Donzen dekbedden wassen: Zo moet het!

Het kan lastig zijn om je donzen dekbed op de juiste manier te wassen, er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden. Met de juiste verzorging heb je lang plezier van je donzen dekbed. Vooral als je dekbed van goede kwaliteit is kan het decennia lang meegaan.

Een donzen dekbed van goede kwaliteit bestaat voor tot wel 90% uit dons. Een goed donzen dekbed is niet alleen zeer duurzaam, maar het kan vocht ook zeer goed absorberen en houdt je heerlijk warm, zelfs als het buiten erg koud is. In deze blogpost leggen we je uit hoe je je donzen dekbed het beste kunt wassen en waarom de juiste verzorging van een donzen dekbed zo belangrijk is.

Wat is een donzen dekbed en hoe werkt het?

De term "dons" verwijst naar het onderste verenkleed van verschillende vogelsoorten. In tegenstelling tot veren heeft dons geen harde schacht, daarom  is het ongelooflijk zacht. Dons komt meestal van eenden of ganzen; het duurste dons komt van de eidereend, die oorspronkelijk voorkomt in IJsland.

De structuur van donsclusters is vergelijkbaar met sneeuwvlokjes. Donsclusters zijn radiaal gerangschikt en negatief geladen. Dit creëert lege ruimte tussen de individuele donsclusters en tussen de verschillende donsclusters. Aan deze luchtkussentjes heeft dons zijn ongelooflijk isolerende eigenschappen te danken. Daarnaast kan dons goed vocht absorberen via de luchtkussentjes en vervolgens dat vocht weer vrijlaten.

Waarom komt dons vandaan?

Als je een donzen dekbed koopt moet je niet vergeten om te controleren uit welk land de dons komt en hoe het verkregen is. Eendendons komt exclusief van geslachte dieren, maar ganzendons kan ook van levende dieren komen. Levend plukken is nu verboden in Europa.

Als je een donzen dekbed wil kopen moet je letten op het DownPass-keurmerk. De DownPass is een certificaat dat bewijst dat de dons op ethische wijze verkregen is van de dieren. Alle producten met een DownPass-keurmerk hebben een testnummer, zodat het product en de gehele aanvoerketen kunnen worden getraceerd. 

Waarom is het zo belangrijk om je donzen dekbed op de juiste manier te wassen?

Om de elasticiteit van het dons te behouden moet het op de juiste manier gewassen en gelucht worden. Als de dons samenkleeft gaat je donzen dekbed niet alleen klonterig aanvoelen, maar het tast ook het isolerend vermogen aan. Als er minder luchtkussentjes tussen de donsklusters zitten betekent dit dat je minder beschermd bent tegen de kou. Hoewel je je dekbed van eenden,- of ganzendons zelf thuis kunt wassen is het beter om het naar de stomerij te brengen, omdat het vrij kwetsbaar is.

Eiderdons dekens worden meestal verkocht als dekbedden. Het verschil tussen een deken, een dekbed en een quilt is de hoeveelheid dons die gebruikt wordt, bij een quilt wordt de dons verdeeld over verschillende compartimenten. Bij een quilt wordt de vulling over de gehele breedte verspreid en vastgestikt. Dit heeft als voordeel dat de vulling van het dekbed niet samenklontert en makkelijker losgeschud kan worden.

Hoe vaak moet ik mijn donzen dekbed wassen?

Donzen dekbedden kunnen zichzelf redelijk schoon houden. Daarom hoef je een donzen dekbed niet zo vaak met water te wassen als andere dekens. Omdat het lichaam ‘s nachts veel zweet kan verliezen moet je het wel regelmatig luchten om te voorkomen dat huisstofmijten zich ophopen in het beddengoed. Natuurlijk is dit niet alleen van toepassing op dekens, maar ook op kussens en zelfs op het matras, omdat je je huis zo mijtenvrij mogelijk wil houden.

Na het luchten moet je je donzen dekbed goed opschudden, zodat het zijn volume en luchtigheid behoudt. Het is het beste om je dekbed elke dag in de frisse lucht te laten luchten, maar niet in direct zonlicht.

