Is teveel slapen ongezond?

 

Veel mensen weten inmiddels wel dat te weinig slaap een negatieve invloed kan hebben op onze mentale en fysieke prestaties en op lange termijn gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Ons lichaam en onze hersenen hebben ‘s nachts rust nodig om te herstellen en de gebeurtenissen en nieuwe informatie van de afgelopen dag te verwerken. Als we niet genoeg slaap krijgen zijn de eerste fysieke waarschuwingssignalen een slechtere concentratie en stemmingswisselingen.

Maar hoe zit het dan met teveel slaap? Wat bedoelen we precies met “teveel slaap” en welke gevolgen kan dit hebben op de lange termijn? In deze blogpost beantwoorden we alle belangrijke vragen over wanneer teveel slapen ongezond is en we geven je tips om je slaap te optimaliseren.

Hoeveel slaap is teveel slaap?

De vraag hoeveel slaap ideaal is is wat lastig om te beantwoorden, omdat het verschilt van persoon tot persoon. Dat komt doordat de optimale slaaptijd deels afhankelijk is van onze genen en leeftijd.

Hoewel korte slapers misschien genoeg hebben aan een uurtje of zes per nacht kunnen lange slapers misschien wel meer dan tien uur nodig hebben. Dit betekent echter niet dat korte slapers minder uitgerust wakker worden dan lange slapers. Hoewel de slaapfases van korter zijn en minder vaak herhaald worden doorlopen ze nog steeds een diepe slaapfase waarin het lichaam zich het meest herstelt en waarin de voorgaande dag verwerkt wordt.

Long sleepers remain in the individual phases longer and go through them several times per night. Short sleepers and long sleepers can achieve the same desired recovery effect, however. The optimal length of sleep for you therefore depends on how refreshed you feel the next day and how well you can concentrate. However, for health reasons, most people shouldn’t sleep more or less than a certain number of hours in the long run.

Lange slapers blijven langer in de individuele fases en doorlopen ze meerdere keren per nacht. Korte slapers en lange slapers kunnen echter hetzelfde gewenste hersteleffect bereiken.De optimale lengte van slaap voor jou hangt daarom af van hoe uitgerust je je de volgende dag voelt en hoe goed je je kunt concentreren. Om gezondheidsredenen zouden de meeste mensen echter niet meer of minder dan een bepaald aantal uren moeten slapen op de lange termijn. 

Hoeveel slaap hebben we gemiddeld nodig?

Slechts een klein deel van de bevolking bestaat uit lange en korte slapers; de meeste mensen zijn gemiddelde slapers. Dus, hoeveel slaap heb je gemiddeld nodig als volwassene om een positieve invloed te hebben op je gezondheid?

Gemiddeld heeft een volwassene ongeveer zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Baby’s en kinderen hebben natuurlijk meer slaap nodig dan volwassenen, een pasgeboren baby slaapt wel 14 tot 17 uur per dag. Ouderen slapen vaak wat korter ‘s nachts, maar meer overdag omdat oudere mensen vaker een middagdutje doen. 

Welke slaapfases doorlopen we ‘s nachts?

‘s Nachts doorlopen we vijf slaapfases die ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden. Een goede nachtrust wordt gekenmerkt door slaapfasen die zonder onderbreking op elkaar volgen; we doorlopen ongeveer vier tot zeven van deze slaapcycli per nacht, waarbij één cyclus gemiddeld ongeveer 90 minuten duurt

1. In slaap vallen

Tijdens deze fase nemen onze lichamelijke en geestelijke activiteiten langzaam af en beginnen onze spieren zich te ontspannen. In deze fase is onze slaap nog zeer licht en oppervlakkig en worden we gemakkelijk gewekt door externe prikkels.

2. Lichte slaapfase

In deze fase vertraagt onze hartslag een beetje en gaan we wat langzamer ademen. Ook daalt onze lichaamstemperatuur een beetje.

