Lawn katoenen beddengoed: gids en vergelijking

Lawn katoen wordt soms verward met linnen, omdat de twee termen enigszins vergelijkbaar lijken. Linnen is echter de naam voor de stof die van de vlasplant wordt gemaakt, terwijl lawn een specifieke weving is die verwijst naar de afgewerkte geweven stof. Omdat lawn glad en koel aanvoelt, wordt het vaak gebruikt om lichter beddengoed te maken. Om deze reden is het vrij populair in de zomer.

Lawn katoen is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De populariteit komt met name voort uit het feit dat het goedkoper is dan veel van de alternatieven. Zelfs fijn lawn beddengoed van puur biologisch katoen kan iets goedkoper zijn dan veel andere soorten stof.

Welk soort stof is lawn?

Hoewel het uiterlijk van lawn vergelijkbaar is met dat van linnen is lawn beddengoed niet gemaakt van vlasvezels, maar van zuiver katoen. Daarom is hoogwaardig beddengoed van lawn katoen een 100% natuurlijk product. Dat gezegd hebbende kiezen veel fabrikanten van beddengoed ervoor om de stof te laten glanzen door een finish aan te brengen.

Om het beddengoed te laten glanzen gebruiken fabrikanten vaak een chemische behandeling die we “finish” noemen. Niet alleen stoffen, maar ook materialen zoals papier en leer zijn vaak voorzien van een finish. Deze geeft het oppervlak van het materiaal extra glans, dichtheid, soepelheid en zachtheid. Er is een verschil tussen een chemische en mechanische finish, maar mechanische afwerkingen worden vaak samen met chemische afwerkingen gebruikt.

Wat is lawn beddengoed?

Lawn beddengoed wordt op dezelfde manier gemaakt als Renforce beddengoed, namelijk met een effenbinding. Naast de effenbinding zijn er twee andere standaard soorten weefsel, namelijk twill en satijn.

De effenbinding is een van de eenvoudigste en sterkste soorten weefsel, daarom zijn deze stoffen duurzaam en gaan ze lang mee. Bij de gewoon weefsel wordt de inslagdraad afwisselend door de kettingdraad gehaald. De boven- en onderkant van de stof zien er dus identiek uit. De ketting- en inslagdraden zijn zeer nauw met elkaar verweven, waardoor de stof vrij goed bestand is tegen rafelen. Katoenen stoffen met effenbinding zijn ook perfect voor de zomer, omdat ze het natuurlijke ademende vermogen van katoen behouden en dus niet zo isoleren als sommige andere weefsels. Lawn is dus zeer geschikt voor gebruik in de zomer. 

 

Is lawn beddengoed warm?

Lawn beddengoed houdt minder warmte vast dan andere stoffen omdat het garen in het weefsel zeer nauw geweven is, waardoor het materiaal wat stijver is. Daarnaast voelt het oppervlak van lawn beddengoed glad aan, een eigenschap waar veel mensen de voorkeur aan geven in de zomer. Lawn is ook absorberend, tijdens warme nachten kan het dus veel zweet absorberen wat vervolgens aan de buitenkant vrijkomt. Zoals gezegd voorkomt lawn beddengoed dat warmte zich ophoopt onder de deken omdat het ademend is.

Voor mensen die liever wat luchtiger beddengoed hebben is lawn beddengoed perfect. Als je het in de winter liever wat warmer hebt is beddengoed van andere stoffen waarschijnlijk een betere keuze. Als je het echt koud krijgt in de winter is flanellen beddengoed een goede optie. Flannel is een vrij nauw geweven stof met een opgeruwde bovenkant, waardoor het materiaal heerlijk zacht aanvoelt op de huid.

Bedlinnen voor een lager budget

Lawn beddengoed is iets goedkoper dan andere stoffen beddengoed en het gaat lang mee. Daarom is de prijs-kwaliteitverhouding bijzonder goed, het is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een goedkoper alternatief. Lawn beddengoed heeft vaak een standaardmaat van 135x200.

Lawn beddengoed wordt ook vaak gekozen als materiaal voor kinderbeddengoed, omdat het niet snel scheurt en de lichaamstemperatuur helpt te reguleren. Daarnaast kan het gladde materiaal van het oppervlak makkelijk bedrukt worden, daarom is het beschikbaar in veel verschillende kleuren en dessins.

Hoe voelt lawn aan?

Het materiaal is glad en voelt prettig aan.  In tegenstelling tot linnen heeft lawn maar weinig verzorging nodig, het kreukt nauwelijks en is makkelijk te strijken, wat nog een reden is dat het perfect is als kinderbeddengoed.

