De slaap,- en waakfases van je baby - wat je moet weten

 

Als nieuwe ouder ben je nog druk bezig om je kind te leren kennen. Vooral in het begin schipper je tussen wat je kind wil - nieuwe dingen ervaren, de wereld zien, alles binnen bereik aanraken, overal bij zijn - en wat je kind nodig heeft, namelijk slaap! Maar elk kind is anders en dat is wat het zo lastig maakt om een eenduidig advies te geven voor elk kind.

Daarom willen we er duidelijk over zijn dat zowel de slaapfases en tijden waarop je baby wakker is sterk kunnen variëren. Het belangrijkste is dat je op je ouderlijke intuïtie vertrouwt, omdat papa en mama uiteindelijk het beste weten wat goed is voor hun pasgeboren baby. 

Waarom is slaap zo belangrijk voor baby’s?

In de baarmoeder brengen baby’s zo’n 95% van hun tijd slapend door. Als ze geboren zijn slapen ze nog steeds het grootste gedeelte van de tijd. De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld is overweldigend en uitputtend voor je kind. Daarnaast ontwikkelt hun lichaam zich enorm snel, vooral hun hersenen. Er vindt een enorme hoeveelheid processen plaats terwijl je baby slaapt. Zo worden herinneringen opgeslagen, verbindingen gevormd, hersenweefsel ontwikkeld, beschadigde cellen hersteld, en nog veel meer. Daarom hebben baby's tussen veertien en achttien uur slaap per dag nodig, afhankelijk van hun leeftijd. Om de volgende redenen moet je proberen te zorgen dat je baby voldoende slaap krijgt:

  • Een groot gedeelte van de ontwikkeling van de hersenen van een baby vindt plaats als ze slapen. Tijdens deze perioden worden de verbindingen tussen de linker en rechter hersenhelft gevormd.
  • Hersenverbindingen worden gevormd tijdens de slaap. Tijdens de eerste 3 levensjaren van je kind worden meer dan 1.000.000 miljoen neurale verbindingen per seconde gevormd.
  • De hersenen van je baby slaan op wat ze overdag hebben geleerd terwijl ze slapen.

Een slaaptekort kan later tot grotere problemen leiden. Cognitieve problemen, vertraging in de ontwikkeling etc. kan soms in verband worden gebracht met te weinig slaap.

Nog meer voordelen van slaap

Slaap heeft niet alleen invloed op de snel groeiende hersenen van je baby, maar ook op hun humeur, eetgewoonten, gedrag etc. Een van de eerste dingen die nieuwe ouders leren is dat een baby die moe is ook snel een onrustige baby wordt.

Een baby die voldoende slaapt is in het algemeen socialer, eet beter (wat belangrijk is voor de groei en cognitieve ontwikkeling!), is minder humeurig, is makkelijker te kalmeren en is ondernemender. In het algemeen is een baby die goed uitgerust is een tevreden baby!

De slaap- en waakfases van je baby

De gemiddelde pasgeboren baby slaapt het grootste gedeelte van de dag en de nacht en is maar een paar uurtjes wakker voor voedingen. Het is vaak lastig voor nieuwe ouders om te weten hoe lang en hoe vaak hun baby moet slapen. Helaas hebben baby’s niet meteen een vast schema en kunnen ze dag en nacht nog niet onderscheiden. Daarom slapen baby’s vaak overdag en zijn ze ‘s nachts wakker.

De waakfases van je baby gedurende de dag

Over het algemeen slaapt een pasgeboren baby zo’n acht tot negen uur overdag en dan nog ongeveer acht uur ‘s nachts. Ze moeten echter nog wel elke paar uur wakker worden om te eten, omdat hun maag nog niet zo groot is. De meeste baby’s slapen nog niet door (dus zes tot acht uur) totdat ze ongeveer drie maanden oud zijn. Dit kan per kind echter behoorlijk afwijken, sommige baby’s slapen nog niet door totdat ze ongeveer een jaar oud zijn. Vooral in de eerste paar weken moet je baby minstens elke drie uur wakker worden om te eten. Hoe vaak je baby eet hangt ook af van wat ze eten en hoe oud ze zijn. Neem contact op met het consultatiebureau als je baby niet uit zichzelf wakker wordt om te eten.

Het aantal uren dat je baby wakker is verschilt van week tot week en van maand tot maand. Baby’s vinden het vaak lastig om in slaap te vallen, vooral tijdens groeisprongetjes. Tijdens deze periodes is het normaal dat je baby wat vaker wakker is dan anders.