3 & 4. Diepe slaapfase

De diepe slaapfase bestaat uit twee delen, namelijk de medium diepe slaapfase en de diepe slaapfase. De diepe slaapfase is wanneer je lichaam en geest de diepste ontspanning ervaren, daarom zijn deze twee fases het belangrijkste voor ons om ontspannen en goed uitgerust wakker te worden.

5. Droomfase

We horen de term "REM" (rapid eye movement) vaak in de context van de droomslaapfase, omdat onze ogen dan het snelst bewegen onder de gesloten oogleden. In deze fase zijn onze dromen het langst en het meest intens. Hoewel onze spieren relatief onbeweeglijk blijven, neemt onze hartslag toe en ademen we sneller. Er wordt aangenomen dat we vooral emotionele ervaringen verwerken tijdens de droomslaapfase. 

Welke consequentie kan teveel slapen hebben?

Het gebrek aan voldoende slaap is tegenwoordig een wijdverbreid probleem, waardoor de mensen die er last van hebben zich moe en lusteloos voelen. Maar te veel slaap is ook ongezond voor het lichaam, wat leidt tot gevolgen op lange termijn die meestal geleidelijk optreden. De directe gevolgen van meer dan acht uur slapen kunnen onder meer hoofdpijn en rugpijn zijn. Als je de kwaliteit van je nachtrust wil verbeteren en een gemiddelde slaper bent, zou je niet meer dan zeven tot acht uur per nacht moeten slapen.

Een van de mogelijke gevolgen van teveel slaap is gewichtstoename. Het is echter niet alleen een teveel aan slaap dat tot gewichtstoename leidt, maar ook het gebrek eraan. Bovendien ontdekten onderzoekers in een onderzoek uit 2009 dat mensen die teveel of te weinig slapen meer risico lopen om diabetes te ontwikkelen.

Daarnaast bleek dat teveel of te weinig slaap ook een negatieve invloed heeft op ons cognitief functioneren en ons geheugen. Een slaaptekort of juist teveel slapen zou ook kunnen leiden tot meer vergeetachtigheid op oudere leeftijd.

De gevolgen van teveel slaap: een onderzoek uit Quebec 

In 2008 werd een langlopend onderzoek van Canadese wetenschappers gepubliceerd over het verband tussen de slaapduur en een snellere gewichtstoename. Voor het onderzoek werden 276 volwassenen tussen 21 en 64 jaar gedurende zes jaar gevolgd om hun slaappatronen en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de gezondheid te onderzoeken.

In het onderzoek werden de proefpersonen in drie verschillende groepen verdeeld: Korte slapers (minder dan zes uur slaap), Lange slapers (meer dan negen uur) en Gemiddelde slapers (zeven tot acht uur). Ongeveer de helft van de deelnemers kwam uit een gezin waarin ten minste één gezinslid een body mass index van meer dan 32 had.

Voor het onderzoek werden gedurende zes jaar de lichaamsmaten en de slaapduur vastgelegd. In zes jaar tijd kwamen lange slapers 1,58 kg aan in vergelijking met gemiddelde slapers, en korte slapers maar liefst 1,98 kg. Korte slapers hadden 35% meer kans om meer dan 5 kg aan te komen, tegenover 25% van de lange slapers.

De Quebec Family Study heeft dus kunnen aantonen dat er een direct verband bestaat tussen gewichtstoename en te veel of te weinig slaap.

Producten voor een goede nachtrust bij Zizzz

Naast de juiste hoeveelheid slaap spelen de juiste omstandigheden ook een belangrijke rol voor een goede nachtrust. Om de dag fris en uitgerust te beginnen raden we een dekbed van puur natuurlijke materialen aan. Natuurlijke materialen absorberen vocht beter en zijn ademender dan synthetische stoffen.

Als het gaat om de vulling van je dekbed kun je kiezen uit drie varianten: eendendons dekbedden, ganzendons dekbedden of Swisswool dekbedden. Ons Europese dons heeft een Downpass-keurmerk en afkomstig is van boerderijen waar niet wordt gedwangvoederd of levend wordt geplukt. Onze dekbedden hebben een hoes van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen die zijdezacht aanvoelt op je huid.