Welk hoeslaken is het beste?

 

Hoeslakens worden gebruikt om je matras te beschermen tegen zweet, vuil, of dode huiddeeltjes die achterblijven in je bed. Zo kun je je matras langer gebruiken zonder het te laten reinigen of vervangen. Goede hoeslakens voelen ook lekker zacht aan, waardoor je beter slaapt.

In deze blogpost laten we je zien hoe je het juiste hoeslaken vindt voor je matras en waar je op moet letten als je er een koopt. Daarnaast leggen we uit welk materiaal het beste is voor hoeslakens.

Wat is het verschil tussen een laken, een kaplaken en een hoeslaken?

Als je nieuwe lakens koopt is het eerste wat je moet beslissen of je een laken of een hoeslaken wil. Een laken is een rechthoekige lap stof die je om het matras instopt. Hoeslakens hebben een elastieken band waardoor je ze makkelijker om het matras plaatst.

Gewone ouderwetse lakens hebben als voordeel dat je ze makkelijker afhaalt en makkelijker kunt vouwen en strijken. Het is echter wel lastiger om je bed op te maken en het vergt wat oefening. Hoeslakens zitten strakker en zijn makkelijker om je matras te doen. Een hoeslaken blijft ook beter zitten, waardoor het ideaal is voor mensen die vaak woelen in hun slaap.

Hotels en ziekenhuizen hebben vaak een derde soort laken, namelijk een kaplaken. Dit laken heeft een kap aan één zijde, dat je over het hoofdeinde van het bed kunt trekken als je het bed opmaakt. De rest wordt dan ingestopt onder het matras, net als bij een gewoon laken. 

Wanneer moet je je lakens verschonen?

Een belangrijke vraag die niet alleen je lakens betreft, maar ook je kussenslopen en dekbedovertrek, is hoe vaak we ons beddengoed moeten verschonen. Als vuistregel kun je eens per twee weken aanhouden. In de warmere zomermaanden kun je je bed beter elke week verschonen, omdat je dan meer zweet als je slaapt.

Zelfs als het er schoon uitziet kun je bacteriën en ziektekiemen vinden in beddengoed. Deze trekken huisstofmijt aan, de reactie daarop kan mogelijk allergieën en huidirritaties veroorzaken. Het juiste materiaal beddengoed kan ervoor zorgen dat je minder zweet ‘s nachts.

Welke maat voor welk matras?

De maat van het beddengoed dat je nodig hebt staat er meestal bij als je een matras koopt, dus het is makkelijk te zien welke maat laken je moet kiezen. Hoeslakens zijn gemaakt om om je matras te passen. Dankzij het elastiek hebben hoeslakens wat extra bewegingsruimte, waardoor ze ook passen om matrassen die niet precies die specifieke maat hebben.

Voor standaard lakens moet je ongeveer 40 cm overhouden zodat er genoeg ruimte is om je laken in te stoppen.

Naast de lengte en de breedte is er nog een variabele die vaak gebruikt wordt voor lakens, namelijk de hoogte. Matrassen zijn er in verschillende hoogtes, standaardmatrassen hebben een hoogte van 16 tot 20 cm, maar matrassen voor boxsprings zijn veel hoger en kunnen tot 30 cm hoog zijn.

Voordat je nieuwe lakens koopt is het dus belangrijk om te weten welke maat matras je hebt en hoe hoog je matras is. Als je een topper gebruikt moet je die natuurlijk ook meenemen in je berekening. Een bedlaken dat perfect past, zorgt immers voor een hoog niveau van slaapcomfort.

Wat is het beste materiaal voor hoeslakens?

Nu je de juiste maat hebt bepaald voor je matras en weet welk soort laken je wil, is het alleen nog een kwestie van het juiste materiaal kiezen. Hoewel er een breed aanbod van materialen en stoffen op de markt is kunnen ze worden onderverdeeld in 3 categorieën: natuurlijke, kunstmatige en gemengde vezels.

