De juiste maat babyslaapzak kiezen

 

Het is niet altijd makkelijk om je pasgeboren baby goed aan te kleden voor de nacht. Als je baby te warm aangekleed is kan hij of zij het te warm krijgen en gaan zweten. Als het te koud is kan je kleintje ‘s nachts wakker worden en gaan huilen. Baby’s hebben veel slaap nodig, zo’n 16 tot 18 uur per dag. Dat is nodig voor hun fysieke en mentale ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om je baby goed aan te kleden.

Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je baby goed gekleed is? Wat zijn de voordelen van een slaapzak voor baby’s en hoe kies je de juiste maat babyslaapzak? Welke maat slaapzak is het beste voor je kind?

 

Waarom zijn slaapzakken veiliger?

Veel ouders kennen het: het ene moment ligt je baby lekker warm en tevreden te slapen. Even later is de deken weggeschopt en ligt je baby onbedekt in bed. 

In het ergste geval kan de deken zelfs over het hoofdje van je baby komen te liggen, waardoor het al snel te warm kan worden. Als de deken helemaal niet meer over je baby ligt kan je kind het te koud krijgen en ziek worden. Vooral in de eerste maanden is een babyslaapzak daarom een goed idee, zodat je je nooit zorgen hoeft te maken dat je baby niet bedekt is.

Babyslaapzakken kunnen helpen om de gevaren van overbedekking en warmteaccumulatie tot een minimum te beperken. Volgens onderzoek van BMBF of ECAS hebben slaapzakken een preventief effect van 23% in vergelijking met babydekens. Ze bieden niet alleen meer veiligheid dan babydekens, maar zorgen ook voor veiligheid en warmte.

Slaapzakken zorgen er ook voor dat je kind veilig op zijn of haar rug blijft liggen. Hoewel een slaapzak genoeg bewegingsruimte biedt beperkt het de beweging van je baby wel enigszins. Dit maakt het moeilijk voor je baby om in de gevaarlijke buikligging te rollen.

Hier zijn alle voordelen van slaapzakken op een rijtje:

  • vermindert het gevaar van warmteaccumulatie
  • schuift niet op en neer en kan niet over het hoofdje van je baby glijden
  • blijft altijd op de juiste plek, ook als je baby schopt
  • biedt bescherming en veiligheid
  • helpt je baby om in een veilige rugligging te slapen
  • houdt je baby optimaal warm
  • biedt genoeg ruimte voor kleine bewegingen
  • er zijn verschillende babyslaapzakken voor verschillende leeftijdscategorieen

 

Waarom bewegen baby’s ‘s nachts zoveel?

Zeer jonge baby’s hebben nog niet zo’n goede coördinatie. Schoppen in hun slaap kan ze helpen om hun motoriek te verbeteren. Het is dus niets om je zorgen over te maken.

Baby’s doorlopen verschillende slaapfases in een nacht, maar soms worden ze tussendoor wakker en beginnen ze te huilen en te bewegen bij de overgang naar de volgende fase.

Daarnaast zijn de dromen van kinderen levendiger dan van volwassenen. Baby’s verwerken ‘s nachts wat er overdag allemaal gebeurd is en daarbij bewegen ze. Omdat baby’s over het algemeen licht slapen worden ze ook vaker wakker door honger, een volle luier of omdat ze aandacht willen.

Het is dus heel normaal dat je baby ‘s nachts beweegt en misschien zelfs wel lacht of naar dingen reikt. Dit is zelfs goed voor de fysieke ontwikkeling van je baby. Zorg er wel voor dat je baby niet op zijn buikje rolt in zijn slaap en dat hij op zijn rug blijft liggen.

 

Welke maat babyslaapzak heeft mijn baby nodig?

Met een babyslaapzak kan je kind veilig doorslapen. Maar om ervoor te zorgen dat je slaapzak voldoende bescherming biedt moet je wel de juiste maat kopen. Maar welke maat slaapzak is de juiste voor je baby?

Als de slaapzak te groot is loop je risico dat je kindje er helemaal in glijdt. Maar als hij te klein is is er niet genoeg bewegingsruimte voor je kind. Daarnaast worden slaapzakken warm door de lichaamstemperatuur van je baby. Als ze te groot zijn ontsnapt er teveel warmte en krijgt je kindje het koud.

In een kleine slaapzak kan het daarentegen te warm worden. Daarom is het belangrijk om de slaapzak niet ‘op de groei’ te kopen zoals bij kleding. Je moet altijd de juiste maat kopen en een nieuwe slaapzak nemen als de oude te klein is geworden voor je kind.