Was je donzen dekbed minstens om het jaar in een wasmachine. Voordat je dit doet moet je erop letten dat je donzen dekbed niet meer dan 400 gram vulling heeft. Het is het beste om je zware donzen dekbed niet in de wasmachine te wassen maar in de badkuip of het naar de stomerij te brengen. Als je het wast in de badkuip kun je het dekbed eerst een uurtje weken in mild wasmiddel of wolwasmiddel op 40 graden. Daarna kun je het in de droger drogen. Zorg dat je het wasmiddel goed hebt uitgespoeld, spoel het minstens een uur of zes.

Kan mijn donzen dekbed in de wasmachine?

Je wasmachine moet geschikt zijn voor een vulling van 5 tot 7,5 kilo zodat je je donzen dekbed goed kunt wassen. Een droger is ook handig. Was je dekbed altijd los van de rest van de was, omdat je anders misschien het materiaal beschadigt. Je kunt je donzen dekbed wassen op 40 tot 60 graden, met een wol,- of fijnwasprogramma.

Vergeet niet om het waslabel van je dekbed goed te bekijken voordat je het wast. De aanwijzingen kunnen per dekbed verschillen.

Donzen dekbedden wassen: Welk wasmiddel kun je het beste gebruiken?

Dons bestaat uit keratine, dat is een soort proteïnevezel. Agressieve wasmiddelen bevatten vaak moleculen die deze proteïnen afbreken om beter en sneller vlekken uit textiel te halen. Dons kan echter beschadigd raken door dit soort wasmiddel. Als je je donzen dekbed zelf wast moet je deze wasmiddelen nooit gebruiken, ze zijn te agressief en kunnen de dons aantasten. 

Ook wasverzachter kan ervoor zorgen dat dons samenklontert en de structuur van je dekbed aanpast. Gebruik daarom geen wasverzachter voor je donzen dekbed.

In plaats van een agressief wasmiddel kun je beter een mild wasmiddel of een speciaal wasmiddel voor wol of dons gebruiken. Het basismateriaal voor wol en dons is hetzelfde, namelijk keratine. Wolwasmiddelen bevatten hermesteringsstoffen en kunnen zo de keratinestructuur versterken en ervoor zorgen dat je donzen dekbed nog langer meegaat.

Donzen dekbedden drogen: Waar kan ik mijn donzen dekbed ophangen na het wassen?

Zoals gezegd heb je als je je donzen dekbed zelf wast een droger nodig. Een dekbed kan ongelooflijk veel vocht opnemen en droogt daarom zeer langzaam. Als het vocht te lang in je dekbed blijft zitten kan dit ertoe leiden dat er zich bacteriën en schimmels gaan vormen. Daarom moet je je donzen dekbed zo snel mogelijk goed laten drogen.

Doe je donzen dekbed drie kwartier in de droger op middelhoge temperatuur. Schud het dekbed goed uit als je het uit de droger haalt, er kan nog wat water in de dons zitten. Doe vervolgens het dekbed nog 20 minuten in de droger. Haal je dekbed vervolgens uit de droger en herhaal het proces tot je donzen deken 100% droog is.

Tip: Doe wat tennisballetjes in de droger bij je donzen dekbed, deze maken het dons dat samengeklonterd is losser, zodat je dekbed sneller droogt.

Het is ook belangrijk om te weten dat je je donzen dekbed beter niet buiten kunt drogen nadat je het gewassen hebt. Het donzen dekbed droogt dan vaak niet snel genoeg, zodat schimmels kunnen ontstaan. Mijd ook direct zonlicht. De zon kan de deken te warm maken waardoor het natuurlijk vet in de dons aangetast wordt. Als deze vetten worden aangetast wordt het dons kwetsbaar en kan het breken.

Donzen dekbedden bij Zizzz

Bij Zizzz hebben we dekbedden van eendendons en ganzendons. Als onze producten hebben een DownPass-keurmerk. Onze eendendons producten komen uit de buurt van het Zwarte Woud in Duitsland en onze ganzendons producten worden in Zwitserland gemaakt.

Naast dekbedden hebben we natuurlijk ook kussens van dons in onze webshop. We zijn ervan overtuigd dat natuurlijke en recyclebare materialen beter zijn voor jou en het milieu dan synthetische producten.