Hoe was je verschillende soorten dekbedden?

Een dekbed wassen kan best lastig zijn, omdat de wasinstructies afhankelijk zijn van het materiaal, de vulling en de kwaliteit. Afhankelijk van het gewicht en de grootte is het ook belangrijk om erop te letten of je dekbed wel in de trommel van je wasmachine past. Als je wasmachine te klein is kun je je dekbed beter naar de stomerij brengen om ervoor te zorgen dat het echt schoon wordt.

Was je dekbed niet samen met je kleding of de rest van de was. Dekbedden met dons en veertjes kun je ook in gespecialiseerde zaken laten reinigen, om gebroken veertjes te verwijderen en het dekbed bij te vullen, als dat nodig is.   

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Het is het beste om je dekbed een of twee keer per jaar te wassen. Vergeet ook niet om je dekbed te laten luchten als je ‘s ochtends wakker wordt zodat het opgenomen vocht ook goed kan drogen. Het is het beste om je dekbed over een kledingrek te hangen, zodat het aan beide kanten kan drogen. Omdat mijten zich kunnen ophopen, vooral in het kussen, moet dit ook één keer per jaar worden gewassen.

Verschoon je bed in elk geval om de week. In de zomer is eens per week beter, omdat je meer zweet als het ‘s nachts warm is. Als je sowieso meer zweet is het logisch dat je je bed vaker verschoont.

Waarom is het belangrijk om dekbedden en kussens te wassen?

Als je je dekbed en kussens niet goed wast kunnen ze huisstofmijt en bacteriën aantrekken. Maar waarom zijn mijten zo gek op kussens en beddengoed? Daar zijn verschillende redenen voor:

Zweet

Zweten is een natuurlijk proces waarbij het lichaam zich ontdoet van overtollige warmte, om zo een gezonde lichaamstemperatuur te bereiken en te behouden. We zweten ook in onze slaap en kunnen dan tot wel twee liter vocht verliezen. Hoewel het volkomen normaal is om ‘s nachts te zweten zijn er enkele factoren die eraan bijdragen dat we ‘s nachts nog meer zweten.

Hierbij kun je denken aan een te warme slaapkamer, alcoholgebruik, te pittig eten in de avond en een te dik dekbed. Er zijn ook medicijnen die de stofwisseling stimuleren waardoor je meer zweet in je slaap. Stress en bepaalde ziekten kunnen er ook voor zorgen dat je meer gaat zweten. Aangezien overmatig zweten een symptoom kan zijn van bepaalde organische en neurologische aandoeningen, moet je een arts raadplegen als je 's nachts vaak zwetend wakker wordt.

Haar

Je haar kan makkelijk gaan klitten in de kussens en hoeslakens, vooral als het lang is. Omdat beddengoed vocht absorbeert kan je haar nog droger zijn als je wakker wordt. Kussenslopen van zijde of satijn zijn zeer zacht voor het haar, waardoor je haar minder snel zal beschadigen.

Huisstofmijt

Huisstofmijtallergie is een van de meest voorkomende allergieën binnenshuis. Mensen met een huisstofmijtallergie zijn niet allergisch voor de mijten zelf, maar voor de uitwerpselen die de mijten in ons bed achterlaten. Voor mensen met een allergie is het daarom erg belangrijk om hun beddengoed goed te verzorgen. Geïrriteerde ogen, hoesten en een verstopte neus behoren tot de gebruikelijke symptomen van een huisstofallergie. Maar mijten kunnen ook huiduitslag en irritatie veroorzaken.

Mijten verzamelen zich vooral in je kussen, omdat ze zich voeden met dode huidcellen die ‘s nachts van je lichaam vallen. Naast het vocht uit je lichaam kan er ook roos vanaf je hoofdhuid op je kussens en lakens vallen. Zorg dat het niet warmer wordt op je slaapkamer dan 20 graden om het aantal mijten in je slaapkamer te verminderen. Jijzelf zal minder zweten en de mijten houden niet van frissere temperaturen.

Bacteriën en schimmels

Als je beddengoed te lang vochtig blijft kunnen zich schimmels of schimmelvlekken vormen. Het gemiddelde kussen bevat ongeveer 1 miljoen schimmelsporen, die ons immuunsysteem kunnen verzwakken als we er langdurig aan worden blootgesteld. Schimmel kan ziekten veroorzaken, die op hun beurt ons ademhalingsstelsel kunnen infecteren.

