreumes een dutje doet. Hoe regelmatiger de routine, hoe sneller je kind in slaap kan komen.

Bepaal in welke slaapfase je baby zich bevindt

Slaapfases van baby’s zijn anders dan de slaapfases van een volwassene. Baby’s blijven veel langer in de droomfase dan volwassenen, maar het in slaap vallen en de lichte en diepe slaapfases zijn nog niet zo ontwikkeld. Omdat baby’s het grootste gedeelte van de tijd in een lichte slaapfase doorbrengen worden ze ook vaker wakker. Pas rond de zesde maand ontwikkelen ze het vermogen om ‘s nachts wat langer door te slapen.

Niettemin kun je zogenaamde slaapvensters bij je baby herkennen. Baby's worden in deze periode moe en wij als ouders moeten kunnen herkennen wanneer dit venster opengaat. Als het gemist wordt, is je baby weer klaarwakker en gaat het volgende slaapvenster pas over een uur of zo weer open. 

Leer om de tekenen van moeheid en slaperigheid herkennen

Zoals gezegd hebben baby’s zogenaamde slaapvensters waarin ze sneller dan anders in slaap vallen. De meest voorkomende tekenen van slaperigheid bij baby’s zijn:

  • grimassen
  • een starre uitdrukking of een frons op het voorhoofd
  • schokkerige bewegingen of het maken van vuistjes
  • wrijven over de ogen of oren en geeuwen
  • huilen en jengelen
  • zuigen op duim of speen

Hou een slaaplogboek bij om te helpen om je baby in te laten slapen

Het is een goed idee om een slaaplogboek bij te houden voor je baby om bij te houden hoe lang je kind echt slaapt en welke patronen er in hun slaapgedrag zijn. Elke baby is anders en de slaappatronen zijn ook afhankelijk van de ontwikkelingsfase van hun hersenen. Elke baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo, daarom zijn verschillen in het slaapgedrag tussen baby’s onderling niets om je zorgen over te maken.

Met een slaaplogboek kun je deze verschillen zien en slaapproblemen herkennen en oplossen.

Doe aan sport en lichaamsbeweging gedurende de dag

Lichamelijke activiteit moet bij baby's altijd worden toegestaan en aangemoedigd. Hoe meer baby's overdag bewegen, hoe beter ze 's nachts slapen. Als je baby nog heel klein is, kunnen bepaalde oefeningen helpen om sneller te leren op de buik te draaien of zelf te gaan zitten.

Genoeg frisse lucht en kleine uitjes overdag zijn ook belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. De blootstelling aan verschillende temperaturen versterkt het immuunsysteem van je kind en de beelden van de natuur stimuleren hun hersenen. Om ervoor te zorgen dat je baby warm genoeg blijft in de wandelwagen op koude dagen, kun je hem inpakken in een babydeken.

Zorg voor slaaprituelen

Net als met de gewone dagelijkse routine hebben bedtijdrituelen vele voordelen. Ze bieden je baby een routine en zorgen ervoor dat hij of zij zich veilig voelt. Zo kun je er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om een slaapliedje te zingen voor je baby en hem of haar elke avond een welterustenkus te geven. Een ontspannen bad voor bedtijd kan baby’s ook wel helpen om in slaap te komen.

Geef je baby een knuffeldoekje

Knuffeldoekjes en knuffels kunnen je baby helpen om in slaap te komen doordat ze zich veilig voelen en minder alleen. Daarnaast zijn ze goed voor de fijne motoriek en om de zintuigen van je kleine te trainen. Als je een knuffeldoekje wil kopen, let dan ook op het materiaal. Baby’s steken knuffeldoekjes vaak in hun mond, dus mogen er zeker geen schadelijke stoffen inzitten.

Creëer de juiste slaapomgeving voor je baby

De juiste slaapomgeving speelt een belangrijke rol in de slaap van je baby. Baby's hebben het 's nachts liever wat koeler en moeten daarom niet te warm aangekleed worden. De beste keuze voor baby’s is een babyslaapzak van natuurlijke materialen zoals wol of katoen, omdat deze ademend zijn en voor een gezonde temperatuurbalans zorgen.

Maak je geen zorgen en leer om slechte slaapfases te accepteren

Zelfs als je baby eerder makkelijk in slaap kwam en de hele nacht doorsliep kan dat veranderen met een nieuwe fase in de ontwikkeling. Dit is echter niets om je zorgen over te maken, alle baby’s doorlopen deze fases. Er is echt geen reden om je druk te maken als je baby even niet meer zo goed slaapt.