Is het verstandig om te slapen met je hond in bed?

 

Als je een huisdier hebt vraag je je vast wel eens af of het slim is om je hond of kat bij jouw in bed te laten slapen. Als je huisdier niet in je bed mag slapen, mag het dan wel op de slaapkamer komen?

Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken uitgevoerd naar huisdieren in bed, in deze blogpost lees je de resultaten. Daarnaast vertellen we je waar je rekening mee moet houden en hoe je je bed schoonhoudt als je viervoeter toch bij je in bed mag slapen.

Je hond in bed laten - Ja of nee?

Honden zijn zulke goede maatjes omdat ze graag zo dicht mogelijk bij je in de buurt willen zijn, hoewel zelfs katten in de loop der jaren vaak aanhankelijker worden. Deze dynamiek verandert natuurlijk niet omdat het donker wordt, dat is waarom we graag de vraag: "Hond in bed - ja of nee?" hieronder willen beantwoorden. Allereerst bespreken we de argumenten om je hond wel of niet bij jou in bed te laten slapen.

Je hond in bed laten slapen: Ja

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je hond aaien een kalmerend effect heeft. Als we een huisdier aaien reageert ons lichaam door het vrijlaten van het zogenaamde "hechtingshormoon", oxytocine.  Oxytocine vermindert stress en activeert tegelijkertijd ons beloningssysteem. Daarnaast verlaagt knuffelen met je huisdier je bloeddruk en stresshormonen.

Oxytocine zorgt er niet alleen voor dat we ons meer ontspannen voelen, maar het heeft ook invloed op onze nachtrust. Sommige onderzoekers denken zelfs dat interactie met honden symptomen van depressie kan verminderen en op termijn zelfs onze geestelijke gezondheid kan verbeteren.

De aanwezigheid van een hond in bed kan ervoor zorgen dat we ons veiliger en beschermd voelen, omdat honden van nature alert zijn. Zo kunnen vrouwen zich veiliger voelen als hun hond ‘s nachts in hetzelfde bed of in elk geval in de slaapkamer is.

Dit alles zorgt ervoor dat met je hond in bed slapen de kwaliteit van onze nachtrust kan verbeteren.

Je hond in bed laten slapen: Nee

Het eerste argument dat je vaak hoort als het gaat om slapen met je huisdier is waarschijnlijk hygiëne. Buiten rennen honden natuurlijk overal rond en komen overal in terecht, waarbij ze zich weinig aantrekken van het vuil en de ziektekiemen die ze mee het huis in brengen. Honden kunnen ook ziektes zoals de ziekte van Lyme overbrengen als ze vlooien en teken bij zich dragen. Als je je huisdier echter regelmatig borstelt en vaak genoeg in bad doet, hoef je je hier niet echt zorgen over te maken.

Voor mensen die allergisch zijn is het niet zo verstandig om met hun hond te slapen. Ze kunnen namelijk meer last krijgen van hun allergieën als ze langdurig in contact zijn met dierenhaar. Daarnaast wordt de kans op de aanwezigheid van huisstofmijt groter als je je hond in bed laat slapen. Om dit te voorkomen kun je anti-allergisch beddengoed gebruiken om allergische reacties te minimaliseren.

Een andere reden om je hond niet in je bed te laten slapen is het feit dat honden en hun baasjes heel andere slaappatronen hebben. Honden doorlopen net als ons vijf slaapfases, maar ze hebben ook nog een rustfase. In deze fase slapen ze meestal een minuut of 20 waarna ze weer wakker worden. In totaal kunnen honden wel 18 tot 22 uur per dag slapen en op willekeurige momenten weer wakker worden, afhankelijk van in welke slaapfase ze zich bevinden.

In hetzelfde bed slapen als je hond is daarom misschien niet zo’n goed idee als je een lichte slaper bent. Net als ons dromen honden, daarbij kunnen ze bewegingen en geluidjes maken. Als jij hiervan wakker wordt gaat dat natuurlijk ten koste van je eigen nachtrust.

Waarom wil mijn hond bij mij in bed slapen?

Als je hond zelf zou mogen kiezen waar hij wilde slapen is dat waarschijnlijk in jouw bed. Daar zijn verschillende redenen voor. Wilde honden slapen samen als een roedel, ze zoeken fysiek contact met elkaar. Dicht bij elkaar liggen is een natuurlijke behoefte voor honden, het zijn sociale dieren die graag een band willen creëren. Natuurlijk geeft de geur van het baasje in bed of op de bank ze ook een gevoel van veiligheid.

Er zijn ook nog andere redenen waarom je bed de ideale slaapplek is in de ogen van je hond. Honden slapen het liefst wat hoger, omdat dat meestal de warmste en veiligste plekken zijn. Op deze plekken is je hond beter voorbereid op aanvallers, en ze hebben minder last van kou van de vloer of tocht. Daarom slaapt je hond vaak op je bed of op de bank.

Je hond afleren om bij jou in bed te slapen

Als je besluit om niet samen met je hond in hetzelfde bed te slapen kun je dit het beste vanaf het begin duidelijk maken, zonder uitzonderingen. Honden zijn gebaat bij continuïteit en routine, dus laat je hond niet af en toe in je bed slapen om het later weer te verbieden.

Honden begrijpen het concept van uitzonderingen niet en zullen blijven proberen in je bed te komen, ook als je het maar voor een keertje toelaat. Als je je hond traint is het beter te belonen dan te straffen. Je hond zou zijn eigen hondenbed als positief moeten zien, en niet als een plek waar hij voor straf heen wordt gestuurd.

Zizzz producten voor een goede nachtrust

De kwaliteit van je nachtrust speelt een enorm grote rol in hoe uitgerust je de volgende ochtend wakker wordt. Hierbij hoort natuurlijk ook de hygiëne van je bed en slaapkamer, dit heeft een grote invloed op je slaap. Als je je zorgen maakt om de hygiëne omdat je huisdier bij jou in bed slaapt kun je het beste op zoek gaan naar ademend, vochtabsorberend beddengoed. Hierdoor kan de ophoping van huisstofmijt afnemen.

Daarom hebben we bij Zizzz alleen beddengoed van natuurlijke en duurzame materialen. We hebben hoogwaardig beddengoed van satijn en percal biologisch katoen. We hebben ook satijnen beddengoed voor kinderen met ons stijlvolle en klassieke lucky star dessin.

Je hond in bed laten: een persoonlijke keuze

Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of je hond in bed mag slapen. Het heeft enkele voordelen: het biedt een gevoel van veiligheid en helpt tegen angsten.

Er zijn echter ook situaties waarin je beter niet met je huisdier kunt slapen, bijvoorbeeld als je een lichte slaper bent of allergisch bent. Laat je jonge kinderen ook niet met de hond in bed slapen, honden maken vaak ongecontroleerde bewegingen in hun slaap.