Om te voorkomen dat schimmels zich ophopen in je beddengoed moet je de kussens regelmatig luchten en wassen. Stofzuig je matras elke week, het liefst met een stofzuiger met HEPA-filter. Vervang synthetische kussens elke twee jaar. Zorg dat het materiaal van je kussensloop ademend is zodat het kussen niet teveel zweet vasthoudt.

Hoe moet ik mijn dekbed wassen?

Lees voordat je je dekbed wast de wasinstructies. Het etiket van de fabrikant geeft je informatie over hoe je je dekbed goed kunt wassen en drogen. Zorg ook dat je weet van welk materiaal je deken gemaakt is, omdat dekens kunnen beschadigen als je ze niet op de juiste manier wast.

Donzen dekbedden 

Donzen dekbedden kunnen na een tijdje gaan samenklonten, omdat de donzen vulling vocht absorbeert. Als de dons samenklontert isoleert het de warmte en kou minder goed en voelt het minder fijn om eronder te slapen.

In de regel kunnen donzen dekbedden in een wasmachine worden gewassen, maar dan moet je wasmachine wel groot genoeg zijn. Ook moet je je dekbed na het wassen in de droger doen en een aantal keren laten drogen. Als het donzen dekbed niet 100% droog is, kan er schimmel ontstaan.

Gewoon wasmiddel is te agressief voor dons en kan het dons broos maken. Het is daarom beter om een mild reinigingsmiddel of een speciaal wasmiddel voor dons te gebruiken. Om donzen dekbedden vrij van mijten te houden was je ze op 60 graden. Gebruik ook geen wasverzachter, want dan kan het dons aan elkaar gaan plakken.

Veren dekbedden 

Dekbedden zijn meestal gevuld met een combinatie van dons en veertjes. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen dons en veertjes? Een donzen dekbed moet voor minstens 60% uit dons bestaan. Daarom worden alle dekbedden die voor minder dan 60% uit dons bestaan veren dekbedden genoemd.

Controleer voordat je je veren dekbed in de wasmachine doet of de stof beschadigd is, losse veertjes en dons kunnen namelijk je wasmachine beschadigen. Net als bij een donzen dekbed mag je voor een veren dekbed geen agressieve wasmiddelen of wasverzachter gebruiken.

Tip: Doe wat schone tennisballetjes in de droger om je veren of donzen dekbed wat losser te maken.

Wollen dekens

Was je wollen deken niet warmer dan 30 graden, in de wasmachine of met de hand. Voor wollen items moet je een speciaal wolwasmiddel gebruiken om te voorkomen dat de wolvezels gaan klitten. Je kunt ook een milde shampoo gebruiken om je wollen deken te wassen.

Droog je deken zo snel mogelijk na het wassen. Een wollen deken mag absoluut niet in de droger, maar laat de deken ook niet te lang in de volle zon hangen. Het is het beste om de deken over een kledinglijn in de schaduw te hangen.

Synthetische of microvezel dekbedden

Microvezels zijn synthetische of kunstmatig geproduceerde vezels. Ze bestaan uit polyamide, nylon en acryl. Microvezels zijn uiterst fijn, ongeveer drie keer zo fijn als katoen. Ze hebben ook een zeer hoog absorptievermogen en een hoog ademend vermogen.

Dekens van synthetische materialen zoals microvezel en polyester kun je meestal op 60 graden wassen. Ook voor synthetische stoffen kun je beter geen wasverzachter gebruiken, omdat vuil en zweet zo minder goed uit de stof gewassen wordt. Microvezel dekens hoeven ook niet in de droger, omdat ze snel zelf drogen. Het enige wat een droger doet is je deken statisch laden.

Zizzz dekbedden 

Bij Zizzz hebben we donzen dekbedden van ganzendons en eendendons. We zijn ervan overtuigd dat natuurlijke producten beter en duurzamer zijn dan synthetische materialen, daarom hebben we voor dons gekozen. Als onze donzen producten hebben het DownPass-keurmerk, wat betekent dat de dons ethisch is verkregen. Onze dekbedden van ganzendons worden hier in Zwitserland gemaakt, onze eendendons producten komen uit de omgeving van het Zwarte Woud in Duitsland.

Naast donzen dekbedden hebben we ook dekens van schapenwol. Deze wol komt rechtstreeks van de schapen in de Zwitserse Alpen. Net als onze dekbedden van ganzendons worden ook onze wollen dekbedden in Zwitserland gemaakt.