
Een bedtijdroutine voor je baby is sowieso een goed idee, maar bepaalde rituelen helpen je baby ook om sneller in slaap te vallen. Een dagritme zorgt ervoor dat je baby zich veiliger voelt, en een bekend avondritueel zorgt ervoor dat je baby sneller in slaap kan vallen.
In deze blogpost delen we enkele van de beste bedtijdrituelen voor baby’s en beantwoorden we vragen zoals “Wanneer kan ik beginnen met een baby bedtijdritueel?” en “Welke bedtijdrituelen zijn het beste voor overdag?”
Waarom zijn slaaprituelen zo belangrijk voor baby’s?
Een pasgeboren baby heeft nog geen dag/nacht ritme, ze volgen nog steeds het ritme van in de baarmoeder. Daarom slapen baby’s als ze moe zijn, en dat is niet altijd ‘s nachts natuurlijk. Een pasgeboren baby slaapt 16 tot 18 uur per dag, dus ze hebben wel veel slaap nodig.
De slaapjes van baby’s zijn veel korter dan die van volwassenen, meestal maar een paar uur aan een stuk. Overdag doen ze vaak nog meer kortere slaapjes. Om kinderen te helpen een beter ritme te ontwikkelen is een routine met ritueeltjes die je vaak herhaalt een goed idee.
Bedtijdrituelen helpen baby’s te kalmeren voordat ze gaan slapen. Zo voelen ze zich vertrouwd en veilig. Zodra je met de routine begonnen bent ontwikkelen ze bepaalde verwachtingen en kunnen ze zich beter aanpassen aan de bedtijd.
Baby bedtijdrituelen - wanneer moet je ermee beginnen?
Hoewel een pasgeborene het verschil tussen dag en nacht nog niet kent helpt het wel om zo snel mogelijk na de geboorte met deze rituelen te beginnen. Als ze een maand of zes zijn begrijpen de meeste baby’s wanneer de nacht begint en eindigt. Rond deze tijd verschuift de bedtijd ook steeds later in de avond. Als je voor je kindje zes maanden is begint met bedtijdrituelen helpt het je kind om zich beter te oriënteren en sneller het onderscheid te maken tussen dag en nacht.
Om je kind voor te bereiden op bedtijd is het het beste om een uur voor bedtijd wat rustiger aan te doen. Probeer geen spannende dingen te doen in de avond, omdat je kleintje hiervan weer wakker kan worden. Dit kan er soms toe leiden dat je baby ‘s nachts slecht slaapt, doordat hij of zij zoveel spannende nieuwe dingen te verwerken heeft.
Slaaprituelen gedurende de dag
Als ouders hun kind overdag laten slapen denken ze vaak dat de kamer donker en zo stil mogelijk moet zijn. Er zijn goede redenen om de kamer te verduisteren, omdat het donker ervoor zorgt dat baby’s meer van het slaaphormoon melatonine aanmaken. Het donker en het ontbreken van prikkels zorgen er echter ook voor dat het lastiger wordt om een gewoon dag/nacht ritme te ontwikkelen of te slapen in een rumoerige omgeving.
Als je kind erg ondernemend en energiek is is het wel een goed idee om ervoor te zorgen dat de kamer wat donkerder en stiller is. De stilte kan ervoor zorgen dat je kleintje wat sneller tot rust komt. Voor baby’s en dreumesen die zonder problemen in een lichte kamer kunnen slapen hoef je geen extra maatregelen te nemen voor dutjes.
Wat zijn de beste bedtijdrituelen?
Er zijn natuurlijk een heleboel bedtijdrituelen voor baby’s. Elk gezin heeft zijn eigen strategieën en gewoontes om de baby te helpen om in slaap te vallen. Dat gezegd hebbende is het belangrijk om verschillende rituelen uit te proberen om erachter te komen welke het beste bij je baby past. Elke baby is namelijk anders en de routine moet worden toegespitst op wat je baby nodig heeft.
Hieronder geven we je wat ideeen die je thuis kunt proberen.
