Welke maat kussen is het beste voor welk soort slaper?

 

Een goed kussen zou, naast het juiste matras en dekbed, deel moeten uitmaken van de basisuitrusting van je slaapkamer. Het doel van een kussen is om je nek te ondersteunen terwijl je slaapt, om problemen zoals nekpijn en hoofdpijn te voorkomen. Met het juiste kussen is er geen ruimte over tussen je matras en je nek en schouders.

Het juiste kussen vinden kan echter lastiger zijn dan je denkt, omdat er kussens zijn in verschillende vormen, maten en met verschillende soorten vulling. Daarom beantwoorden we in deze blogpost veelgestelde vragen zoals “Welke maat kussen moet ik kiezen?” en “Welke maten kussens zijn er?”

Welke maten kussens zijn er?

De standaardmaat is in Nederland 60×70 cm. In Duitsland is de standaardmaat 80x80 cm nog steeds een van de meest gangbare. Oostenrijkers geven de voorkeur aan hoofdkussens van 70x90 cm of 60x80 cm. Zwitserland biedt de grootste verscheidenheid aan kussenmaten, aangezien de maten variëren naargelang van de drie taalgebieden waaruit de gebruikers afkomstig zijn. In het Duitstalige deel van Zwitserland wordt de voorkeur gegeven aan kussens met een afmeting van 65x65 cm tot 65x100 cm, terwijl in andere delen van Zwitserland afmetingen als 60x90 cm of 50x90 cm het populairst zijn. De standaardafmeting in Europa wordt over het algemeen beschouwd als 50x70 cm.

Als je een nieuw kussen koopt moet je niet alleen rekening houden met de vorm en vulling, maar ook met de afmetingen en dikte. De juiste maat en dikte van een kussen voor jou is afhankelijk van de houding waarin je het liefste slaapt.

De meest voorkomende kussenmaten zijn:

Kussen 80x80cm:

Dit is een standaardmaat. Deze kussens zijn groot genoeg om comfort te bieden en ze geven voldoende ondersteuning om bijvoorbeeld te lezen in bed.

Het feit dat dit een standaardmaat is wil niet noodzakelijkerwijs zeggen dat het een goede keuze is voor iedereen. Vanuit fysiotherapeutisch oogpunt is het standaardformaat iets te groot voor de meeste slaaphoudingen, omdat hoofd en schouders door de vierkante vorm te diep in het kussen wegzakken en de ruggengraat doorhangt. Als je deze maat koopt, moet je er dus op letten dat je een kussen vindt met de juiste dikte en vulling voor jou.

Kussen 40x80 cm:

Kussens van 40 x 80 cm kom je misschien niet zo vaak tegen als de standaardmaat, maar ze worden wel steeds populairder. Deze maat kussen is perfect om optimaal comfort te bieden voor het hoofd en de nek, zonder dat het kussen te ver onder je schouders ligt. Dat is de reden dat veel fysiotherapeuten en orthopedisten deze maat aanbevelen.

Kussens worden tegenwoordig geleverd met verschillende vullingen, zoals dons, schuim, veren, synthetische materialen of viscose. Wanneer je een kussenvulling kiest die geschikt is voor jou, kan het handig zijn om iemand mee te nemen naar de winkel die kan kijken of je wel recht ligt op het kussen. Je kunt de dikte van veel kussens tegenwoordig aanpassen door het vulmateriaal van het kussen te verwijderen of toe te voegen

Neksteunkussens zijn een speciaal soort kussens met de afmeting 40x80 cm. Deze kussens ondersteunen de natuurlijke ergonomische houding van het lichaam en verlichten de druk op de wervelkolom. Dit formaat is ideaal voor wie 's morgens vaak wakker wordt met nek- of rugpijn.

Kussen 15x40 cm: De nekrol

Bolsters, bolster kussens of nekrollen zijn nog steeds vrij ongewoon, maar ze bieden een aantal voordelen. Ze zijn uiteraard veel kleiner dan de meeste andere hoofdkussens en ondersteunen dus niet het hele hoofd, maar alleen het nekgedeelte. Door hun compactheid zijn ze ook ideaal als reiskussen.

Een bolster kan verlichting bieden voor wie vaak wakker wordt met een stijve nek. Als je extra ondersteuning nodig hebt om comfortabeler te liggen, kun je naast de bolster nog een ander kussen gebruiken. Dit hangt meestal af van je slaaphouding.

