Hoe verander je je slaapritme?

 

Een regelmatig slaapritme aanhouden is belangrijk voor je gezondheid. Als we geen regelmatig slaapritme hebben worden we moe en lusteloos. Op lange termijn kan een verstoord slaapritme zelfs serieuze negatieve effecten hebben op onze gezondheid. In deze blogpost leggen we je uit hoe je je slaapritme weer kunt herstellen als het onderbroken is door werk of reizen.

Wat is een slaapritme?

Een slaapritme verwijst naar de tijdstippen waarop we gaan slapen en weer wakker worden. Als je een goede nachtrust wilt, moet dit schema zo regelmatig mogelijk zijn, zodat je lichaam kan wennen aan de tijd die nodig is om in slaap te vallen en wakker te worden.

Invloeden van buitenaf hebben echter al snel invloed op je slaapritme. Als we een rusteloze nacht hebben gehad merken we dat de volgende dag. Het heeft een negatieve invloed op onze concentratie en we presteren slechter op ons werk. Als onze slaap meerdere dagen op rij verstoord wordt nemen de fysieke symptomen alleen maar toe, wat leidt tot stemmingswisselingen, spierspanning, prikkelbaarheid en andere klachten.

Als het gaat om je slaapritme zijn er geen vaste regels. De beste tijd om naar bed te gaan en weer op te staan verschilt van persoon tot persoon. Uit onderzoeken blijkt dat er echt nachtbrakers en vroege vogels bestaan. Leeftijd speelt ook een rol, zo willen tieners graag lang opblijven en uitslapen, terwijl veel ouderen soms in de late avond naar bed gaan en weer opstaan voordat de zon opkomt. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en zelf te bepalen welk slaapritme het beste werkt voor jou om tot rust te komen.

Waarom is slaap zo belangrijk?

We brengen een behoorlijk deel van ons leven slapend door. Gemiddeld slaapt een persoon ongeveer 26 jaar. Iedereen heeft slaap nodig, maar zoals we al zeiden hangt de hoeveelheid slaap af van je leeftijd en individuele behoeften.

Slaap regenereert het lichaam niet alleen, maar zorgt ook dat je hersenen kunnen rusten. Terwijl we slapen wordt belangrijke informatie opgeslagen in ons langetermijngeheugen en verwerken we nieuwe ervaringen. Dit gebeurt allemaal door het aanmaken en sorteren van nieuwe zenuwverbindingen in de hersenen. Door dit proces wordt belangrijke informatie gescheiden van onbelangrijke informatie

Daarom kunnen we als we goed slapen nieuw geleerde feiten beter onthouden. Anderzijds zorgt veelvuldige onderbreking van onze slaap ervoor dat we wat vergeetachtiger worden. Daarom is het belangrijk dat middelbare scholieren en studenten genoeg slaap krijgen.

Slaap is ook cruciaal voor een sterk en gezond immuunsysteem. ‘s Nachts doorlopen we vijf verschillende slaapfases. In de diepe slaapfase geeft de hypofyse in onze hersenen groeihormonen af, waardoor kinderen groeien en het lichaam van volwassenen zich kan herstellen. Bovendien breekt het lichaam ziekteverwekkende stoffen af terwijl we slapen, waardoor we beschermd zijn tegen infecties.

Wat gebeurt er als ons slaapritme verstoord wordt?

Zoals gezegd is een regelmatig slaapritme belangrijk voor onze gezondheid. Omdat iedereen anders is zijn de tijdstippen waarop we in slaap vallen en weer wakker worden ook anders. In de regel worden deze beïnvloed door onze individuele gewoonten, onze gezinsverplichtingen en onze banen. Wie altijd op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en goed kan slapen, heeft veel meer kans op een lang leven en een goede gezondheid dan iemand die dat niet doet.

Onregelmatige slaapschema’s die negatieve invloed hebben op onze slaap zorgen ervoor dat ons lichaam en onze geest onvoldoende zijn uitgerust. Als dit gebeurt maakt je lichaam meer stresshormonen aan, wat vooral een negatieve invloed heeft op de gezondheid van je hart. Met een regelmatig slaapritme zou je dus hart,- en vaatziekten kunnen voorkomen.

Uit een onderzoek van het Duke University Medical Center bleek dat de bloedwaarden en de bloeddruk van mensen met een onregelmatig slaapritme niet hetzelfde zijn als bij mensen met een regelmatig slaapritme. Deelnemers met onregelmatige slaapgewoontes bleken ook een hogere bloedsuikerspiegel te hebben. Daarnaast hadden ze ook een hogere bloeddruk en BMI dan bij mensen met een regelmatig slaappatroon. Een zeer onregelmatig slaapschema werd ook in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid en hoge bloeddruk.

