Je lattenbodem verstellen

 

De juiste opstelling van je lattenbodem is een belangrijke, maar al te vaak over het hoofd geziene taak. Een verkeerde opstelling betekent dat het geld dat je uitgeeft aan een kwaliteitsmatras voor niets is geweest. Als je vaak wakker wordt met rug- of nekpijn of je gewoon niet fit voelt na een nacht slapen, zou je niet alleen kunnen overwegen om een nieuw matras te zoeken, maar ook je lattenbodem eens onder de loep nemen.

In deze blogpost leggen we je uit wat de functie van een lattenbodem eigenlijk is, en hoe je hem goed verstelt om je lichaam optimaal te ondersteunen als je slaapt. Natuurlijk moet je je lattenbodem aanpassen aan je individuele behoeften zodat je de hele nacht lekker door kunt slapen. Zo wordt je de volgende dag wakker zonder pijn of ongemak.

Wat is het doel van een lattenbodem?

Een lattenbodem is belangrijk om verschillende redenen, het is een onmisbaar onderdeel van je bed, samen met het matras en het bedframe.

Ventilatie

Een van de vele taken van een lattenbodem is zorgen voor een goede ventilatie van het matras. De ruimte tussen de latten zorgt ervoor dat de lucht onder het bed kan circuleren, waardoor er zich minder vocht ophoopt in het matras.

Als er zich vocht ophoopt in het matras maak je het huisstofmijt en bacteriën makkelijker om zich te vermeerderen. Bacteriën zijn gek op een vochtige en warme omgeving, huisstofmijten hebben deze omstandigheden nodig om zich voort te planten. In de zomer kunnen er tot 10 miljoen huisstofmijten je matras bewonen, dat zorgt voor huidirritatie en ademhalingsproblemen voor mensen die allergisch zijn voor huisstof. Als je een allergie hebt en een lattenbodem gaat kopen moet je goed opletten dat je matras genoeg lucht krijgt onder het bed. Daarnaast kun je anti-mijt beddengoed overwegen, dat helpt om allergische reacties te voorkomen.

Een betere luchtcirculatie vermindert niet alleen de ophoping van huisstofmijt, maar het voorkomt ook de vorming van schimmels in je matras. Een andere voordeel is dat het onprettige luchtjes tegengaat. De afstand tussen de latjes van de lattenbodem is in het ideale geval 3 tot 5 cm.

Ergonomie

Natuurlijk dient je lattenbodem ook een ergonomisch doel. Een goede lattenbodem ondersteunt je rug en voorkomt druk vanuit de schoudergordel. Dat is precies de reden dat je lattenbodem aangepast moet worden aan je individuele slaapgewoontes, omdat je favoriete slaaphouding bepaalt welk deel van je lichaam de meeste steun nodig heeft.

Hoe wordt een lattenbodem gemaakt?

Om te begrijpen hoe je lattenbodem werkt, moeten we eerst eens kijken hoe ze zijn opgebouwd. Het frame van een lattenbodem is verantwoordelijk voor de stabiliteit van de lattenbodem en alle latten zijn eraan bevestigd met beugels. Het frame is meestal gemaakt van metaal, kunststof of hout.

De latten van de lattenbodem zijn evenwijdig aan elkaar geplaatst en zijn eveneens gemaakt van hout of kunststof. Bijzonder dunne latten worden soms strips genoemd. Typische lattenbodems hebben tegenwoordig latten van meervoudig gelijmd gelamineerd hout. Sommige lattenbodems hebben zelfs dubbel gelegde latten, waardoor ze extra gewicht kunnen dragen. Wat het materiaal van de latten betreft, kun je kiezen tussen naaldhout (zoals berken, dennen, sparren) of hardhout (zoals beuken). Hardhout is van hogere kwaliteit en duurzamer.

De latten zijn bevestigd met stoffen riempjes of flexibele pockets die losse of zwevende lagers genoemd worden. Deze zijn gemaakt van een elastisch materiaal, zoals kunststof, rubber of caoutchouc. De latjes kunnen zowel vast als flexibel aan het frame worden bevestigd. Flexibel aangebrachte latten maken het mogelijk de vering van de lattenbodem te verhogen, wat sommigen comfortabeler vinden als ze liggen.

