De deur uit met je baby

Tijdens het shoppen in de stad of een wandeling in het park zie je tegenwoordig veel kleurige kinderwagens. Van een lichte, ecologische vouwbuggy tot een ruige tweezitter. Ook de metro’s en openbare gebouwen worden steeds meer toegankelijk voor ouders met babyvervoerders. Echter, de baby steeds meer buitenshuis meenemen is een relatief nieuw begrip.

Rond de tijd van de industriële revolutie werden door handwerkers transportwagens voor baby’s gemaakt. Deze konden net zoals een wagon of slee getrokken worden, of zoals een kruiwagen geduwd worden. Omdat dit zeer onpraktisch was, werden baby’s en kleine kinderen tot de 19e eeuw zelden buitenshuis vervoerd. Baby’s sliepen thuis in een wieg of een mand. In de 19e eeuw ontstond in Engeland de reiswieg. Een mand met wielen die zich doorontwikkelde tot kinderwagen en buggy.

 

De eerste kinderwagen 200 jaar geleden

Al aan het begin van de 19e eeuw bouwde een timmerman in Ulm zogenaamde „Kinder-Chaisen“. Echter, het duurde tot midden 19e eeuw voordat de buggy in Engeland populair werd, omdat men steeds meer en meer met de baby buiten wilde wandelen. Rond deze tijd ontstond in London de eerste kleine fabriek die naast reiswiegen ook 3-wielige buggy´s produceerde. Deze buggy’s waren zeer hoog en kinderen konden er alleen maar in zitten. Rond 1880 waren er ook 4-wielige babywagens waarin de baby ook liggen kon. Tot aan het begin van de 20e eeuw werd deze „Perambulator“ overwegend uit Engeland geïmporteerd. In 1889 liet een Engelse uitvinder de eerste buggy met wendbaar zitje patenteren.

De Europese vraag naar kinderwagens was in de tweede helft van de 19e eeuw zo hoog dat de handwerkproductie het niet meer aankon. Aldus ontstond in Europa ook een industriële productie.

 

Onderstellen werden steeds lichter

Rond 1920 hadden de meeste mensen toegang tot deze nieuwe uitvinding, waarvan het onderstel van staal was. In de jaren ´70 werden lichtere kindersportwagens met aluminium onderstel populair. Erg praktisch was de uitvinding van het afneembare zitje met handgrepen, dat men ook als draagwieg kon gebruiken.

 

Nieuwste ontwikkeling: ecologische buggy

Terwijl het productassortiment van midden 20e eeuw nog overzichtelijk was, zijn kinderwagens tegenwoordig verkrijgbaar in alle kleuren en maten. Tegenwoordig zijn er ook modellen met een ecologische onderstel en zitjes van gerecycled materiaal. Bij Zizzz kun je sinds kort de modellen van Greentom bestellen – dé revolutionaire ecologische kinderwagen. Hierin kan de baby heerlijk ongestoord slapen als je onderweg bent. Een babyslaapzak houdt de baby daarbij warm.