Wat kan ik doen als mijn baby oververmoeid is maar toch niet wil gaan slapen?

 

Pasgeboren baby’s slapen bijna de hele dag, dat is nodig voor hun fysieke en mentale ontwikkeling. Voor baby’s is het essentieel om voldoende slaap te krijgen, zodat ze gedurende de dag nieuwe dingen kunnen leren.

Zoals veel ouders wel weten is het voor baby’s vaak lastig om in slaap te komen. Soms slapen ze ‘s nachts niet goed door, waardoor ze de volgende dag erg moe en prikkelbaar zijn. Maar wat kun je doen als je baby oververmoeid is maar niet wil slapen? In deze blogpost leggen we het uit. We geven je ook wat handige tips over de beste slaapomgeving voor je kind zodat ze een goede nachtrust kunnen krijgen.

Wat betekent doorslapen voor baby’s?

In de eerste maanden hebben baby’s nog geen regelmatig dag,- en nachtritme, hun slaapgedrag is nog hetzelfde als in de baarmoeder. De slaapfases van baby’s zijn korter dan bij volwassenen en regelmatig verspreid over de dag en nacht. De meeste baby’s doorlopen vijf tot zes slaapfasen gedurende de dag, die variëren in lengte van een paar minuten tot enkele uren.

Omdat het slaapritme van je baby deels genetisch bepaald is kan het van baby tot baby verschillen. Sommige kinderen vallen zonder probleem meteen in slaap, maar anderen doen er wat langer over.

In de eerste maand slapen baby’s zo’n 18 uur per dag en worden ze elke 3 tot 4 uur wakker. Vanaf de tweede maand gaan ze geleidelijk aan vaker ‘s nachts slapen en zijn ze overdag wat langer wakker. Bij de meeste kinderen zie je rond de zesde maand een echt verschil tussen dag en nacht. Vanaf dan doen ze alleen nog korte dutjes van één a twee uur overdag. Rond hun eerste jaar doen baby's twee keer per dag dutjes van ongeveer een uur.

Wat kan ik doen als mijn baby huilt en niet wil slapen?

Het slaapgedrag van baby’s is anders dan dat van volwassenen, maar de individuele slaapfases die baby’s doorlopen zijn ook verschillend. Net als volwassenen hebben baby’s een REM of lichte slaapfase/droomfase en een niet-REM of diepe slaapfase. Maar de verdeling van deze fases is erg anders, baby’s blijven veel langer in de lichte slaapfase dan volwassenen. 

Volwassenen doorlopen vijf slaapfases, waarbij de droomfase ongeveer een kwart van de totale slaaptijd in beslag neemt. Voor baby’s beslaat deze fase echter een kwart van alle slaaptijd. Baby’s slapen dus zelden erg diep en worden snel wakker als ze honger of een volle luier hebben, of getroost willen worden.

Als je baby ‘s nachts wakker wordt en huilt kun je hem of haar proberen te kalmeren door middel van fysiek contact en door goed te kijken naar wat je kleintje nodig heeft. De meeste kinderen vallen dan uit zichzelf weer in slaap. Na een tijdje zul je de verschillende huiltjes en geluidjes steeds beter gaan herkennen. Als je weet wat er aan de hand is wordt het steeds makkelijker om je baby te kalmeren.

Wat kun je doen als je baby oververmoeid is

Baby’s raken oververmoeid als ze te lang niet geslapen hebben of overprikkeld zijn. Slaaptekort of overstimulatie is stressvol voor je baby, hun lichaam reageert hierop door stresshormonen aan te maken. Dit maakt het natuurlijk extra lastig om in slaap te vallen. Tekenen van oververmoeidheid bij baby’s zijn onder andere

  • Meer fysiek contact zoeken en aanhankelijker worden
  • Prikkelbaarder dan normaal, meer jammeren
  • Wispelturig, huilen zonder reden
  • De baby is overenthousiast en lastig te kalmeren
  • Ze eten en drinken niet meer zo goed, met veel gejammer en gemopper tussendoor

Wat als je baby oververmoeid is maar niet wil slapen? Als je baby oververmoeid is, komt hij of zijn niet in slaap en is lastig te kalmeren. Als je merkt dat het gedrag van je baby verandert moet je goed opletten of je kleintje niet te moe is.

Hoe krijg ik een oververmoeide baby in slaap?

