Hoe was je babykleding?

 

Zoals te verwachten is, zijn baby's nogal ongecoördineerd! Ouders vinden vaak vlekken van babyvoeding en andere dingen op de kleding van hun kinderen. In deze blogpost geven we je wat tips over zaken waar je op moet letten bij het wassen van babykleding.

Waarom moet je babykleding anders wassen dan de rest van de was?

Baby’s worden geboren met een zeer kwetsbare en gevoelige huid. De huid van je baby is namelijk nog niet helemaal ontwikkeld bij de geboorte, ze hebben nog geen vetlaagje onder de huid, zoals bij volwassenen wel het geval is. Daarom is de babyhuid veel dunner dan die van volwassenen. Volwassenen scheiden via de talgklieren vet af om hun huid te beschermen en zacht te houden. Baby's kunnen dit echter nog niet, en daarom moeten hun ouders hun huid insmeren met een geschikte lotion of crème.

Daarnaast is het voor baby’s lastiger om hun lichaamstemperatuur te reguleren dan voor volwassenen. Een van de redenen is dat hun zweetklieren nog niet ontwikkeld zijn en tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Hun lichaam heeft ook een groter oppervlak in verhouding tot hun gewicht, waardoor ze veel gemakkelijker warmte verliezen.

Als je je babykleding wil wassen moet je hier rekening mee houden en goed opletten op welke ingrediënten je wasmiddel bevat.

Moet ik babykleding wassen vòòr de geboorte?

Op basis van het bovenstaande is het het beste om nieuwe babykleding eerst even te wassen voordat je baby ze gaat dragen. Babykleding zonder GOTS-keurmerk bevat misschien wel stoffen waarvan je niet wil dat je baby ze aanraakt of inademt, zoals chemicaliën die gebruikt zijn om de kleding te verven. Deze kunnen de gevoelige huid van je baby irriteren als ze ermee in aanraking komen.

Daarom is het een goed idee om babykleding minstens één keer te wassen voordat je het gaat gebruiken. Was de babykleding apart en niet samen met kleding van volwassenen, omdat die ook restjes schadelijke stoffen en microplastic kunnen bevatten. Babykleding hoeft niet op hoge temperatuur gewassen te worden, 40 graden is voldoende.

Hoe warm moet je babykleding wassen?

Als je nieuwe babykleding wil wassen is 40 graden prima. Als de babykleding erg vuil geworden is kun je ook op 60 graden wassen, maar zorg wel dat je eerst het wasvoorschrift leest.

Beddengoed voor kinderen moet bij voorkeur op hogere temperaturen worden gewassen. Huisstofmijt hoopt zich op in onze bedden en kan een wascyclus van 40 graden overleven, daarom moet je je wasmachine op 60 tot 90 graden zetten als je de lakens van je baby wast. Je kunt het favoriete knuffeldier of knuffeldoekje van je kind samen met het beddengoed wassen.

Mag je babykleding wassen op 95 graden?

Hoewel het meestal niet nodig is om kledingstukken zoals onesies, rompertjes of pyjama's op hoge temperatuur te wassen, geldt dit niet voor ondergoed en stoffen luiers. Deze laatste kun je wassen op het kookprogramma om bacteriën of vlekken te verwijderen. Let er bij de aanschaf van stoffen luiers op dat ze gemakkelijk te wassen zijn.

Als je katoen of andere natuurlijke materialen wast moet je eerst het wasvoorschrift lezen om krimpen te voorkomen. Katoen kun je het beste wassen met de fijnwas of met de hand. Vermijd agressieve wasmiddelen en wasverzachters om beschadiging van de stoffen te voorkomen.

Mag je babykleding met normaal wasmiddel wassen?

Gebruik zeker geen agressieve vlekkenreiniger of bleek om babykleding te wassen. Als je een nieuw wasmiddel koopt, kies dan voor een milde variant.

Kies niet voor wasmiddel met een sterke geur of parfum, omdat dat schadelijk kan zijn voor de huid van je baby. Ook wasmiddel met fosfaten mag niet worden gebruikt, hoewel dit in de EU toch al sinds 2013 verboden is.

Je kunt babykleding en beddengoed strijken na het wassen om van de laatste ziektekiemen af te komen, deze overleven de hoge temperaturen namelijk niet. Het wassen van babykleertjes mag echter niet worden vervangen door strijken. 

Moet ik wasverzachter gebruiken voor babykleding?

Gebruik geen wasverzachter voor babykleding. Wasverzachter bevat allergenen zoals geurstoffen en conserveermiddelen die de huid kunnen irriteren en voor allergische reacties kunnen zorgen.

Als je helemaal niet zonder wasverzachter kunt kun je speciale wasverzachter voor baby’s en kinderen kopen, deze bevat geen allergenen. Je kunt ook gewoon wat azijn toevoegen in de wasmachine, waardoor de kleding wat zachter aanvoelt.

 

Hoe vaak moet ik babykleding wassen?

Er is geen vuistregel voor hoe vaak je babykleding moet wassen, het hangt er echt vanaf hoe vies de kleertjes zijn. Je kunt je pasgeboren baby het beste elke dag schone kleding aandoen, omdat ze vaker spugen en de melk na een tijdje kan gaan stinken op de kleding.

Als je baby veel zweet moet je hun rompertjes en pyjama’s elke dag wassen. Kleding die geen direct contact met de huid heeft hoef je minder vaak te wassen. Babyslaapzakken kun je na 3 of 4 dagen wassen. Was nieuwe kleding altijd voordat je het je baby voor de eerste keer aantrekt. 

Babyproducten bij Zizzz

Bij Zizzz gebruiken we geen schadelijke stoffen in onze producten voor baby’s en kinderen. Deze zijn niet alleen gevaarlijk voor kinderen maar ook slecht voor het milieu. Daarom vind je alleen babyproducten van puur natuurlijke materialen in onze webshop. Al onze producten worden gemaakt met biologisch katoen, Swisswool of Europese dons. Zo kun je erop vertrouwen dat de gevoelige huid van je baby veilig is met onze producten.

Zo hebben we bijvoorbeeld comfortabele babydekens in verschillende kleuren en dessins. Deze zijn gemaakt van pure scheerwol, van onze tevreden schapen in de Zwitserse Alpen. Het materiaal voelt zacht aan op de huid en is ademend. Onze dekens zijn ideaal om je kind mee te nemen in een uitje in de wandelwagen of als speelkleed.

Naast babydekens hebben we ook voetwarmers voor je baby. Deze passen perfect in elke kinderwagen of kinderzitje. We hebben ook knuffeldoekjes, die de fijne motoriek van je baby verbeteren. Deze producten zijn gemaakt van biologisch katoen en vrij van schadelijke chemicaliën. 

Conclusie: Babykleding wassen

Omdat de babyhuid nog niet zo goed ontwikkeld is als de huid van volwassenen is de babyhuid gevoeliger voor allergenen en andere schadelijke stoffen. Om huidirritatie te voorkomen moet je babykleding op de juiste manier wassen. Een mild wasmiddel is het beste om babykleding te wassen, gebruik geen wasverzachter.