Baby slaapt veel - waarom?

 

Slaap is een van de primaire activiteiten van je baby. Dat komt omdat baby’s nieuwe informatie verwerken en zich klaarmaken voor de volgende dag terwijl ze slapen. Ouders maken zich vaak zorgen of hun baby wel genoeg slaap krijgt, of juist te veel slaapt. Dus, onder welke omstandigheden slapen baby’s veel en hoeveel slaap is normaal voor een pasgeboren baby?

Voordat we verder ingaan op hoeveel slaap baby’s nodig hebben moeten we opmerken dat elke baby anders is en zich op zijn of haar eigen tempo ontwikkelt. Het tijdsbestek in deze blogpost is geenszins een norm die elke baby zou moeten volgen, maar dient slechts als richtlijn die ouders kunnen gebruiken om hen een algemeen idee te geven van het slaapgedrag van hun kind.

Pasgeboren baby’s en slaap

Pasgeboren baby’s slapen bijna de hele dag, wel zestien tot achttien uur. Maar pasgeboren baby’s slapen geen zestien uur aan een stuk, hun slaap is opgedeeld in vier tot zes slaapfases.  Tussen deze fases in worden pasgeboren baby’s vaak wakker, voor een voeding of om de wereld te ontdekken. De slaapfases zijn vlak na de geboorte elk ongeveer even lang. maar ze verschuiven langzaam naar de nachten als je baby wat groter wordt.

Maar waarom slapen pasgeboren baby’s zoveel? Dat heeft te maken met de ontwikkeling van hun hersenen en lichaam. Ze groeien snel, dat kost veel moeite en energie. Baby’s laden ‘s nachts op en herstellen, zodat ze genoeg energie hebben om de wereld te ontdekken en nieuwe dingen te leren.

Het slaapritme van een pasgeboren baby

Een andere reden dat pasgeboren baby’s zo vaak wakker worden is hun gebrek aan een dag,- en nachtritme. Vlak nadat ze geboren zijn blijven baby’s nog even in hun prenatale ritme, waarbij er geen verschil was tussen dag en nacht. Daarom kun je dit ritme ook nog verwachten in de eerste twee tot vier weken, voordat je baby ‘s nachts wat langer gaat doorslapen.

Net als volwassenen doorlopen baby’s verschillende fases in hun slaapcyclus. Volwassen hebben vijf fases, waarin de droomfase ongeveer 25% van de totale slaaptijd in beslag neemt. Bij een pasgeboren baby neemt de baby echter een derde van de slaap in beslag, waardoor de fase van diepe slaap veel korter is. Als gevolg hiervan worden pasgeboren baby’s makkelijker wakker als ze honger hebben of verschoond moeten worden.

Slaap bij baby’s van 2 tot 3 maanden

In de tweede tot derde maand gaan baby’s korter slapen, ze worden wat alerter en zijn meer uren wakker. Over het algemeen slapen baby’s van deze leeftijd tussen de veertien en zeventien uur per dag. Omdat ze in deze eerste maanden nog niet de hele nacht kunnen doorslapen kun je verwachten dat je baby elke nacht een of meer keer wakker wordt. Veel baby’s leren in deze periode om het verschil tussen overdag en ‘s nachts te onderscheiden.

Daarom verschuiven hun slaapfases naar dieper in de nacht. Baby’s tot drie maanden hebben echter nog steeds een zeer onregelmatig schema, het is dus nog te vroeg om te verwachten dat je baby op vaste tijden dutjes doet.

Slaap bij baby’s van 3 tot 6 maanden

Baby’s van drie tot zes maanden doen vaak twee tot drie kortere dutjes en slapen in totaal ongeveer twaalf tot vijftien uur per dag. Als de ouders geluk hebben slapen ze ook zes uur door gedurende de nacht. Als een kind zes uur lang ononderbroken slaapt kunnen we zeggen dat hij of zij doorslaapt.

Baby’s kunnen op deze leeftijd steeds beter het verschil tussen dag en nacht onderscheiden en doen vaak alleen nog een dutje in de ochtend en de middag. In de tweede helft van het eerste levensjaar van de baby slapen ze ongeveer 13 uur, vaak ook langer aan een stuk.

