Is het een goed idee om een bureau op je slaapkamer te zetten?

 

Door de pandemie moesten veel mensen vanuit huis werken. Als je een kamer over hebt kun je daar natuurlijk een werkplek van maken. Maar wat als je klein behuisd bent en je slaapkamer de enige plek is waar je je bureau kunt neerzetten?

Wij vertellen je de voor,- en nadelen van een bureau op je slaapkamer en we geven je wat tips om je werkplek zo in te delen dat deze geen invloed heeft op je nachtrust.

Een bureau op je slaapkamer: de voor,- en nadelen

Met de hoge huren en huizenprijzen is het lastig om een woning te vinden met voldoende ruimte voor een kantoor. Daarom overwegen veel thuiswerkers om een werkplek op hun slaapkamer te maken. In deze blogpost lees je de voor- en nadelen hiervan.

De voordelen van een bureau op je slaapkamer

Je bespaart ruimte. De kamers in je huis hebben elk een ander doel en de slaapkamer is vaak een van de kamers waar nog niet zoveel meubels staan. Praktisch gezien is het vaak makkelijk om een bureau op je slaapkamer te plaatsen zonder dat het je al te veel moeite kost.

De slaapkamer wordt vaak gezien als de stilste plek in het huis, het is er meestal lekker rustig waardoor je je goed kunt concentreren op je werk.

Je kunt meteen aan het werk: met een bureau op je slaapkamer kun je meteen aan de slag zodra je wakker word en ‘s avonds kun je ook snel weer terug naar bed.

Een bureau is makkelijk te plaatsen: vaak kun je makkelijk een bureau kwijt op je slaapkamer. Veel slaapkamers hebben tenminste één muur vrij of zelfs een handige nis of een hoekje waar je bureau past.

De nadelen van een bureau op je slaapkamer

Het is lastiger om te ontspannen: Met een bureau op je slaapkamer wordt je continu herinnerd aan je werk, waardoor je misschien wat lastiger in slaap kunt komen. Als je je slaapkwaliteit wil verbeteren, kun je je bureau het beste tóch op een andere kamer zetten of het zo goed mogelijk verbergen.

Poor lighting in the bedroom: We often give little thought to the lighting in our bedroom because this room is only used for sleeping. If you want to turn your bedroom into a place conducive to work, you should make sure there is enough light.

Door elektrosmog kun je minder goed slapen: elektrische apparaten genereren een elektromagnetisch veld dat je met het blote oog niet kunt zien, maar dat wel een negatief effect kan hebben op de kwaliteit van onze nachtrust en ons slaapritme. Daarnaast kan kantoorapparatuur zoals printers of multifunctionele apparaten slecht zijn voor de luchtkwaliteit, bijvoorbeeld doordat er deeltjes toner in de lucht komen, wat je natuurlijk niet wil op je slaapkamer.

Feng Shui: Deze Aziatische leer zegt dat een bureau in de slaapkamer slecht is voor de Feng Shui. De slaapkamer symboliseert het gebied van Yin, dat staat voor ontspanning en rust. Het kantoor of de studeerkamer staan echter voor yang, d.w.z. activiteit en productiviteit. Volgens Feng Shui zijn deze twee moeilijk met elkaar te verenigen.

Ideeën voor een bureau op je slaapkamer: hoe deel je je werkplek in?

Vanuit psychologisch oogpunt wordt een bureau op de slaapkamer niet aangeraden, omdat je zo je gedachten niet van je werk kunt verzetten. Maar als je geen andere plek hebt hebben we wat tips voor je. 

Opgeruimd staat netjes 

Als je een bureau of tafel als werkplek gebruikt komt het al snel vol te liggen met papieren en kantoorbenodigdheden. Om dit te voorkomen moet je zorgen dat je genoeg opslagruimte hebt om je papieren en andere spullen netjes op te bergen als je klaar bent met je werk.

Kastjes of dozen die je dicht kunt maken staan het netst. In de slaapkamer is het belangrijk dat je niet na je werk nog de hele tijd aan je werk herinnerd wordt. Zelfs apparatuur zoals printers is niet langer een doorn in het oog als je het netjes achter een deurtje plaatst. Doordat je minder last hebt van elektrosmog is het ook beter voor je gezondheid.

Houd je werkplek visueel gescheiden

Het kan helpen om je bureau visueel te scheiden van de rest van je slaapkamer, bijvoorbeeld met een kast of gordijnen. Zo wordt je aandacht niet steeds naar je bureau getrokken en heb je ook nog extra plek voor je documenten en apparatuur. Combineer het met planten of andere decoratie zodat de kamer er rustig uitziet.

Een opklapbaar bureau bespaart ruimte 

Een mooie oplossing die ook nog ruimte bespaart is een bureau dat je aan de muur kunt hangen en kunt uitklappen als je het nodig hebt. Zo kun je het snel opruimen als je klaar bent met je werk en wordt je niet steeds aan je werk herinnerd. Daarnaast zijn er ook opklapbare bureaus met opslagruimte die niet zichtbaar is als je klaar bent met je werk.

Maak een werkplek in een kast of nis

Als je niet veel documenten of apparatuur nodig hebt kun je ook een kastje met bureau tegen de muur hangen. Er zijn talloze gesloten kasten die je als bureau kunt gebruiken te koop.

Als je lang achter elkaar aan je bureau zit raden we aan om te zorgen voor een ergonomische bureaustoel en goede verlichting. Slecht licht is niet goed voor je ogen en leidt tot hoofdpijn. Sluit voordat je naar bed gaat de deurtjes van je kast zodat je minder wordt blootgesteld aan elektrosmog.

Een natuurlijk gevoel in de slaapkamer geeft een gevoel van kalmte en rust 

Natuurlijke materialen zijn het meest geschikt voor een goede slaapomgeving en een hoog niveau van slaapcomfort. Natuurlijke materialen zoals hout helpen de luchtvochtigheid in je slaapkamer te reguleren en zorgen voor een kalme en gebalanceerde sfeer. Dit helpt je ‘s avonds beter in slaap te vallen

Natuurlijke materialen voor de slaapkamer van Zizzz

Na een drukke werkdag is het belangrijk om goed te slapen. Ademend, natuurlijk beddengoed zorgt dat je lichaam en geest zich goed kunnen ontspannen zodat je sneller in slaap komt, beter doorslaapt en ‘s ochtends uitgerust wakker wordt. Bij Zizzz hebben we beddengoed van twee verschillende soorten zacht biologisch katoen om je daarbij te helpen. We gebruiken biologisch katoen omdat het ademend is, zeer zacht is voor de huid en vocht goed absorbeert.

We hebben perkal beddengoed gekozen voor ons eerste weefsel, deze stof is van dezelfde kwaliteit als in luxe hotels. Perkal is ademend en wordt zachter met elke wasbeurt. Onze tweede soort beddengoed is van satijn, wat nog zachter is en helemaal vrij van schadelijke stoffen en chemicaliën.

Voor kinderen hebben we ook een satijnen dekbedovertrek met ons favoriete lucky star dessen. Dit is niet alleen ontzettend comfortabel maar het blijft ook lang mooi.

Conclusie

Om ervoor te zorgen dat je niet de hele tijd met je hoofd bij je werk bent kun je je bureau beter niet in het zicht zetten of naar een andere kamer verplaatsen. Je kunt je kledingkast, planken en gordijnen gebruiken als scheidingswanden, zodat je je na het werk volledig kunt afsluiten en je nachtrust niet wordt verstoord.