Beddengoed dat 's nachts zweten voorkomt

 

Door de oplopende temperaturen in de lente en de zomer kan onze slaapomgeving oncomfortabel worden, waardoor we ‘s nachts bezweet wakker worden. Hoewel transpireren een natuurlijke reactie van het lichaam is en ook zeker nuttig is, kan teveel zweten een negatief effect hebben op onze nachtrust.

Met dit in gedachten bekijken we welke materialen beddengoed zweten verminderen en je lichaamstemperatuur helpen reguleren. Daarnaast geven je wat tips om ervoor te zorgen dat je ‘s nachts minder zweet.

Waarom zweten we?

Je kunt door verschillende oorzaken gaan zweten, zoals hoge temperaturen, hormonale veranderingen, te warme kleding, koorts, of zelfs door sterke emoties zoals angst. Ook medicatie en wat we eten kan invloed hebben op hoeveel we zweten.

Het belangrijkste doel van zweten is om de lichaamstemperatuur te reguleren. Het lichaam scheidt vocht uit via de zweetklieren, wat verdampt op de huid. Onze lichaamstemperatuur kan wat gaan dalen wanneer deze verdamping warmte onttrekt aan de bloedvaten onder de huid. Zweet helpt ook om bacteriën en andere stoffen af te weren.

Wat is nachtzweet?

Het lichaam heeft miljoenen zweetklieren, de meesten in ons voorhoofd, onder onze voeten en in onze handpalmen. ‘s Nachts zijn de meeste oorzaken van excessief zweten een te hoge temperatuur in de slaapkamer, te vochtig en de verkeerde nachtkleding of beddengoed.

Sommige mensen hebben last van overmatige zweetproductie, hyperhidrosis genoemd. Dit kan regelmatig gedurende de dag optreden of vaker 's nachts. Mensen die hieraan lijden, worden vaker wakker door deze zweetaanvallen, waardoor ze zich de volgende ochtend uitgeput voelen en te weinig energie hebben. Om te voorkomen dat deze slaapstoornissen onze algehele gezondheid aantasten, is het belangrijk om te kiezen voor beddengoed dat ons ‘s nachts koel houdt.

Hoe beïnvloedt onze slaapomgeving hoeveel we zweten?

De optimale temperatuur voor een diepe en herstellende nachtrust ligt tussen de 15 en 18 graden Celsius. Op deze temperatuur kan ons lichaam makkelijk een stabiele temperatuur van 36 graden behouden terwijl het slaapverwekkende hormoon melatonine vrijkomt.

Hoge temperaturen zorgen ervoor dat ons lichaam grotere hoeveelheden zweet produceert; als we maar overvloedig genoeg zweten, kunnen deze aanvallen ons wakker maken. Het lichaam produceert dan ongeveer een halve liter zweet per nacht. Als de temperatuur te laag is moet ons lichaam te hard werken om zijn temperatuur te behouden, waardoor het lastiger wordt om in slaap te komen en door te slapen.

Welk beddengoed tegen het zweten: Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van materialen?

Goed beddengoed moet ervoor kunnen zorgen dat je je lichaamstemperatuur reguleert en voorkomt dat de warmte zich ophoopt tussen je deken en beddengoed. Ademende materialen en stoffen helpen hierbij, door de open structuur kan warme lucht makkelijk afgevoerd worden en verdampen.

Beddengoed van natuurlijke materialen staat vooral bekend om zijn ademend vermogen. Deze helpen ons slapen als het warm is en zorgt dat we minder vaak wakker worden. Het voelt zacht aan op de huid en heeft een verkoelend effect. Deze materialen zijn bijvoorbeeld:

Renforcé beddengoed

Renforcé is gemaakt met katoen en is perfect voor mensen die veel zweten. Katoen is een van die materialen die vocht enorm goed kan absorberen. Renforcé beddengoed wordt geweven en is een middelmatige tot fijne stof.

