Mijn baby houdt me ‘s nachts wakker - Wat kan ik doen?

Ouder zijn is niet altijd makkelijk… Vooral wanneer je baby niet wil gaan slapen, kan de nacht als een urenlange marteling voelen. Een ander probleem waarmee elke ouder te maken heeft: je baby wordt elk uur wakker en is niet meer te kalmeren.

Wat kun je doen om je baby te laten ontspannen en in slaap te laten vallen? En hoeveel slaap heeft een baby eigenlijk nodig? Zijn er misschien tips en trucs om je baby makkelijker in slaap te laten vallen? We beantwoorden deze en andere vragen in deze blogpost.

De slaapfases van je baby

“Waarom wordt mijn baby de hele tijd wakker?” vraag je je misschien af. Om dit beter te begrijpen moeten we eerst kijken naar de verschillende slaapfases van een baby. Dat komt omdat het slaapritme van baby’s heel anders is dan dat van volwassenen.

De eerste weken na de geboorte

Een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Ze worden gewoon af en toe wakker en vallen weer in slaap gedurende de dag en nacht en dat kan de volgende dag weer anders zijn. Ergens tussen de tweede en de tiende week wordt het slaappatroon wat regelmatiger. Dat is het moment waarop je baby het verschil tussen dag en nacht wat beter kan onderscheiden.

Een pasgeboren baby zou 14 tot 20 uur per dag moeten slapen, maar zelfs dat kan verschillen per baby. Slaap is echter wel erg belangrijk voor baby’s, omdat het een grote rol speelt in hun fysieke ontwikkeling. De eerste slaapfase van een baby is de rusteloze REM-fase (droomfase) voordat ze in een diepe slaap komen. Daarna komen ze weer in een rusteloze fase, vaak wordt je baby dan ook even wakker.

Deze cyclus duurt ongeveer 50 minuten en herhaalt zichzelf 3 tot 4 keer achter elkaar. Daarna blijft je baby vaak even wakker totdat de volgende slaapcyclus begint. Ter vergelijking: de slaapcyclus van een volwassene duurt gemiddeld 70 tot 110 minuten.

In welke week zouden baby’s moeten gaan doorslapen?

Na 4 tot 6 weken wordt het slaappatroon van je baby wat regelmatiger, sommige baby’s ontwikkelen dan zelfs een consistent slaap,- en eetritme. Gedurende deze tijd vallen baby’s vaak al elke dag op dezelfde tijd in slaap en worden ze ook weer rond dezelfde tijd wakker.

Met zes maanden slapen de meeste baby’s al tot 6 uur aan een stuk. Als ze ongeveer een jaar zijn slapen de meeste baby’s 6 tot 8 uur zonder ‘s nachts wakker te worden. Baby’s ontwikkelen zich allemaal op hun eigen tempo, dus je hoeft je niet meteen zorgen te maken als je baby niet al uren doorslaapt.

Waarom wordt mijn baby steeds wakker?

Is het normaal dat je baby elk uur wakker wordt? Niet helemaal, maar het is wel erg belangrijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van je baby. Bij baby’s is de rusteloze, lichte slaapfase langer dan bij volwassenen. De reden hiervoor is dat baby’s sneller wakker worden in de REM-fase waardoor ze zich bewust worden van hun primaire behoeften.

Baby’s worden wakker als ze honger hebben, als ze het koud hebben of als hun luier vol is. In het algemeen heeft een baby tot 6 maanden minstens een nachtvoeding nodig, dus hou er rekening mee dat ze je wakker maken omdat ze honger hebben.

Waarom wordt mijn baby van 6 maanden nog elk uur wakker?

Zoals gezegd is elke baby anders. Er is geen garantie dat je baby van 6 maanden al een vast slaapritme heeft en doorslaapt. Het slaappatroon van een baby is grotendeels afhankelijk van de ontwikkeling van zijn of haar hersenen, en dat is voor elk kind anders.

Hoewel je je baby niet kunt leren om door te slapen, zijn er wel wat handige tips om je baby te helpen wennen aan een dag,- en nachtritme. Veel ouders van baby’s van 4 tot 6 maanden merken dat ze vaker wakker worden, en onderzoek bevestigt dit.