 

Zo vind je de juiste maat babyslaapzak:

  • een 70 cm slaapzak is geschikt voor baby's tot 6 maanden. Deze maat kan zelfs door jongere baby's gedragen worden, maar we raden aan om te wachten tot de baby minstens vier kilo weegt. Je baby kan deze slaapzak dragen tot hij of zij 70 cm lang is. 
  • een slaapzak van 90 cm is geschikt voor baby's tot 18 maanden. Deze maat is geschikt voor baby's tussen de 70 en 90 cm lang. 
  • een slaapzak van 110 cm is geschikt voor kinderen tot 48 maanden. 

Slaapzakken kunnen ook een goede keuze zijn voor iets oudere kinderen. 

 

Een slaapzak voor iets oudere kinderen?

  • Slaapzakken met een lengte van 130 cm zijn geschikt voor peuters vanaf ongeveer 4 jaar
  • Slaapzakken met een lengte van 150 cm zijn geschikt voor kleuters vanaf ongeveer 6 jaar.

Omdat kinderen de hele dag rondrennen en in beweging zijn hebben ze hun slaap hard nodig. Om te zorgen dat ze optimaal beschermd zijn worden slaapzakken ook gebruikt voor oudere kinderen.

 

Hoe groot moet de nekopening van mijn babyslaapzak zijn?

Voor de beste pasvorm voor je baby is het belangrijk dat de nekopening van je babyslaapzak verstelbaar is. Zoals gezegd mag de nekopening niet te groot zijn, omdat de slaapzak dan over het hoofdje van je baby kan glijden.

Daarom mag de nekopening niet groter zijn dan het hoofd van je baby. De knoopjes voor de nek moeten aan de zijkant zitten, niet aan de voorkant. Zo kan de grootte van de babyslaapzak naar believen worden aangepast en loopt je baby niet het risico in de slaapzak te glijden of zich ongemakkelijk te voelen omdat de nekopening te strak zit.

Voor kleine baby’s zijn slaapzakken met een rits aan de zijkant een goede tip. Als je ‘s nachts de luier moet verschonen hoef je niet de hele slaapzak uit te doen, maar kun je gewoon de zijkant openen.

 

Welk materiaal is het meest geschikt voor babyslaapzakken?

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten slaapzakken van verschillende materialen op de markt. Twee van de belangrijkste eigenschappen voor babyslaapzakken zijn dat ze ademend moeten zijn en vocht ook goed moeten kunnen absorberen.

Baby’s en dreumesen bewegen vaak veel in hun slaap. Daardoor kunnen ze het warm krijgen en gaan zweten. Om te voorkomen dat ze oververhit en bezweet wakker worden moet de stof van de babyslaapzak een goede luchtcirculatie bieden en vocht goed kunnen reguleren. Dit voorkomt ook dat bacteriën zich opbouwen en het maakt de babyslaapzak minder aantrekkelijk voor huisstofmijt.

Als je een babyslaapzak koopt kun je het beste kiezen voor natuurlijke vezels. Bij Zizzz gebruiken we 100% biologisch katoen voorzien van een GOTS-keurmerk voor onze slaapzakken. Katoen is zeer ademend en daardoor een uitstekende keuze voor babyslaapzakken. Daarnaast bevat organisch katoen geen schadelijke stoffen zoals pesticiden en chemicaliën. 

Andere slaapzakfabrikanten gebruiken ook biologisch katoen voor hun slaapzakken, maar vullen deze vervolgens met synthetische materialen zoals polyester. Polyester is niet ademend en daarom niet geschikt voor beddengoed. Daarnaast is polyester een soort plastic, het is niet biologisch afbreekbaar en slecht voor het milieu.

 

TOG-waarde voor babyslaapzakken en de kamertemperatuur

Nog iets om rekening mee te houden is de dikte van het materiaal. Er zijn slaapzakken die je het hele jaar rond kunt gebruiken, maar er zijn ook speciale zomer,- en winterslaapzakken. Net als bij dekbedden en slaapzakken die je gebruikt om te kamperen hebben babyslaapzakken vaak een zogenoemde TOG-waarde. Dit geeft aan hoe goed de slaapzak geïsoleerd is. Hoe hoger de waarde hoe beter het je baby warm houdt.

De TOG-waarde is niet bijzonder relevant voor onze slaapzakken, omdat ze gemaakt zijn van onze pure ademende Zwitserse wol.

De optimale temperatuur in de babykamer is tussen de 16 en 18 graden. Je baby hoeft in de slaapzak alleen een luier, ondergoed en een pyjama te dragen. Als je wil weten of je baby het te warm heeft kun je tussen zijn schouders voelen. Als het vochtig is is je baby te dik ingepakt.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je de maat van je babyslaapzak moet aanpassen aan de groeifase van je kind. Zorg ook dat de babyslaapzak van je kind van de juiste materialen gemaakt is.