Een ander voordeel van bolsters is dat ze op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Je kunt ze bijvoorbeeld onder je knieën leggen om de wervelkolom te ontlasten. Zijslapers kunnen ze tussen de benen leggen om te voorkomen dat er spanning in het bovenlichaam ontstaat.

Hoe groot is een gewone kussensloop?

De meeste beddengoedsets worden geleverd met kussens in de standaardmaat 80x80 cm. Dit kan frustrerend zijn voor mensen die de voorkeur geven aan een kussen van 40x80 cm, omdat zij vaak een aparte kussensloop moeten kopen.

Gooi je kussenslopen van 80x80 cm echter niet weg, want je kunt ze met een eenvoudige truc aanpassen aan de gewenste maat. Nadat je de kussensloop op het kussen hebt gelegd, kun je de overtollige stof aan de binnenkant van de hoes schuiven, richting de hoeken aan de andere kant. Zo ontstaat een soort zak, die je nachtrust niet zal verstoren.

Welke maat kussen voor welke slaaphouding?

Om het juiste kussen te vinden en je nachtrust te verbeteren, moet je eerst weten in welke houding je slaapt. Slaap je liever op je zij of rol je ‘s nachts vaak op je rug? Natuurlijk blijven we niet de hele nacht in dezelfde houding liggen, we veranderen vaak van houding in onze slaap. Maar iedereen heeft een favoriete houding waarin ze de meeste tijd doorbrengen.

Kussens voor zijslapers

Omdat de meeste mensen op hun zij slapen is er een groot aanbod aan kussens voor zijslapers. Om uitgerust wakker te worden moet je ervoor zorgen dat je ruggengraat altijd een rechte lijn vormt terwijl je slaapt.

Je schouders mogen niet op het kussen rusten, maar moeten in het matras kunnen wegzakken. Daarom is een hoofdkussen van 80x80 cm niet geschikt voor zijslapers, die beter een smaller kussen kunnen kopen. Geef je de voorkeur aan een zachte matras, dan moet het kussen eerder plat zijn, want door de zachtheid van de matras zullen je schouders verder in de matras wegzakken.

Kussens voor rugslapers

Als je op je rug slaapt, is de ruimte tussen je nek en de matras natuurlijk niet zo groot als bij zijslapers. Daarom volstaat een plat kussen voor rugslapers om de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom te ondersteunen. Wat de grootte betreft, is het van cruciaal belang dat alleen het hoofd en de nek op het kussen rusten, niet de schouders.

Kussens voor buikslapers

Het is over het algemeen niet aan te bevelen om op je buik te slapen, omdat de nekwervels dan op een onnatuurlijke manier gaan buigen. Als je absoluut niet zonder buikligging kunt, kun je het beste een heel plat kussen of helemaal geen kussen gebruiken.

De kussenmaat meten

Als je de optimale afmetingen voor je hoofdkussen wilt opmeten, kun je dat gemakkelijk thuis doen. Om dit te doen, ga je met je schouder tegen een muur staan, net als een zijslaper, en meet je de afstand tussen je hoofd en de muur. Van deze meting mag je één centimeter aftrekken, want het lichaam zakt lichtjes in het matras.

Rugslapers moeten met hun rug tegen een muur staan; de afstand tussen de achterkant van je hoofd en de muur vertelt je hoe hoog je kussen moet zijn.

Kussens bij Zizzz

Bij Zizzz hebben we kussens in verschillende maten en met verschillende soorten vulling. Onze donzen kussens zijn gevuld met ethisch verkregen Europese dons en hebben een DownPass-keurmerk en zijn verkrijgbaar in vier maten.

Daarnaast hebben we ook wollen kussens met pure scheerwol. Onze ademende wol komt van onze tevreden schapen in de Zwitserse Alpen. Je kunt deze kussens aanpassen door wol toe te voegen of uit je kussen te halen voor de perfecte vorm.

Al onze kussens zijn gemaakt van biologisch katoen met keurmerk.

Zizzz biedt gratis levering en een proefperiode van 30 dagen. Als je niet tevreden bent met onze producten, kun je ze binnen 30 dagen na ontvangst terugsturen voor een volledige terugbetaling.  

Conclusie:

Hoewel een kussen van 60×70 cm standaard is in Nederland is het niet voor iedereen de beste keuze. Je moet je kussen kiezen op basis van jouw specifieke behoeften en aangepast aan jouw favoriete slaaphouding. Als je een nieuw kussen koopt moet je ervoor zorgen dat je ruggengraat niet inzakt terwijl je slaapt. Je ruggengraat moet een rechte lijn vormen zodat je ‘s ochtends zonder pijn wakker wordt.