Borstvoeding voor bedtijd
Voor veel baby’s is het makkelijk om aan de borst in slaap te vallen. Voor een pasgeborene levert dit ritueel geen problemen op, omdat de dag bestaat uit slapen en eten. Als je baby wat ouder wordt is het beter om over te stappen op andere rituelen, omdat je baby zo leert om voeden te associëren met slapen en zo lastig in slaap kan komen zonder borstvoeding. Zodra je baby een bepaalde leeftijd bereikt kun je proberen om hem of haar naar bed te brengen terwijl ze nog wakker zijn om een alternatief te proberen.
Een warm bad voor bedtijd
Een warm bad kan zowel baby’s en volwassenen helpen om te ontspannen en in slaap te komen. Veel kinderen vallen uit zichzelf in slaap na een bad, mits ze warm genoeg gekleed zijn. Sommige kinderen worden echter nog drukker na het badderen, dus probeer dit ritueel eerst uit
Een verhaaltje of een slaapliedje
Een verhaaltje voorlezen helpt kinderen niet alleen om in slaap te vallen, maar ook leren ze nieuwe woorden en onthouden ze deze sneller. Daarnaast vinden kinderen die elke dag voorgelezen worden zelf lezen ook leuker als ze ouder worden. Je kunt ook een kalmerend slaapliedje zingen voor je kind als je merkt dat ze daar rustig en slaperig van worden.
Babymassage
Een avondmassage is een prima bedtijdritueel voor baby’s omdat het een aantal voordelen biedt. Een massage versterkt niet alleen de fysieke band tussen jou en je kind, maar het helpt je baby ook om zich meer bewust te worden van zijn of haar lichaam.
Een succesvolle babymassage moet een vaste volgorde hebben. Het is het beste om te beginnen met de voeten en benen, omdat je baby zo kan zien wat er gebeurt. Je kunt dan verder gaan met het buikje en vervolgens naar de borst en armen, handen en het gezicht. Je kunt de massage afsluiten door je baby op de buik te leggen en het ruggetje te masseren.
Knuffeltijd in de avond
Fysiek contact is extreem belangrijk voor baby’s en hun ontwikkeling. Het helpt ervoor zorgen dat ze veilig voelen. De warmte van de ouders voelen en een bekende stem horen kalmeert kinderen en zorgt ervoor dat ze sneller in slaap vallen.
Als je kind ietsje ouder is kun je ook een knuffeldoekje of knuffelbeest geven voor in bed zodat ze zich niet alleen voelen. Het is het beste om dit te doen vanaf de vierde maand, omdat baby’s zichzelf vanaf dan gaan zien als individuen, los van de ouders. Vanaf deze fase kunnen ze zich ook eenzaam voelen.
Knuffeldoekjes van Zizzz om je baby veilig en ontspannen te laten slapen
Een knuffeldoekje is ideaal om je baby een gevoel van vertrouwen en nabijheid te geven. Een knuffelbeest is voor de meeste baby’s nog een beetje te groot of te zwaar om zelf op te tillen. Een knuffeldoekje helpt je baby om de fijne motoriek te ontwikkelen, zoals dingen vastpakken.
Daarom maken wij knuffeldoekjes van zacht biologisch katoen en pure scheerwol van schapen in de Zwitserse Alpen. Het katoen is 100% natuurlijk en voorzien van een biologisch GOTS-keurmerk. We hebben een knuffelkonijntje met of zonder gekleurd sjaaltje. We hebben ook een knuffeldoekje met een schattige schattige koe.
Conclusie
Slaaprituelen voor baby’s helpen kinderen om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. Ze geven een veilig gevoel en zorgen dat baby’s zich kunnen ontspannen. Routine zorgt er ook voor dat baby’s zich mentaal kunnen voorbereiden op de slaapfase en dat ze sneller onderscheid leren maken tussen dag en nacht. Probeer zelf welk slaapritueel het beste werkt voor jouw baby, want elk kind is anders.