Tips om je slaapkamer comfortabel en mooi in te richten

 

Je slaapkamer is een plek om te ontspannen, dus dat zou zoveel mogelijk te zien moeten zijn in de inrichting. Voor een goede nachtrust en om je batterij weer helemaal op te laden geven we je wat tips om je slaapkamer een echte feel-good oase te maken.

In deze blogpost geven we je wat ideeën om je slaapkamer op een stijlvolle en moderne manier te decoreren. We laten zien welke kleurencombinaties het beste werken voor een knusse en mooie slaapkamer. Je leert de do’s en don’ts als het gaat om het inrichten  van je slaapkamer en we vertellen je wat er echt niet mag ontbreken.

Hoe maak ik mijn slaapkamer knus?

Met wat slimme trucjes kun je je slaapkamer in no-time een plek maken om tot rust te komen en te relaxen. Met de volgende decoratieve items kom je een heel eind:

1. Sierkussens en dekens zorgen voor gezellige kleuraccenten

In de slaapkamer kiezen we vaak voor monotone kleuren zodat onze ogen ook tot rust kunnen komen. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen kleurrijke kussentjes of dekens mag zien.

Overdag kunnen sierkussens en een sprei op je bed voor een vrolijk contrast zorgen zodat je inrichter er veel gezelliger uitziet. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit als je de dessins en kleuren kiest. Dikke wollen dekens en kussentjes met nepbont zijn geschikt voor de winter. Kies in de zomer voor felgekleurde kussens om de slaapkamer een fris uiterlijk te geven.

2. Kaarslicht en indirect licht voor een knusse sfeer

Indirect licht, zoals bijvoorbeeld van kaarsen, is een geweldige manier om ‘s avonds tot rust te komen. Je kunt geurkaarsen gebruiken om je slaapkamer een bijzonder tintje te geven. Lavendel, rozemarijn en bergamot zijn de perfecte geuren om bij te ontspannen op je slaapkamer.

LED-strips zijn ook een goede lichtbron voor de slaapkamer. Ze zijn vaak zelfklevend en kunnen makkelijk aan planken worden bevestigd of onder het bed geplaatst worden. LED-strips maken je slaapkamer niet alleen heerlijk knus, maar helpen je ook om energie te besparen. Je kunt ook een snoer van lampjes boven je bed bevestigen om een romantische sfeer te creëren.

3. Decoratieve items voor aan de muur of in de hoek

Kale muren en hoekjes in de slaapkamer zorgen dat de kamer wat kil overkomt, wat niet ideaal is voor deze ruimte. Natuurlijk hoef je niet in elke hoek decoratie te plaatsen, maar wat plankjes, planten of persoonlijke items geven de slaapkamer een warmere sfeer. 

4. Extra opslag bij het bed met kisten

Een kist of bankje aan het voeteneinde zorgt voor een praktische opslag als je extra ruimte nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld handig voor decoraties of beddengoed. Overdag kun je je kleding of extra dekens op de kist leggen.

Wat mag niet ontbreken in de slaapkamer?

Natuurlijk mogen enkele essentiële zaken niet ontbreken bij de inrichting van een gezellige, mooie slaapkamer. Hoewel we hebben benadrukt hoe belangrijk de inrichting van je slaapkamer kan zijn, is het belangrijkste doel van je slaapkamer je slaapcomfort.

De juiste gordijnen

Het is belangrijk om de juiste combinatie van gordijnen en vitrage voor je slaapkamer te vinden. Ze zorgen ervoor dat de kamer gezelliger aanvoelt; gordijnen maken het ook gemakkelijker om de kamer te verduisteren. Veel mensen geven zelfs de voorkeur aan verduisterende gordijnen of rolluiken, zodat ze 's nachts beter slapen. Je moet voor jezelf bepalen hoe donker je je slaapkamer wilt hebben.

De juiste verlichting

Warm licht in de slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust. Te felle of verblindende lampen verhinderen het lichaam om het slaaphormoon melatonine aan te maken, wat je slaapritme kan verstoren en het lastiger kan maken om in slaap te vallen.

Naast de plafondverlichting is het de moeite waard om staande lampen of bedlampjes in de slaapkamer te overwegen. Deze zorgen 's avonds voor een ontspannen sfeer, waardoor we in de juiste stemming komen om te slapen en sneller in slaap vallen.

Het juiste beddengoed

Natuurlijk is je slaapkamer niet compleet zonder het juiste beddengoed! Er is enorm veel beddengoed verkrijgbaar, waardoor het lastiger is om een algemeen antwoord te geven op de vraag welk beddengoed je moet kiezen.

Onze tip: ga voor natuurlijk materialen, hier zul je zeker geen spijt van krijgen. Natuurlijke  materialen zijn echte toppers als het gaat om het absorberen van vocht en het reguleren van je lichaamstemperatuur. Doordat het ademend is wordt de warmte vrijgegeven aan de buitenkant en hoopt warmte en vocht zich niet op onder het dekbed of de lakens. Daarnaast doe je ook iets goeds voor de planeet, omdat deze materialen biologisch afbreekbaar zijn en niet duizenden jaren op aarde blijven.

Welke kleuren zijn het meest geschikt voor de slaapkamer?

Slaapkamers worden meestal ingericht met neutrale en monotone kleuren voor een rustige sfeer. Als je de juiste kleur wil kiezen voor je slaapkamermuur zijn er voordelen aan een neutrale kleur, omdat je deze altijd nog kunt opvrolijken met decoraties. Het is dan ook makkelijker om de kleurstelling van je slaapkamer te veranderen, omdat je niet de muur hoeft te verven maar gewoon wat items kunt vervangen.

Een paar ideeën voor kleuren: Wit creëert een gevoel van reinheid in de slaapkamer en is een klassieker. Wit kan met allerlei kleuren worden gecombineerd en past bij elk interieur. Gedempte gele en bruine tinten stralen veel warmte uit en werken ideaal in combinatie met warme verlichting. Grijze of blauwe tinten helpen ons te ontspannen en bevorderen een goede nachtrust.

Beddengoed van Zizzz van natuurlijke materialen

Bij Zizzz bieden we zacht en duurzaam beddengoed gemaakt van 100% gecertificeerd biologisch katoen, dat perfect is voor elke slaapkamer. Ons katoenen bedlinnen is verkrijgbaar in perkal en satijn. Ons satijnen beddengoed is verkrijgbaar in eem natuurlijke écru kleur. Wij bieden verschillende kleurencombinaties voor ons perkal beddengoed, je kunt kiezen uit:

  • Grijs & beige perkal dekbedovertrekken
  • Beige & mosterdgeel beddengoed
  • Wit & mosterdgeel perkal beddengoed
  • Wit & grijs perkal beddengoed
  • Wit & beige perkal beddengoed

Met tweekleurig perkal beddengoed zoals het onze kun je het kleurenschema in je slaapkamer zo vaak veranderen als je wilt, en het combineert perfect met andere kleuraccenten. Zo kun je je slaapkamer snel en moeiteloos op een chique manier inrichten.

Conclusie

Je hebt niet altijd veel meubels nodig voor een gezellige en mooie slaapkamer, want elke slaapkamer kan met de juiste decoratie en kleur worden omgetoverd tot een oase van rust. De juiste slaapomgeving is belangrijk voor een goede nachtrust, daarom moet je kiezen voor natuurlijke materialen in combinatie met praktische elementen zoals planken, kisten en lampen. Met behulp van kaarsen en sierkussens kun je je slaapkamer een persoonlijk tintje geven.