Hoeslakens van kunstmatige vezels: microvezel

Microvezels zoals polyester zijn niet alleen vrij betaalbaar, maar behouden hun vorm ook lang. Daarnaast gaan ze lang mee en zijn ze makkelijk te strijken. Mensen met een allergie gebruiken soms ook microvezel beddengoed, omdat huisstofmijten zich er lastig kunnen ophouden.

Hoewel sommige soorten polyester ademend zijn kunnen ze vocht niet zo goed absorberen als natuurlijke stoffen. Wie ‘s nachts veel zweet moet hier rekening mee houden. Daarnaast kan microvezel beddengoed statisch worden en zo onze nachtrust verstoren.

Hoeslakens van natuurlijke vezels: satijn

Satijnen hoeslakens geven je slaapkamer een elegante look en het voelt bijzonder prettig aan. Satijnen lakens zijn zeer glad en perfect om je lichaam comfortabel af te koelen in de zomer.

Satijnen lakens van biologisch katoen zijn extreem ademend en nemen vocht ook erg goed op. Satijn is daarnaast makkelijk te verzorgen, je hoeft het niet te strijken en je kunt het wassen in de wasmachine.

Let wel op als je satijnen lakens koopt. Satijn verwijst namelijk naar het weefsel, niet naar de stof waarvan het gemaakt is. Dat betekent dat je ook per ongeluk satijnen lakens van polyester zou kunnen kopen.

Satijnen lakens van gemengde vezels: Jersey

Jersey beddengoed kan van verschillende materialen gemaakt worden, zoals viscose, wol of zijde. Jersey hoeslakens kunnen je lichaamstemperatuur goed vasthouden en vocht ook prima absorberen. Jersey lakens zijn makkelijk te verzorgen, je hoeft ze namelijk niet te strijken.

Wat is het beste hoeslaken voor de winter?

Zachte en fluffy stoffen zijn ideaal voor de winter. Zo kun je denken aan terry of flannel voor je hoeslakens. De stof van deze lakens is opgeruwd bij de productie, waardoor het extra warm is. Deze stoffen absorberen vocht goed en hoeven niet gestreken te worden.

Welke hoeslakens hebben we bij Zizzz?

Bij Zizzz streven we ernaar je te helpen een goede nachtrust te krijgen met het meest comfortabele materiaal beddengoed mogelijk, terwijl we het milieu zo min mogelijk belasten. Daarom hebben we gekozen voor puur natuurlijke stoffen, van biologisch katoen voor ons beddengoed, waaronder onze lakens.

We hebben hoeslakens van gecertificeerd biologisch katoenen perkal en satijn. Perkal hoeslakens zijn zeer duurzaam en worden zelfs zachter elke keer dat je ze wast. Daarom is veel beddengoed in luxe hotels ook gemaakt met perkal. Omdat onze perkal hoeslakens met katoen zijn gemaakt zijn ze ademend en voorkomen ze dat je ‘s nachts gaat zweten. We hebben lakens in drie verschillende kleuren.

Onze satijnen hoeslakens van biologisch katoen zijn perfect voor de gevoelige huid en ideaal voor de zomer. Satijn geeft je een onvergelijkbaar gevoel van gladheid en het glanzende oppervlak ziet er stijlvol uit in elke slaapkamer. Omdat we geen verf gebruiken voor ons satijnen beddengoed heeft het de natuurlijke écru kleur.

We hebben ook satijnen hoeslakens in verschillende maten voor kinderen

Conclusie:

Om erachter te komen welk hoeslaken het beste bij je past als je nieuw beddengoed koopt kun je jezelf de volgende vragen stellen: Welk soort laken heb ik nodig? Welke maat past om mijn matras en welk materiaal is het beste? Omdat natuurlijke stoffen meer vocht opnemen en de temperatuur beter reguleren zijn deze materialen beter geschikt voor hoeslakens.