Hoe kun je je baby het beste leren slapen?

 

Elke nieuwe ouder heeft slapeloze nachten meegemaakt. Omdat slaappatronen van baby’s zo anders zijn dan die van volwassenen slapen nieuwe ouders ook minder dan ze graag zouden willen.

Hoewel de slaapgewoonten van baby tot baby verschillen zijn er wel wat tips die we je kunnen geven om je baby te leren om beter te slapen. We hebben de beste tips voor je opgesomd in deze blogpost en we hopen dat je kind hierdoor makkelijker uit zichzelf in slaap kan komen.

Wat ouders moeten weten over hoe hun baby slaapt

Voordat we je specifieke tips gaan geven om je baby te leren om beter te slapen, willen we het eerst even hebben over de slaapduur en -gewoontes van je pasgeboren baby. Die zijn namelijk heel anders dan bij volwassenen.

De slaapduur bij baby’s

Een pasgeboren baby slaapt bijna de hele dag, baby’s van nul tot drie maanden slapen wel 16 tot 18 uur per dag. De slaapbehoefte en hoe lang ze slapen verschilt van kind tot kind en is gedeeltelijk genetisch bepaald. Daarom heeft het ook niet altijd zin om je baby te vergelijken met de kinderen van vrienden of familie. De hersenen van baby’s ontwikkelen zich enorm snel en ze leren elke dag nieuwe dingen, die ze opslaan en verwerken terwijl te slapen.

Omdat jonge baby’s het verschil tussen dag en nacht nog niet kennen hebben ze nog geen regelmatig slaapritme. Ze zijn nog gewend aan hun tijd in de baarmoeder, daardoor begrijpen ze nog niet dat ze ‘s nachts moeten slapen. Daarom slapen baby’s in een ritme van 2 tot 4 uur aan een stuk gedurende de dag.

Daarnaast krijgen baby’s vaker honger omdat hun maag nog erg klein is en ze niet zoveel tegelijk kunnen eten. Daarom moet je je baby altijd eten geven als ze aangeven dat ze honger hebben. Na verloop van tijd zal de tijd tussen voedingen steeds langer worden en slapen ze steeds beter door.

Slaapfases van baby’s

Volwassenen doorlopen vijf slaapfases gedurende de nacht. Bij baby’s zijn de slaapfases net een beetje anders; net als bij ons zijn deze opgedeeld in de REM (rapid eye movement) en niet-REM fase. De verhouding tussen deze twee fases is echter wat anders. Volwassenen brengen namelijk ongeveer 20 tot 25% van hun slaap door in de REM-fase, bij baby’s is dit een derde, en zelfs nog meer bij een pasgeboren baby.

Dit feit verklaart deel van de reden waarom baby’s zo vaak huilend wakker worden- de droomfase is een lichte slaapfase, waarin we makkelijk wakker worden.

Hoe kun je je baby leren om door te slapen zonder te huilen?

De meeste baby’s beginnen vanaf de zesde maand een dag-nacht ritme te ontwikkelen. Ze kunnen ‘s nachts dan al wat uren doorslapen, maar het is ook niet gek als ze ‘n keertje (of twee) wakker worden. Met baby’s die doorslapen wordt meestal bedoeld dat ze zes tot acht uur aan een stuk kunnen slapen.

Om je baby te helpen om makkelijker in slaap te komen is een vaste routine een goed idee, bij voorkeur met slaaprituelen voor baby’s. Met een vaste routine voelt je baby zich veilig, rustig en beschermd, zodat ze ontspannen genoeg zijn om in slaap te vallen.

Hoe kun je je baby leren om overdag te slapen?

Als je merkt dat je baby overdag moe is kun je hem of haar het beste zo snel mogelijk in bed leggen. Als je het slaapvenster van je baby mist kan het wel een uur duren voordat het volgende venster opent. Let daarom goed op of je ziet dat je baby moe wordt. Deze signalen zijn bijvoorbeeld in de ogen wrijven, vuistjes maken, geeuwen, jengelen of een glazige blik.

Je hoeft je kind overdag niet in een donkere kamer te leggen als ze ook prima in slaap vallen als het wat lichter is. Zo leer je je kind het verschil tussen dag en nacht en kunnen ze sneller een dag-nacht ritme ontwikkelen. Als je kind het lastiger vindt om in een lichte kamer te slapen kun je de kamer natuurlijk wel een beetje verduisteren.

Wanneer moet ik mijn baby alleen laten slapen?

Je hoort wel eens dat baby’s sneller in slaap vallen in de armen van hun ouders, omdat ze zich graag veilig voelen en aandacht willen, vooral als ze nog klein zijn. Als je je baby wil leren om alleen te slapen kun je daar echter beter niet te lang mee wachten. Er is echter geen vast moment om hier mee te beginnen, want elk kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.

Je kunt het wiegje van je baby in je slaapkamer zetten tot minstens zes maanden, want jou horen ademen en voelen dat je in de buurt bent zorgt ervoor dat je kind makkelijker doorslaapt. Als je je kind wil leren om zelf te slapen moet je proberen om om hem of haar na het bedtijdritueel naar het eigen bed te brengen zodat ze zelf in slaap kunnen komen. Je kunt natuurlijk wel helpen, bijvoorbeeld door je hand op je baby te leggen of zachtjes te praten, zodat ze weten dat je in de buurt bent.

Producten van Zizzz om je baby veilig te laten slapen

De slaapomgeving speelt ook een goede rol om je baby te helpen bij een goede nachtrust. Je moet je baby ‘s nachts niet te warm aankleding, dit vergroot de kans op wiegendood, maar baby’s slapen ook beter in koelere kamers. De ideale temperatuur op de slaapkamer is 16 tot 18 graden. We hebben ook richtlijnen om je baby ‘s nachts te kleden bij elke temperatuur.

Slaapzakken hebben verschillende voordelen in vergelijking met dekens. Op de eerste plaats houden ze je baby beter warm dan dekens, omdat ze de warmte gelijkmatiger verdelen. Op de tweede plaats kunnen ze niet weg getrappeld worden. Nog belangrijker is dat ze niet over het hoofd van je baby kunnen worden getrokken. Dit is de reden waarom de *Geneva University Hospital en de **Swiss Paediatrics Association babyslaapzakken aanraden en het gebruik van kussens en dekens afraden voor baby’s.

Daarom hebben we bij Zizzz een 4-seizoenen babyslaapzak van natuurlijke materialen: biologisch katoen met GOTS-keurmerk en Swisswool. Verder hebben we pyjama's voor baby's en kinderen, ook van 100% biologisch katoen. Voor de kleinste baby’s hebben we een ecru onesie die extra zacht is voor de gevoelige babyhuid.

Conclusie - je baby leren slapen

Voor een pasgeboren baby is het lastig om te wennen aan het nieuwe ritme en het verschil tussen dag en nacht. Dit kost wat tijd en geduld, maar kinderen krijgen geleidelijk aan hun eigen slaapritme, afhankelijk van hun ontwikkelingsfase.

Om dit te ondersteunen kun je je kind een vaste avondroutine bieden, om je baby te helpen om makkelijker in slaap te komen. Voor kinderen is het goed om elke dag een vergelijkbaar patroon te hebben met een bedtijdritueel. Pas de slaapomgeving van je kind aan aan zijn of haar behoeften, zodat je kleintje beter kan doorslapen.