Eendendons of ganzendons: Wat is beter?

De zomer is alweer voorbij en het wordt weer kouder in de nacht. Zodra de temperatuur begint te dalen vragen veel mensen zich af of ze hun zomerbeddengoed al kunnen verruilen voor hun winterbeddengoed. Deze keuze is vooral belangrijk voor mensen die beter slapen in koelere slaapkamers.

De ideale slaapkamertemperatuur voor de meeste mensen is rond de 18 graden, met een luchtvochtigheid van ongeveer 50%. Als de temperatuur onder de 18 graden zakt is het vaak een goed moment om warmer beddengoed op je bed te leggen zodat je het ‘s nachts niet koud krijgt. Warm beddengoed voorkomt niet alleen dat je het koud krijgt, maar het zorgt er ook voor dat je beter en rustiger slaapt. Mensen die in een te koud bed slapen bewegen meer en slapen daardoor minder goed. Dat leidt ertoe dat ze de volgende dag moe zijn en slechter presteren op hun werk.

Dekbedden en kussens van eendendons en ganzendons zorgen voor warmte en bieden uitstekende isolatie. Dit 100% natuurlijke ruwe materiaal wordt al eeuwenlang gebruikt als vulling voor kussens en dekens. De reden hiervoor is eenvoudig - dons en veertjes zijn veel beter vulmateriaal dan kunstmatige vezels! Hoogwaardige donzen dekbedden hebben een vulling die voor 90% uit dons bestaat. In deze blogpost leggen we het verschil tussen eenden,- en ganzendons uit. We geven ook antwoord op de volgende vraag: Wat is beter? Eendendons of Ganzendons?

Wat is dons?

Om het verschil tussen eenden,- en ganzendons uit te leggen moeten we eerst eens kijken naar wat dons precies is. Dons is afkomstig van verschillende soorten vogels, het is de onderste laag van het verenkleed. Vogels gebruiken dons om hun lichaam lekker warm te houden in de winter.

In tegenstelling tot veren, heeft dons geen schacht; de vorm lijkt op die van een sneeuwvlokje. Dons is heerlijk zacht en isoleert fantastisch. Naast de gewone eend en ganzendons is er ook eidereendons. Eidereenden komen vooral voor in Scandinavische gebieden, zoals IJsland, en worden beschouwd als een beschermde wilde soort. Omdat het dons met de hand uit de nesten moet worden verzameld en in een complex proces moet worden gereinigd, is het bijzonder kostbaar.

Welke bijzondere eigenschappen heeft dons?

Dons heeft radiaal gerangschikte veertjes die negatief geladen zijn. Door de negatieve lading blijven de donsclusters altijd op afstand van elkaar. Hierdoor ontstaan kussentjes met warme lucht tussen de afzonderlijke clusters, die de vogels beschermen tegen de kou. Het volume van de ingesloten warme lucht zorgt voor een uitstekende isolatie.

Daarnaast is dons zeer ademend en absorbeert het vocht goed. ‘s Nachts kan je lichaam wel een liter zweet verliezen, daarom is het belangrijk dat je beddengoed kiest dat vocht goed kan absorberen. Dit voorkomt dat mijten en bacteriën zich ophopen in je vochtige beddengoed, wat kan zorgen voor nare geurtjes en zelfs huidirritatie. Dons is ademend, dus het absorbeert niet alleen vocht, maar laat het ook los aan de buitenkant.

Een ander voordeel van dons is de elasticiteit. Dons is zeer elastisch, het behoudt zijn originele grootte zelfs onder hoge druk. Daarnaast is dons stabieler en robuuster dan synthetische vezels. Een goed donzen dekbed kan duur lijken, maar het is een investering waar je zeker geen spijt van zult krijgen. Een donzen dekbed is zeer duurzaam en je zult er jarenlang plezier van hebben.

Het is belangrijk om producten van eenden,- of ganzendons van tijd tot tijd te wassen om onprettige geurtjes te voorkomen. Was dons met een mild wasmiddel of een wasmiddel speciaal voor wol of dons. Gewoon wasmiddel kan er namelijk voor zorgen dat de dons gaat samenkleven. Hierdoor verliest de dons de isolerende eigenschappen.

Waar komt dons vandaan?

