Hoe gezond zijn middagdutjes?

 

Veel werknemers en werkgevers dromen ervan om een pauze te nemen en eventjes weg te dommelen middenin hun hectische werkdag. Helaas is het bijna onmogelijk om van een middagdutje op het werk een gewoonte te maken, daarom wachten we hier vaak mee tot het weekend. Maar omdat het aantal mensen dat vanuit huis werkt gestaag toeneemt is een middagdutje niet langer niet langer een onbereikbare droom voor veel mensen.

Om deze reden willen we in deze blogpost de belangrijkste vragen over middagdutjes beantwoorden. Zo willen we je uitleggen hoe gezond een dutje voor je is, en waarom dan. We geven je ook wat advies over hoe lang een dutje voor je baby of grotere kinderen mag zijn en wanneer ze hun middagslaapje kunnen overslaan.

De menselijke biologische klok

Het is onmogelijk voor mensen om de hele dag 100% productief te zijn, we hebben allemaal minstens een keer per dag een dipje. Ons slaapritme wordt bepaald door onze interne klok, die bepaalt wanneer we het meest productief zijn en wanneer we even pauze nodig hebben.

Ons lichaam herstelt zich ‘s nachts het beste, omdat het in het donker meer van het hormoon melatonine vrijgeeft. Daarnaast wordt onze ademhaling oppervlakkiger en onze bloeddruk daalt. Dit zijn de perfecte omstandigheden voor het lichaam om te herstellen.

We bereiken ons absolute dieptepunt vroeg in de ochtend, meestal rond drie of vier uur. Op dit punt kost het ons de meeste moeite om productief te zijn. Maar we hebben niet alleen ‘s nachts een dip, er is er ook een overdag. Dit is meestal tussen twaalf en twee, afhankelijk van hoe laat we naar bed gaan.

Zijn dutjes gezond?

Ons lichaam moet zich niet alleen ‘s nachts herstellen, ook overdag kunnen we een dip in ons energieniveau ervaren. We voelen ons dan moe, we vinden het lastiger om ons te concentreren en we maken meer foutjes. Om deze problemen te voorkomen en onze prestaties te verbeteren kunnen we op het juiste moment en voor de juiste duur een dutje doen. 

Naast de positieve effecten op onze productivity biedt een middagdutje ook voordelen voor onze gezondheid. Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat het doen van een dutje het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Dit verschil is vooral duidelijk in landen rond de Middellandse Zee of in Latijns-Amerika, waar de gewoonte om een dutje te doen wijdverbreid en geaccepteerd is. Hoewel andere factoren zeker een rol spelen, hebben mensen in deze landen een lager risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan mensen in Noord-Europa of Noord-Amerika.

Daarnaast zijn middagdutjes goed voor onze creativiteit en ons humeur. Als je vaak geïrriteerd bent omdat je moe bent en weinig energie hebt kun je het beste even gaan liggen en een paar minuten gaan slapen rond de lunch.

Een middagdutje heeft de volgende voordelen:

  • Verbeterde focus
  • Lagere bloeddruk en lager risico op hart- en vaatziekten
  • Verbeterd geheugen
  • Verbeterd humeur 
  • Verhoogde creativiteit en efficiëntie

Hoeveel slapen is gezond?

Om te voorkomen dat je middagdutje een negatief effect heeft op je nachtrust kun je beter niet langer slapen dan 30 minuten. Dat komt door de vijf verschillende slaapfases. Als je dutje langer duurt dan 30 minuten bestaat de kans dat je in de diepe slaapfase raakt.

Het is lastig om te ontwaken uit de diepe slaapfase, waardoor we ons slaperig voelen in plaats van verfrist. Daarnaast kan het een negatief effect hebben op onze slaap ‘s nachts, omdat te lange middagdutjes ervoor kunnen zorgen dat het lastig wordt om ‘s avonds in slaap te vallen en door te slapen.

Middagslaapjes voor baby’s

Een pasgeboren baby heeft nog geen dag-nacht ritme ontwikkeld, daarom slapen ze ‘s nachts en overdag. Voor baby’s is het de eerste maanden normaal om niet door te slapen. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze ‘s nachts slapen. Baby’s van ongeveer een jaar of ouder doen in plaats daarvan een of twee dutjes, in plaats van dat ze meerdere uren per dag slapen.

Dutjes doen en voldoende slaap krijgen in het algemeen is erg belangrijk voor baby’s, omdat hun kleine lichaampjes groeihormonen afscheiden terwijl ze in dromenland zijn. Daarnaast helpt slaap baby’s om dingen die ze net geleerd hebben te onthouden door ze te verplaatsen van het korte,- naar het langetermijngeheugen.

Het is het beste om je baby naar bed te brengen bij de eerste tekenen van vermoeidheid, zoals in de oogjes wrijven, veel gapen, vuistjes maken of duimen. De ideale tijd voor een middagdutje is tussen twaalf en half drie.

Middagdutjes voor kinderen

Net als volwassenen hebben ook kinderen wel eens een dip in hun energieniveau gedurende de dag. Omdat slapen veel positieve invloed heeft op de ontwikkeling van jonge kinderen is het goed om je kind regelmatig een dutje te laten doen. De hoeveelheid slaap die kinderen nodig hebben verschilt echter van kind tot kind.

Kinderen tussen de drie en zes jaar stoppen vaak met middagdutjes. Als ze wel dutjes doen worden deze vaak steeds korter. Vanaf welke leeftijd je kind kan stoppen met middagslaapjes hangt van je kind af. Als je kind zich overdag prima voelt zonder dutje hoeven ze tussen de middag waarschijnlijk niet naar bed.

Zizzz producten voor een goed nachtrust

Naast middagdutjes is een goede nachtrust natuurlijk ook belangrijk voor onze productiviteit en gezondheid. Na een goede nacht slapen voelen we ons verfrist en zijn we op ons meest productief. 

De juiste slaapomgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Het kussen waarop we slapen heeft bijvoorbeeld een grote impact op de kwaliteit van onze slaap en een gezond postuur.

Voor de beste nachtrust adviseren we donzen kussens. Onze kussens zijn gevuld met ethisch verkregen Europees dons en omhuld met zacht biologisch katoen.

Conclusie

Dutjes doen heeft voordelen voor zowel volwassenen als kinderen. Door onze biologische klok zijn we rond de middag minder energiek en hebben we een pauze nodig om weer op krachten te komen.

Rond deze tijd is een kort dutje ideaal om ons humeur te verbeteren en onze creativiteit een boost te geven. Maak deze middagslaapjes niet langer dan 30 minuten, om te voorkomen dat we in de diepe slaapfase komen.