Hoe creëer je een slaapritme?

De beste manier om een goede nachtrust te krijgen is met behulp van een routine. Maar het is niet altijd mogelijk om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, vooral als je werk en gewoontes veranderen. Dat gezegd hebbende is het voor een regelmatig slaapritme wel het beste om zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Hoe regelmatiger je bedtijd, hoe makkelijker het is om een ritme te creëren. Als je naar bed gaat en weer opstaat is het het beste om je door de zon te laten leiden, omdat de overgang van dag naar nacht rechtstreeks invloed heeft op je slaap-waak ritme.

Dit wordt gereguleerd door de vrijgave van hormonen en onze eigen lichaamstemperatuur. ‘s Nachts geeft je lichaam bijvoorbeeld melatonine vrij wat de slaap bevordert. ‘s Ochtends wordt meer cortisol aangemaakt, waardoor we ons alerter voelen. Onze lichaamstemperatuur daalt ‘s avonds ook, om dan in de ochtenduren weer te stijgen.

Om je eigen slaapritme te creëren moet je jezelf de volgende vragen stellen: Hoeveel slaap heb ik nodig? Ben je een ochtendmens of ben je liever ‘s nachts actief? Om erachter te komen welk soort slaper je bent kun je het beste een paar weken een slaaplogboek bijhouden.

Hoe verander je je slaapritme?

De omstandigheden die je slaapritme beïnvloeden kunnen makkelijk veranderen, waardoor we gedwongen worden om ons slaapritme aan te passen aan de voortdurend veranderende omgeving. Als het om slaap gaat kom je behoorlijk ver met wat tijd en een vooruitziende blik. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent en er een gewoonte van hebt gemaakt om pas rond de lunch op te staan, terwijl je normaalgesproken ‘s ochtends vroeg naar je werk gaat, zou je een paar dagen voor het einde van de vakantie wat eerder op moeten proberen te staan.

Daarnaast kan sporten ook helpen om goed te slapen. Duursporten, zoals hardlopen of zwemmen, kunnen je helpen om in slaap te komen. Je moet echter niet te hard sporten laat op de avond, je lichaam heeft namelijk minstens twee uur nodig om zich te herstellen en tot rust te komen. 

Het slaapritme van je baby veranderen

Pasgeboren baby's brengen de eerste weken door alsof ze nog in hun prenatale staat zijn en worden ongeveer om de vier uur wakker. Baby's hebben in het begin geen regelmatig slaapritme, en hebben tijd nodig om dat te verwerven of te leren.

Baby’s brengen eigenlijk meer tijd door in de droomfase van de slaap dan volwassenen. Daarom worden ze ook vaker wakker, omdat ze verschoond moeten worden, honger hebben of gewoon omdat ze even willen knuffelen. Sommige baby’s ontwikkelen van nature een regelmatig slaappatroon, terwijl anderen een beetje hulp nodig hebben. Het slaapgedrag verschilt van baby tot baby, en elke baby heeft verschillende slaapbehoeften.

Als je wil dat je baby sneller in slaap valt kan het helpen om een consistente routine aan te houden. Zelfs jonge kinderen kunnen wennen aan een routine en leren dat de ene activiteit de andere opvolgt in de avond. Zelfs als je baby al doorslaapt, meestal rond de zesde maand, kunnen groeisprongetjes en andere oorzaken deze progressie makkelijk onderbreken. Tijdens deze periodes is je baby meestal wat onrustiger en hebben ze meer hulp nodig om in slaap te vallen.

Producten bij Zizzz om je te helpen bij een goede nachtrust

Voor een goede nachtrust is een regelmatig slaapritme niet genoeg - een optimale slaapomgeving is ook belangrijk. Onze dekbedden, kussens en beddengoed van biologisch katoen kunnen je helpen om de juiste slaapomgeving voor jou te vinden. Ons beddengoed is gemaakt van biologisch percal en satijn katoen, deze stoffen zijn beide ademend en zacht, en ze nemen vocht goed op.

We hebben beddengoed in zes verschillende maten. Voor kinderen hebben we het speciale Lucky Star dekbedovertrek, van biologisch percal katoen. Deze biologische stof heeft een keurmerk, en het is zeer zacht voor de kwetsbare kinderhuid en zal niet voor irritaties zorgen.