Veertjes en dons van eenden wordt alleen verkregen nadat de dieren geslacht zijn. Ganzendons kan echter ook afkomstig zijn van levende dieren. Het plukken van levende dieren is in de meeste Europese landen verboden.

Als je dons koopt moet je daarom controleren welke labels of keurmerken aan de producten zijn toegekend. Kleding met een Global Traceable Down Standard (TDS) of Responsible Down Standard (RDS) keurmerk bevat geen veren of dons van levend geplukte dieren. Naast het levend plukken is ook het voeren onder dwang voor deze producten verboden.

Het DownPass-keurmerk wordt vooral in de beddengoedindustrie gerespecteerd. Beddengoed dat het DownPass-keurmerk heeft gekregen kan aan de hand van een individueel testnummer worden getraceerd. Het beddengoed is gevuld met veren en dons die op ethische wijze zijn geproduceerd; de gehele toeleveringsketen van een DownPass-product kan worden getraceerd. Daarnaast wordt de kwaliteit van de producten ook gecontroleerd door onafhankelijke testinstituten.

Eendendons of ganzendons: Wat is het verschil?

Eendendons

Een eendendons cluster is gemiddeld ongeveer 1,5 cm groot. In het algemeen geldt dat hoe groter de donscluster, hoe beter het thermisch vermogen. Qua grootte is ganzendons iets beter dan eendendons, omdat het groter is.

De vulkracht van eendendons is 550 cuin. De vulkracht geeft het volume aan dat het dons opneemt na een bepaalde periode van compressie. Het wordt gemeten door de Anglo-Amerikaanse eenheid kubieke centimeter per ons. Hoe hoger de druksterkte, hoe beter de warmte-isolatie. Hoogwaardig dons heeft een vulkracht van 700 tot 800 cuin.

Hoewel het thermisch en isolerend vermogen van eendendons zeer hoog is, is dat van ganzendons iets beter. Dit verschil komt ook tot uiting in de prijs van de respectievelijke materialen, waardoor eendendons meestal minder kost dan ganzendons.

Ganzendons

Een cluster ganzendons heeft een grotere diameter dan eendendons en is ongeveer zo groot als een euromuntstuk. Dit betekent dat ganzendons meer luchtzakken heeft, en dus beter warmte kan opslaan en de kou buiten kan houden.

De vulkracht van ganzendons is afhankelijk van het type dons. Dekbedden gevuld met ganzendons hebben meestal dezelfde vulkracht als eendendons. Eiderdons heeft de hoogste vulkracht en kan tot 800 cuin en meer bereiken. Eiderdons is ook qua grootte superieur aan gewoon ganzendons.

Qua prijs is ganzendons meestal iets duurder dan eendendons. Afhankelijk van de kwaliteit van het ganzendons kan de prijs echter aanzienlijk variëren. Eiderdons is veruit het duurste type dons.

>Conclusie: Eendendons of Ganzendons - wat is beter?

De vraag waar het allemaal om draait is: wat is beter? Eendendons of ganzendons? Beide soorten zijn natuurlijke producten met ongelooflijke eigenschappen. Ganzendons is wat beter isolerend, maar afhankelijk van het gebruikte type ganzendons kan het verschil minimaal zijn en nauwelijks opvallen.

Als je het ‘s nachts graag warm hebt maakt het niet uit of je deken gevuld is met ganzendons of eendendons, beide dekens zullen je lekker warm houden. Als je wat geld wil besparen als je een nieuw dekbed koopt raden we je eendendons aan. Als je in een land met extreem koude winters woont, raden wij je aan om ganzendons of zelfs eiderdons te gebruiken.

Eendendons of ganzendons bij Zizzz

Bij Zizzz hebben we producten van zowel eendendons als ganzendons. Al onze producten van dons hebben een Downpass-keurmerk. Bij Zizzz gebruiken we alleen het fijnste Europese ganzen,- en eendendons. Onze dekbedden van eendendons worden gemaakt bij het Zwarte Woud in Duitsland. Onze kussens en dekbedden van ganzendons worden in Zwitserland gemaakt.

Onze eendendons dekbedden hebben een vulkracht van 575 cuin en zijn extreem zacht. Onze donzen dekbedden zijn gevuld met 90% dons en 10% veren. Omdat ons dons uitsluitend afkomstig is van in Europa gefokte dieren, is de kwaliteit ervan bijzonder hoog.