Je kussens wassen zonder droger

Je moet je kussens regelmatig wassen om te voorkomen dat schimmels en huisstofmijten zich ophopen. Maar kun je je kussens eigenlijk wel wassen zonder droger en zonder ze te verpesten?

In deze blogpost leggen we je uit hoe je je kussens goed kunt wassen en onderhouden.

Stap 1: Welk soort kussen heb ik?

De eerste stap is te kijken naar welke vulling je kussen heeft. De wasinstructies zijn afhankelijk van het soort vulling in je kussen, daarom moet je even kijken naar het materiaal. In principe kunnen bijna alle kussens gewassen worden, maar je moet altijd eerst naar het wasvoorschrift van de fabrikant kijken.

De meest voorkomende kussenvullingen zijn:

  • Kussens met dons
  • Kussens met microvezel of polyester 
  • Kussens met katoen
  • Kussens met latex/viscose 

Kussens met dons

Je kunt donzen kussens en donzen dekbedden in de wasmachine wassen. Hierbij moet je echter wel bepaalde instructies opvolgen. Als er niets anders op het wasetiket staat kunnen de meeste donzen kussens op 60 graden in de wasmachine.

Als je je donzen kussens in de wasmachine wil wassen moet je wel het fijn,- of wolwasprogramma gebruiken. Kookwas of de gewone wasprogramma’s zijn te agressief voor het dons en moet je dus niet gebruiken, omdat ze de structuur van de donsclusters kunnen beschadigen. Gebruik ook geen wasverzachter, want dan kan de dons gaan verkleven en samenklonteren.

We raden aan om een mild wasmiddel te gebruiken of een speciaal wasmiddel voor wol of dons. Te sterke wasmiddelen bevatten moleculen die eiwitten afbreken om zo vlekken uit kleding te verwijderen. Maar omdat dons zelf een soort eiwit is kan het beschadigd raken door deze wasmiddelen.

Je kunt je donzen kussen vervolgens in de droger drogen. Doe er wat tennisballetjes bij om te voorkomen dat de dons gaat klonteren en ervoor te zorgen dat het kussen lekker luchtig blijft.

Donzen kussens wassen zonder droger

Als je geen droger hebt kun je je donzen kussens het beste buiten in de frisse lucht drogen. Doe dat echter niet in direct zonlicht, de warmte kan de dons beschadigen. Vergeet niet om de kussens goed op te schudden. Ze kunnen nogal klonterig worden als je ze niet in de droogtrommel droogt.

Tip: Je kunt ook de zoom van je kussen openen en een föhn in de opening plaatsen. Zo gaat het drogen wat sneller, zonder dat de dons gaat klonteren.

Kussens met microvezel of polyester vulling

Kussens met microvezel zijn makkelijk te verzorgen, ze kunnen gewoon in de wasmachine op 60 tot 90 graden met een normaal wasmiddel. Omdat vuil en bacteriën ook op lagere temperaturen kunnen worden verwijderd is het niet noodzakelijk om je microvezel kussen op 90 graden te wassen.

Voeg geen wasverzachter toe aan kussens of hoofdkussens van microvezels, want hierdoor gaan de vezels vastzitten.

Polyester is gevoelig voor hitte, dus je kunt je polyester kussen het beste met warm water op de hand wassen. Sommige polyester kussens kunnen in de wasmachine op een rustig programma, dus bekijk het etiket.

Kussens met polyester vulling wassen zonder droger

Polyester droogt veel sneller dan dons, je kunt je polyester kussens gewoon buiten drogen. Sommige kussens met een vulling van polyester mogen zelfs niet eens in de droger, dus lees het etiket van de fabrikant goed.

Kussens met een katoenen vulling

Kussens met een natuurlijke vulling zijn makkelijk te verzorgen en ze voeren vocht ook goed af. Ook kunnen ze zweet,- en andere geuren goed neutraliseren. Dit is slechts een van de redenen waarom beddengoed van biologisch katoen een goede keuze is. Kussens met katoen moet je elke dag even opschudden en laten luchten, maar je hoeft ze niet zo vaak te wassen als andere kussens.

Natuurlijk hopen zich na verloop van tijd ook in katoenen kussens vuil en bacteriën op. Je kunt katoenen hoofdkussens wassen in een bad met lauw water of op 30 graden met het wolprogramma van je wasmachine. Gebruik een mild wasmiddel zonder bleekmiddelen.

Kussens met een vulling van katoen wassen zonder droger

Je kunt katoenen kussens drogen aan de waslijn, maar probeer ook hier om direct zonlicht te voorkomen

Kussens met een vulling van latex/visco schuim 

Je kunt kussens met latex of visco schuim niet wassen! Was deze soorten kussens niet met de hand of in de wasmachine, omdat je deze soorten gelaagde kussens anders kunt beschadigen. Alleen de kussensloop kan misschien in de wasmachine.

Oppervlakkige geurtjes en bacteriën kunnen worden verwijderd met hygiënesprays of wasverzachter. Je kunt ook baking soda gebruiken om geurtjes weg te werken. Laat dit een paar uur intrekken en stofzuig het kussen vervolgens grondig.

Stap 2: Hoe groot is je kussen en past het eigenlijk wel in de wasmachine?

Kussens hebben veel plek nodig in de wasmachine om schoon te worden. Als je je kussen in de wasmachine doet, was het dan apart en niet samen met kleding of andere items. Zo krijg je het beste resultaat en hoef je alles niet opnieuw te doen. Ook je dekbed neemt veel ruimte in, dus was het niet samen met je kussen.

Als je de vulling van je kussen wil beschermen tijdens het wassen kun je het kussen in een extra waszak plaatsen. Zo wordt het op zachtere wijze gereinigd.

Kussens die te groot zijn voor de wasmachine of die een speciale behandeling nodig hebben kun je naar de stomerij brengen.

Stap 3: Kies de juiste temperatuur en het juiste programma

Stevigere vullingen zoals dons, veertjes en microvezel kunnen op 60 graden gewassen worden. Vullingen zoals katoen en polyester kunnen op de hand gewassen worden op een lagere temperatuur of in de wasmachine op 30 graden.

We raden je aan om te kiezen voor het wol,- of fijnwasprogramma om te voorkomen dat de vulling gaat samenklonteren. Als je je donzen kussen gaat wassen kun je zelfs kiezen voor het dons,- of verenprogramma dat speciaal voor dit doel is ontworpen.

Stap 4: Het juiste wasmiddel

Kussens met een vulling van microvezel kunnen met een sterker wasmiddel gewassen worden. Voor alle andere soorten vullingen raden we een mild wasmiddel aan, omdat dat zachter is voor het materiaal. Een mild wasmiddel voorkomt dat je kussen beschadigt raakt bij het wassen.

Stap 5: Kussens drogen zonder droger

Zoals gezegd is het geen probleem om de hierboven genoemde kussens te wassen zonder droger. Klop ze gewoon goed op als je ze gaat drogen en laat ze niet in direct zonlicht drogen. Omdat donzen kussens meestal wat langzamer drogen dan andere kussens moet je er voldoende tijd voor nemen.

Zorg ook dat je kussen echt goed droog is voordat je het weer in een kussensloop doet. Als de vulling nog vochtig is kan het makkelijk gaan schimmelen.

Bij Zizzz hebben we de beste kussens voor jou

Bij Zizzz hebben we kussens met veel verschillende soorten vullingen. Onze producten zijn gemaakt van 100% natuurlijke materialen en ons Europese dons wordt ethisch verkregen.