Verstelbare lattenbodems

Naast stevigere frames zijn ook lattenbodems verkrijgbaar, waarbij het hoofd- en het beengedeelte onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingesteld. Deze modellen kunnen handmatig of elektrisch bediend worden. Dit type lattenbodem is zeer geschikt voor mensen die om gezondheidsredenen meer ondersteuning nodig hebben of voor mensen die omwille van het comfort gewoon een steviger bed willen.

De verstelbaarheid van het hoofdgedeelte zou moeten beginnen bij de nek. Het verstelbare segment voor de rug hoort op een derde van de gehele lengte van je lattenbodem te liggen (vanaf het hoofdeinde). Het beengedeelte zou op twee derde van de totale lengte moeten liggen (bij het voeteneinde).

Twee soorten systemen voor lattenbodems

Bij een lattenbodem van een goede kwaliteit zijn, net als bij een matras, de latjes opgedeeld in zones die je individueel kunt verplaatsen. Bij deze modellen kun je kiezen tussen lattenbodems met zogenoemde O-schuivers of T-schuivers

Een lattenbodem met O-schuivers heeft dubbele latjes vlakbij elkaar, het bovenste latje is rechtstreeks verbonden met het frame. Het onderste latje zit vast aan het bovenste met een schuiver. Als deze schuiver naar buiten verplaatst wordt worden de latjes steviger of harder. Als je ze naar binnen verplaatst worden de latjes zachter en hebben ze wat meer vering.

Bij T-schuivers kun je de latjes niet rechtstreeks verstellen maar de schuiver zit er tussenin. In dit geval is het instellen en aanpassen precies het tegenovergestelde, omdat hoe centraler de schuivers geplaatst worden, hoe harder de latjes worden. Hoe verder naar buiten de schuivers zitten, hoe zachter en flexibeler de latjes worden.

Je lattenbodem instellen voor je favoriete slaaphouding

Om erachter te komen wat de beste slaaphouding voor jou is, moet je jezelf afvragen in welke houding je het liefste in slaap valt, en of dit ook de houding is waarin je wakker wordt. Vervolgens kun je je lattenbodem aanpassen aan je favoriete slaaphouding.

Je lattenbodem verstellen als je op je rug slaapt

De zogenoemde V-formatie is het beste voor rugslapers. Hierbij worden de O-schuivers zo ingesteld dat ze een V vormen richting het voeteneinde van het bed. Voor optimale ondersteuning moet je met je bekken op het onderste topje van de V liggen. Met T-schuivers moet je de V in omgekeerde richting instellen

Je lattenbodem verstellen als je op je zij slaapt

Als je op je zij slaapt moeten je schouders zo zacht mogelijk liggen, maar je ruggengraat moet wel ondersteund worden. In dit geval beginnen we ook met een V-vormige formatie. De bovenste punten van de V zijn echter iets meer naar binnen verschoven, zodat het gebied waarop de schouders liggen, zachter is. Voor zijslapers is het extra belangrijk om het juiste kussen voor deze slaaphouding te kopen, anders loop je het risico te slapen met je nek in een ongezonde positie.

Als je lattenbodem T-schuivers heeft moeten de buitenste uiteinden van de V wat verder uit elkaar liggen, Zo wordt de lattenbodem wat flexibeler op dit punt.

Je lattenbodem verstellen als je op je buik slaapt

Mensen die graag op hun buik slapen hebben meer stabiliteit nodig. Zo voorkom je dat je ruggengraat doorzakt en je de volgende ochtend een pijnlijke rug hebt. In dit geval moeten de schuivers ver naar buiten worden geschoven en de schuivers zo ver mogelijk naar binnen.

Zizzz producten voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is de eerste stap om je dag goed te beginnen. Voor de diepe, herstellende slaap die je nodig hebt maken we hoogwaardig beddengoed van ademende, lokaal verkregen natuurlijke materialen. Daarom hebben we lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen van biologisch katoen met GOTS-keurmerk. Biologisch perkal katoen is ademend en voelt ongelooflijk zacht aan op de huid.

We hebben ook fantastische wollen en donzen dekbedden. Onze wollen dekbedden zijn gevuld met pure scheerwol van schapen uit de Zwitserse Alpen. Onze donzen dekbedden zijn gevuld met Europese ganzendons van de hoogste kwaliteit. Al onze producten zijn gemaakt in in Zwitserland of de EU.