Door de dichte weefwijze scheurt deze stof alleen bij grote belasting en kan het meerdere jaren worden gebruikt. Lawn kan zonder problemen in de wasmachine worden gewassen; bij donkere was op maximaal 60 graden en bij witte was op maximaal 90 graden. Je kunt lawn beddengoed na het wassen ook in de droger stoppen, maar het duurt dan wel iets langer voordat het droog is. Daarom kan het een goed idee zijn om lawn beddengoed meer dan eens te drogen.

Wat is beter: Lawn of Polykatoen?

Polykatoen is een stof gemaakt van katoen en polyester. Veel mensen houden van dit materiaal vanwege de combinatie van de positieve eigenschappen van beide materialen. Elke fabrikant kan polykatoen op zijn eigen manier maken, dus de verhouding katoen en polyester kan variëren.

Polykatoen heeft een zeer hoge dimensionale stabiliteit, wat betekent dat het niet krimpt of zijn vorm verliest, zelfs niet bij hoge temperaturen. Omdat de stof ook een deel polyester bevat, is hij zeer duurzaam. Polykatoen wordt ook vaak gebruikt als stof voor beddengoed of matrashoezen omdat het zeer goed ademt.

Polykatoen is veel goedkoper dan producten van zuiver katoen. Als je op zoek bent naar goedkoop beddengoed, mét de voordelen van katoen, kan polykatoen een goede keuze zijn. Als je duurzaamheid belangrijk vindt en liever puur natuurlijke producten hebt is lawn een betere keuze.

Wat is beter: mako satijn of lawn?

Zowel mako satijn als lawn zijn gemaakt van 100% katoen. Je zult echter snel merken dat deze gelijkenis zich niet uitstrekt tot hun respectieve prijzen. Dit verschil is voornamelijk te wijten aan het soort katoen dat in beide stoffen wordt gebruikt. Mako satijn is gemaakt van 100% Egyptisch katoen, wat een van de fijnste en meest hoogwaardige stoffen voor beddengoed is.

Daarnaast is het weefsel voor de twee stoffen anders. Lawn wordt gemaakt met een effenbinding,  mako satijn wordt gemaakt met de meer verfijnde atlasbinding, die ook bekend staat als de satijnbinding. De inslagdraden overheersen aan de bovenzijde en geven het beddengoed zijn glanzende uiterlijk. De kettingdraden zitten aan de onderkant, vandaar dat deze kant wat doffer is.

De vezels van Egyptisch katoen zijn zeer lang, waardoor de stof die ervan geweven wordt zeer scheurvast is. Beddengoed van Mako satijn is ook zeer populair in de zomer vanwege het gladde oppervlak.

Voor mensen die zichzelf willen verwennen met wat luxe in huis is Mako satijn ook perfect. Omdat mako katoen maar 1% van ‘s werelds katoenproductie uitmaakt is het zeldzamer en daardoor duurder dan cotton lawn. Dus als je op zoek bent naar voordelige stoffen van puur katoen is lawn een betere keuze.

Lawn beddengoed van puur biologisch katoen

Zoals je weet is katoen een populaire stof voor kleding en beddengoed omdat het natuurlijk is en veel goede eigenschappen heeft. De manier waarop katoen wordt geteeld, is echter vaak omstreden en zeer waterintensief. Uit een onderzoek van het WWF blijkt dat voor het verbouwen van één kilo katoen gemiddeld 11.000 liter water nodig is.

Daarnaast worden er vaak chemicaliën en pesticiden gebruikt om het katoen sneller te laten groeien. Dit is niet alleen schadelijk voor de grond en de aarde, maar kan ook allergieën en huidirritatie veroorzaken. Lawn beddengoed van biologisch katoen is daarom een veel duurzamer alternatief. Biologisch katoen is te herkennen aan keurmerken zoals het GOTS-keurmerk of het Fairtrade-logo.

Er worden geen chemicaliën gebruikt bij de teelt van biologisch katoen en er wordt tenminste 40% minder water gebruikt.

Beddengoed van puur biologisch katoen van Zizzz

Perkal is een nauw geweven katoenen stof die ook met een effenbinding gemaakt wordt. Perkal gaat niet rafelen en blijft lang mooi, daarom is het perfect voor beddengoed.

Bij Zizzz hebben we perkal dekbedovertrekken van biologisch katoen met GOTS-keurmerk. Naast dekbedovertrekken hebben we ook bijpassende perkal hoeslakens en perkal kussenslopen.