Baby’s geven ons signalen als ze moe worden. In de eerste maand opent het slaapvenster van de pasgeborene zich elke 90 minuten. Als ze dan niet gaan slapen duurt het nog ongeveer een uur voordat het tijd is voor de volgende slaapfase. Zoals gezegd worden baby’s weer actief als de slaapfase is verstreken en wordt het dan lastig ze te kalmeren.

Daarom is het belangrijk om goed op te letten of je baby slaperig wordt en je kleintje dan zo snel mogelijk naar bed te brengen. Natuurlijk kunnen deze signalen van kind tot kind verschillen, maar dit zijn de meest voorkomende:

  • Je baby gaapt vaak en wrijft in de ogen of oren
  • Ze willen dichtbij de ouder(s) zijn en worden gedragen
  • De gezichtsuitdrukking van je baby verandert, hij fronst vaker en spert de ogen wijd open
  • Hun humeur verandert, ze beginnen harde geluiden te maken of worden humeurig
  • Ze zuigen meer op hun speen of duim
  • Ze ballen hun handjes tot vuisten

Hoe zorg ik voor de optimale slaapomgeving voor mijn kind?

Optimaliseer de slaapkamer van je kind als je wil dat je oververmoeide kind sneller in slaap valt. De juiste slaapomgeving speelt namelijk een belangrijke rol om je baby is slaap te laten vallen en de hele nacht door te slapen. Een ongeschikte slaapomgeving kan ervoor zorgen dat je baby ‘s nachts wakker wordt en gaat huilen. De juiste slaapomgeving draait niet alleen om het bed en beddengoed, maar ook om de juiste kleding.

Pasgeborenen slapen het best in een wieg of ledikant. De eerste 12 maanden kun je beter geen kussens en babydekens gebruiken. Artsen raden aan om in plaats daarvan te kiezen voor een slaapzak. Slaapzakken kunnen kleine baby’s helpen om in een veilige rugligging te blijven liggen.

De temperatuur in de babykamer zou tussen de 16 en 18 graden moeten zijn, kleed je kleintje ook niet te warm aan. Meestal is een luier, ondergoed en een dun rompertje of pyjama onder de slaapzak voldoende. Je kunt voelen of je baby het te warm of te koud heeft door de achterkant van de nek aan te raken. Als deze warm en zweterig aanvoelt kun je een laagje kleding uitdoen.

Creëer de perfecte slaapomgeving met producten van Zizzz

Slaapzakken hebben bewezen de veiligste optie te zijn voor pasgeboren baby’s en zuigelingen. Dat komt doordat slaapzakken het lastiger maken voor je pasgeborene om op de buik te rollen, waardoor ze in de veilige rugligging blijven liggen. Daarnaast zorgen babyslaapzakken ervoor dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt over het lichaam van je baby. In tegenstelling tot dekens kunnen ze niet over het hoofd getrokken worden, wat de kans op wiegendood verkleint. Ondanks de beperkte bewegingsvrijheid kunnen baby’s wel hun armen en benen blijven bewegen. 

Onze babyslaapzakken zijn gemaakt van zorgvuldig geselecteerde natuurlijke materialen om de veiligste slaap voor je baby te garanderen. Deze materialen zijn biologisch katoen met GOTS-keurmerk, dat volledig zonder chemische meststoffen of pesticiden geteeld wordt, en pure Zwitserse scheerwol van schapen uit de Zwitserse Alpen.

Onze babyslaapzakken zijn er in vier verschillende maten, voor baby’s van 0 tot 6 maanden, 6 tot 24 maanden en van 24 tot 48 maanden. Daarnaast hebben we ook slaapzakken voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Voor warme zomernachten hebben we ook zomerslaapzakken van één laagje biologisch katoen om je kind comfortabel te houden, zelfs als het warm is.

Conclusie

De slaapfases van baby’s zijn verschillend van die van een volwassene. Hoewel baby’s meer slaap nodig hebben zijn de individuele slaapfases korter. Daarnaast slapen baby’s lichter en worden ze vaker wakker dan volwassenen.

Om te voorkomen dat je kind oververmoeid raakt moet je letten op signalen dat je baby moe is, en je kindje in bed leggen zodra je dat opmerkt. Creëer een geschikte slaapomgeving om je kind te helpen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen