Slaaptips voor baby’s en dreumesen: de belangrijkste antwoorden!

Een baby wordt niet geboren met een gewoon dag,- en nachtritme. Omdat ze zich nog niet realiseren dat de nacht bedoeld is om te slapen, en omdat ze nog nachtvoedingen nodig hebben, worden baby’s ‘s nachts vaak wakker. Slaap is echter wel belangrijk voor baby’s en kinderen, om hun batterij weer op te laten en alles wat ze die dag hebben geleerd te verwerken.

Als baby’s ouder worden worden hun slaapritme geleidelijk aan wat regelmatiger. Ze slapen ‘s nachts vaker door en doen overdag nog een of twee keer een dutje. Hoe vaak moet een baby de eerste weken na de geboorte eigenlijk slapen? En een dreumes?

In deze blogpost leggen we uit hoe je met bepaalde rituelen je kind kunt helpen om sneller in slaap te vallen voor zijn of haar middagdutje.

Waarom zijn dutjes zo belangrijk voor baby’s?

In de eerste paar jaar zijn dutjes erg belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Kort na de geboorte slapen baby’s bijna de hele dag, ze hebben wel 16 tot 18 uur slaap nodig. Ze worden wel elke 3 tot 6 uur wakker omdat ze honger hebben of er iets anders aan de hand is, overdag en ‘s nachts, daarom hoef je je geen zorgen te maken over de dutjes van je baby.

Slaap is onmisbaar voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen van je baby. In de eerste 12 maanden ontwikkelen de hersenen zich razendsnel, als je baby 1 jaar oud wordt zijn de hersenen al 75% van de uiteindelijke grootte. Tijdens de slaap wordt de zintuiglijke waarneming van baby's uitgeschakeld, zodat hun hersenen kunnen rusten en de gebeurtenissen van de dag kunnen verwerken terwijl ze slapen.

Bovendien is slaap belangrijk voor de groei van baby's. Tijdens de slaap komt het hormoon somatotropine vrij, dat de groei en ontwikkeling van baby's bevordert.

En peuters? Waarom moet je dreumes tussen de middag naar bed?

Zoals gezegd verwerken kinderen alles wat ze die dag hebben meegemaakt en geleerd terwijl ze slapen. Uit onderzoek van de Universiteit van Arizona is gebleken dat peuters die een middagdutje doen nieuwe dingen die ze de vorige dag geleerd hebben beter onthouden. Hierbij werd speciaal gelet op de taalontwikkeling van het kind. Kinderen die een dutje gedaan hadden konden zich na 24 uur nieuwe woorden beter herinneren dan kinderen die dat niet gedaan hadden.

Wanneer zou je baby een dutje moeten doen?

Een regelmatig dagritme is essentieel voor baby's. Baby's die een goed gestructureerde dag hebben, kunnen sneller een dag-nachtritme ontwikkelen, wat hen helpt 's nachts door te slapen. Het lichaam van de baby leert zich aan de slaapfasen aan te passen en wordt daardoor ook sneller rond dezelfde tijd moe. Een regelmatig dagritme heeft niet alleen voordelen voor baby's, maar ook voor volwassenen, omdat zij hun dag beter kunnen plannen.

Voor de interne klok van het kind is het het beste als het dutje tussen twaalf en twee uur 's middags plaatsvindt. Een kind wordt vaak moe na het eten, omdat het lichaam energie verbruikt voor de spijsvertering. Het kind kan ook aan het eind van de middag weer moe worden. Het is geen probleem om het kind weer even neer te leggen, maar er moet minstens 4 uur zitten tussen de nachtrust en het laatste midddagdutje, zodat het kind zonder problemen de hele nacht door slaapt.

Hoe lang moet een middagdutje zijn?

Elke baby is anders, dus ze slapen ook niet allemaal even lang. Hoe lang een kind slaapt hangt af van de ontwikkeling van de hersenen. Elke baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Daarom moet de duur van het middagdutje aangepast worden aan de individuele behoeften van je kind.

De gemiddelde slaapinterval van een baby van zes maanden is drie tot vier uur. Voor een peuter is dit een of twee uur. Kleuters kunnen tussen de 30 minuten tot een uur slapen. Hou het slaapritme van je kind in de gaten om erachter te komen wat de ideale lengte is voor een dutje.

Tot welke leeftijd is een middagdutje nodig?

Net als de lengte van een middagdutje varieert ook de leeftijd tot wanneer kinderen een middagdutje nodig hebben. Sommige kinderen kunnen al zonder slaapje als ze pas twee jaar oud zijn, terwijl andere kinderen van vier of vijf nog graag even slapen tussen de middag.

Kinderen slapen misschien nog wat vaker en langer als ze grote veranderingen doormaken, bijvoorbeeld als ze met school beginnen. Dat is geen reden om je zorgen te maken, het betekent alleen dat je kind nieuwe ervaringen opdoet die hij of zij moet verwerken in zijn of haar slaap. Afhankelijk van hoe snel je kind ‘s avonds in slaap valt is een middagslaapje nog nodig.

Waar kunnen kinderen het beste een middagdutje doen?

Deze vraag is makkelijk te beantwoorden, omdat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Baby’s kunnen in hun wiegje slapen, peuters kunnen ook in de wandelwagen slapen of thuis in hun bedje.

De kamer hoeft niet per se donker te zijn om kinderen goed te laten slapen overdag. Sommige deskundigen beweren zelfs dat het verwarrend is voor kinderen en hun dag-nachtritme als de kamer plotseling donker wordt. Het is dus goed om wat daglicht binnen te laten en ze geluiden te laten horen terwijl ze hun dutje doen.

Wat als je baby niet wil slapen - een ritueel voor babydutjes

Het is raadzaam om je baby of peuter altijd op hetzelfde tijdstip te laten slapen, zodat hij of zij aan het schema went. Dit werkt echter meestal alleen in theorie; de realiteit is vaak heel anders. Baby's worden op verschillende momenten moe, dit hangt sterk af van hoe spannend hun dag is en wat ze hebben meegemaakt.

Let op bepaalde signalen die je baby je geeft als hij moe wordt. Baby's die moe zijn, zuigen vaak op hun duim, wrijven in hun ogen of worden kribbig. Als je deze signalen opmerkt, kun je je baby het beste binnen 10 tot 15 minuten neerleggen, want het volgende moment waarop baby's snel in slaap vallen, komt pas na ongeveer 45 minuten weer. 

Welk ritueel werkt het beste om baby's in slaap te helpen vallen?

Er zijn slaaprituelen die je kind kunnen helpen om in slaap te komen. De kamer kan een beetje verduisterd worden (maar niet helemaal donker), en je kunt je kind een verhaaltje voorlezen of een opname afspelen voor het slapengaan. Op die manier heeft het kind, zelfs als het niet in slaap valt, in ieder geval wat rust en kan het zich concentreren op het geluid.

Voor baby's met verlatingsangst kan een knuffeldier hen helpen in slaap te vallen. Deze geven je baby een gevoel van veiligheid en zorgen ervoor dat hij of zij zich niet zo alleen voelt en minder vaak wakker wordt.

Producten van Zizzz die baby's helpen slapen

Bij Zizzz hebben we veel leuke producten die je baby of peuter kunnen helpen met een middagdutje of met slapen in het algemeen. Heel populair bij peuters is bijvoorbeeld ons knuffeldoekje, dat we in verschillende uitvoeringen aanbieden. Het is gemaakt van puur natuurlijke materialen, namelijk scheerwol van schapen uit de Zwitserse Alpen en biologisch katoen.

Wij hebben pyjama's voor baby's, peuters en kinderen. Deze zijn ook verkrijgbaar in maten voor volwassenen, zodat jij en je kind dezelfde look kunnen hebben. Wij vermijden volledig het gebruik van chemische meststoffen bij de vervaardiging van onze producten, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de gevoelige babyhuid.

Als je baby of peuter overdag graag in de wandelwagen slaapt, bevelen wij onze babydekens van ademende Zwitserse scheerwol aan. Je kunt ze bij ons kopen in verschillende kleuren en dessins.