Deze stof absorbeert niet alleen goed, maar gaat ook lang mee. Daarom wordt het ook vaak gebruikt voor beddengoed voor kinderen. Het is ook geschikt voor mensen met een allergie omdat het zo zacht is voor de huid.

Seersucker beddengoed

De crêpe-achtige structuur van het seersucker beddengoed bevordert ook de luchtcirculatie. Seersucker beddengoed wordt meestal ook van katoen gemaakt en heeft dus soortgelijke eigenschappen als Renforcé beddengoed.

Voor de productie van seersucker beddengoed wordt echter een andere, meer complexe methode gebruikt. Daarom is de prijs ervan meestal wat hoger.

Perkal beddengoed

Perkal-katoen is een zeer zachte stof die zacht aanvoelt op de huid en een uitstekende aanvulling is op je slaapkamer. Perkal heeft een glad oppervlak en is daarom populair in de zomer, maar kan ook het hele jaar door worden gebruikt. Perkal is ook scheurvast en gemakkelijk te onderhouden.

De lakens in luxe hotelketens zijn vaak gemaakt van katoen-perkal, daarom wordt dit materiaal ook wel ‘hotelbeddengoed’ genoemd.

Satijnen beddengoed

"Satijn" verwijst eigenlijk naar het weefsel waarmee de stof is gemaakt, niet naar het materiaal waarvan het is gemaakt. In het Engels is satijn gemaakt van katoen bekend als "sateen". Het gladde, glanzende oppervlak aan één kant zorgt ervoor dat het beddengoed aangenaam koel aanvoelt tegen de huid. Hoewel satijnen beddengoed dicht geweven is, behoudt het toch de uitstekende ademende eigenschappen van katoen.

Zijden beddengoed

Zijde is een zeer populaire stof voor kleding en beddengoed omdat het zo comfortabel is. Zijde heeft antibacteriële eigenschappen en veroorzaakt geen allergieën of irritaties. In de zomer houdt satijnen beddengoed je lichaam aangenaam koel. Het wordt ook vaak gecombineerd met andere stoffen, zoals zijde-satijn.

Welk kussen moet je kiezen als je veel zweet?

Omdat we veel warmte afgeven via ons hoofd, is het een goed idee om een ademend kussen te hebben. Natuurlijke vullingen zoals wol, lichte dons en veren of viscose kussens met schuim zijn goede keuzes.

De hoes van het kussen moet ook gemaakt zijn van een luchtdoorlatend materiaal, zodat het kan ademen. Kies voor stoffen met een glad oppervlak die gemakkelijk te wassen zijn.

Verkoelend beddengoed om zweten te voorkomen van Zizzz

Bij Zizzz hebben we beddengoed dat gemaakt is van de beste natuurlijke materialen. Wij bieden zowel katoen-perkal en satijn beddengoed. Beide zijn geweldig voor mensen die 's nachts vaak zweten. Het beste van alles is dat ons beddengoed gecertificeerd biologisch en milieuvriendelijk is.

We hebben satijnen beddengoed in de natuurlijke écru kleur; er worden geen chemicaliën gebruikt in het productieproces. Ons perkal beddengoed is er voor elke slaapkamer in verschillende kleurcombinaties. Ze hebben één kleur aan de bovenkant en een andere aan de onderkant, zodat je het kunt omdraaien om je slaapkamer een compleet nieuwe look te geven. Voor kinderen hebben we ook een satijnen kinderdekbedovertrek met ons klassieke lucky star dessin. 

Conclusie

Nachtelijk zweten is een natuurlijk proces van het lichaam om de temperatuur omlaag te brengen. Nachtelijk zweten kan een negatieve invloed hebben op onze nachtrust en onze productiviteit. Daarom is beddengoed ter voorkoming van zweten dat koel aanvoelt tegen de huid en de temperatuur in balans houdt, een goede keuze. Deze stoffen zijn onder meer perkal katoen, satijn, seersucker, renforcé en zijde.