Van 6 maanden tot de eerste verjaardag

Baby’s van zes tot twaalf maanden slapen gemiddeld veertien uur per etmaal, waarvan tien uur ‘s nachts. Op deze leeftijd doen ze nog een of twee keer per dag een dutje. Vanaf een maand of negen is een dutje voldoende voor de meeste baby’s. Tegen deze tijd reguleren de slaaptijden zich meestal vanzelf. Ouders proberen hun baby tussen de middag of in de avond wat langer wakker te houden zodat hij of zij ‘s avonds wat makkelijker in slaap komt.

Omdat elk kind anders is en zich op zijn of haar eigen tempo ontwikkeld kun je je kind ook niet dwingen om te slapen. Meestal werkt het beter om in de gaten te houden of je kind slaap heeft, omdat hij of zij in de ogen wrijft, gaapt, duimt of staart. Het slaap-waakritme wordt geleidelijk meer gedefinieerd, dus rusteloze nachten zijn niet ongewoon.

Slaap bij dreumesen vanaf hun tweede jaar

Als je kind ouder wordt worden de slaapfases steeds korter. Baby’s in hun tweede jaar hebben ongeveer tien tot dertien uur slaap nodig en sommigen kunnen zelfs al zonder een middagdutje, hoewel dat niet zo vaak voorkomt.

Om een goed overzicht te krijgen van de slaapgewoonten van je baby raden we je aan om een slaaplogboek bij te houden voor je baby. Zo weet je precies wanneer je baby vaak wakker wordt en hoe de slaapfases geleidelijk aan veranderen.

Mijn baby slaapt veel na een groeispurt

Zoals gezegd kost de ontwikkeling en groei een boel energie. Daarom is het niet uitzonderlijk dat je baby opeens erg veel slaapt, vooral wanneer een groeispurt op komst is. Een groeispurt verwijst naar de verschillende stadia waarin baby's nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Baby’s maken in de eerste veertien maanden ongeveer acht groeisprongetjes door, die elk ongeveer een week duren. Dit vergt veel van je baby, die daarom waarschijnlijk meer zal slapen dan normaal voor een groeispurt. Baby's zijn in deze periode ook gevoeliger voor hun omgeving, en kunnen vaker jengelen en huilerig zijn dan vroeger gebruikelijk was.

Groeisprongetjes horen bij de normale ontwikkeling van je baby en ze zijn dan ook niets om je zorgen over te maken. Tijdens deze fase willen baby’s vaak meer aandacht en steun van hun ouders, dus zorg dat je ze wat extra knuffelt in deze periode.

Mijn baby slaapt veel na een vaccinatie

Het lichaam van je baby moet zich herstellen na een vaccinatie. Daarom slapen ze wat langer of drinken ze misschien wat minder. Dat is helemaal niet erg, na een dag of twee trekt dit weer bij en komen ze weer in hun gewone slaapritme. Je kunt je kind na de vaccinatie het beste lekker laten slapen zodat ze even rustig kunnen bijkomen. 

Bij Zizzz vinden we het welzijn van jou en je kinderen van het grootste belang. Omdat een goede nachtrust een essentieel onderdeel is van een goede gezondheid, bieden wij bij Zizzz babyslaapzakken aan die zorgen voor een veilige en ontspannen slaapomgeving.

Onze vier seizoenen slaapzakken zijn er in in verschillende maten en kunnen gedragen worden door kinderen tot de leeftijd van zes jaar. Deze slaapzakken zijn gemaakt van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen en zuivere scheerwol van gelukkige schapen die in de Zwitserse Alpen worden gehouden, ze zijn volledig vrij van pesticiden of andere chemicaliën.

Voor de zomer hebben we speciale zomerslaapzakken voor baby's en peuters, gemaakt van slechts één laag zacht, biologisch katoen. Deze zijn ademend en vochtafvoerend, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je een bezwete baby aantreft wanneer je de babyslaapzak uittrekt. Onze zomerslaapzak kan gedragen worden door kinderen tot zes jaar, net als onze vier seizoenen babyslaapzak.