Over het algemeen slapen baby’s twee tot drie keer per dag enkele uren, terwijl anderen tot acht korte slaapjes van een half uur tot een uur doen. Dus, de waakfases van een één maand oude baby zijn als geheel beheersbaar.

Waar moet ik rekening mee houden als mijn baby wakker is?

Hoe meer je je baby stimuleert als hij of zij wakker is, hoe dieper je baby zal slapen. Als je je baby te vroeg in bed legt wordt de waakfase aanmerkelijk korter, wat een negatief effect heeft op de slaapfases. Stel je voor dat je zelf om vier uur in de middag naar bed gaat, dan kost het je waarschijnlijk veel moeite om in slaap te vallen omdat je gedurende de dag nog niet voldoende hebt gedaan om moe te worden. Natuurlijk zijn “moe” en “uitgeput” relatieve begrippen voor baby’s en zo moeten ze ook geïnterpreteerd worden. Dus hoe kun je de waakfases van je baby zo regelen dat hij of zij beter slaapt?

De waakfases van je baby thuis regelen

Het antwoord is eenvoudig, houd je kind bezig! Het maakt niet uit hoe oud ze zijn. Een pasgeboren baby, een baby van drie of zes maanden, zing of praat met je kind! Dit bevordert de cognitieve en taalontwikkeling van je kind en zorgt ervoor dat jullie een band kunnen vormen. Zelfs als je kleintje nog te jong is om je te begrijpen is voorlezen nog steeds een goed idee. Kijk bijvoorbeeld ook eens samen naar foto’s! Dit bevordert de aandachtsspanne van je kind. Zelfs tien seconden concentreren op één voorwerp vergt een enorme mentale kracht van je kind.

Fysieke activiteit

Ga naar buiten om samen de wereld te verkennen! Buiten zijn in de frisse lucht verbrandt calorieën, geeft zuurstof aan de hersenen, en maakt je klaar voor een diepere en meer rustgevende slaap. Is je kind nog steeds wakker? Tijd om ze op hun buik te leggen! Zelfs al kunnen ze je hoofdje nog niet optillen - dit alleen al proberen kost energie en oefent hun spieren. Denk maar eens hoe moe je zelf bent als je naar de sportschool gaat! Trouwens, onderzoeken raden aan om elke dag negentig minuten op de buik door te brengen voor baby’s van drie tot zes maanden.

Hoe is de overgang van de waakfase naar de slaapfase?

Zelfs als je baby klaarwakker lijkt zijn er veel tekenen dat de waakfase eindigt en dat het tijd is voor een dutje. Er zijn maar weinig baby’s die uit zichzelf in slaap vallen, en als dat gebeurt zijn ze vaak al behoorlijk uitgeput. Net als dat de waakfase niet te kort moet zijn mag hij ook niet te lang gerekt worden. Dit zijn wat tekenen dat het tijd is om naar bed te gaan.

  • Geeuwen
  • schokkerige bewegingen
  • Stil worden, geen zin hebben om te spelen
  • "mopperen" of geprikkeld zijn
  • in hun ogen wrijven
  • een slaperig geluid maken
  • huilen
  • gezichten trekken, inclusief het verdraaien van het gezicht
  • vuisten balken
  • zwaaien met armen en benen
  • glazige ogen

Elke baby heeft een eigen favoriete manier om in slaap gesust te worden. Sommigen willen stevig ingebakerd worden en in slaap gewiegd worden. Anderen willen in slaap vallen terwijl ze naar muziek luisteren of zingen. Sommigen willen van links naar rechts worden gewiegd, anderen van boven naar beneden, en weer anderen willen zachtjes in slaap worden geschud. Sommige baby's kunnen in slaap vallen in goed verlichte kamers, terwijl anderen het pikkedonker nodig hebben. Zoek geduldig naar de beste manier om je kleine schat om in slaap te laten vallen.

Maak je geen zorgen, elke baby heeft ‘s nachts ook een waakfase. Dit is normaal en geen reden tot paniek! Als je baby blijft huilen kan hij of zij honger hebben, of last van buikpijn of doorkomende tandjes of gewoon papa of mama in de buurt willen hebben. Probeer je baby met een hand op de buik te kalmeren voordat je andere dingen gaat proberen.

Producten voor een gezonde babyslaap

Elke baby heeft zijn eigen slaappatroon en behoeften als het gaat om de juiste slaapomgeving en producten.

Bij Zizzz hebben we verschillende babyslaapzakken - vier seizoenen babyslaapzakken of zomerslaapzakken. Daarnaast bieden we ook kussens en dekbedden in kindermaten. We gebruiken natuurlijke materialen en zorgen dat onze producten specifiek zijn ontworpen om aan de behoeften van kinderen en baby’s te voldoen.