De reden hiervoor is dat baby’s zich bewuster worden van hun omgeving als ze ouder worden. ‘s Nachts verwerken ze hun ervaringen, waardoor ze vaak wat lichter en onrustiger slapen. Omdat baby’s op deze leeftijd ook nieuwe dingen leren, zoals omrollen, spartelen, kruipen en dingen vastpakken is dit vaak een spannende fase voor ze.  Last but not least, beginnen ook de eerste tandjes te groeien. Deze worden steeds duidelijker zichtbaar en kunnen je baby ongemak bezorgen.

Mijn baby wordt elk uur wakker - Is dit verlatingsangst?

Baby’s leren relatief snel om zelf in slaap te vallen. Maar dat wil niet zeggen dat ze de hele nacht alleen kunnen doorslapen. Je baby wordt elk uur wakker en begint te huilen. Is verlatingsangst de reden?

De meeste baby’s ontwikkelen verlatingsangst in hun zevende of achtste maand. Zelfs als ze eerder probleemloos konden slapen kan dit snel veranderen. Het lijkt erop dat verlatingsangst een belangrijke stap is in de ontwikkeling van baby’s. Baby’s kunnen zichzelf in de eerste paar maanden niet zien als autonome en onafhankelijke individuen, maar als een onderdeel van hun ouders. Geleidelijk ontwikkelen hun geestelijke en lichamelijke vermogens zich en begrijpen ze dat zij onafhankelijk van hun ouders bestaan.

In deze periode kunnen ze soms last krijgen van verlatingsangst. Je baby begrijpt nu dat je weg kunt gaan en maakt zich zorgen dat je niet meer terug komt. Veel zuigelingen huilen daarom in hun slaap zodra hun ouders niet meer in de buurt zijn.

Wat kan ik doen als mijn baby last heeft van verlatingsangst?

Wij raden je aan om je baby een knuffeldoekje te geven voor deze periode, zodat hij of zij zich niet zo alleen voelt als jij er niet bij bent. In het ideale geval ruikt het knuffeldoekje naar de ouders, zodat je baby aan jullie denkt en weer kalmeert.

Ouders krijgen vaak te horen dat ze hun baby gewoon even moeten laten huilen en dat ze uit zichzelf wel weer rustig worden. Dit heeft echter vaak een tegenovergesteld effect, omdat je de angst van je baby dat mama of papa weg is en misschien niet meer terugkomt bevestigt. Als je baby huilt of hard krijst, moet je zeker even gaan kijken of alles okay is.

Er is geen wondermiddel voor verlatingsangst, het is zeker niets om je zorgen over te maken en het hoort bij de natuurlijke ontwikkeling van je kind.

Tips en trucs om je baby te helpen om beter te slapen.

Zelfs als je baby gegeten heeft, een schone luier heeft gekregen en alles in orde lijkt kan het zijn dat je baby wakker blijft worden. Met welke trucjes kun je je baby nu echt beter laten slapen?

Als je wil dat je baby ontspannen naar bed gaat en makkelijk in slaap valt kun je een bedtijdroutine ontwikkelen. Een baby moet altijd rond dezelfde tijd gegeten hebben en naar bed gebracht worden. Met bepaalde ritueeltjes kun je deze routine aanleren. De beste bedtijdroutines voor je baby zijn bijvoorbeeld lekker badderen en een buikmassage. Dit helpt je kind te ontspannen zodat hij of zij makkelijker in slaap valt.

Daarnaast kan het goed zijn om het verschil tussen dag en nacht te benadrukken. De plek waar je baby de meeste tijd doorbrengt en speelt gedurende dag moet een andere plek zijn dan waar je baby slaapt. Dit helpt je baby om sneller een dag,- en nachtritme te ontwikkelen, zodat ze ‘s nachts niet de hele tijd wakker worden.

De optimale slaapplek

Kies voor je babykamer een ruimte die zo koel en donker mogelijk is. In het eerste jaar wordt aangeraden om het babybedje op de kamer van de ouders te zetten. Daarna moet je proberen om de baby op een eigen kamer te laten slapen.

Tijdens de eerste maanden heeft je baby geen kussen nodig. Een dunne deken of een babyslaapzak is beter, omdat deze niet over het hoofd van je baby kan glijden.

Babyproducten bij Zizzz

Zizzz kan je helpen om je nachten en die van je baby makkelijker te maken. Ons konijn knuffeldoekje kan je baby bijvoorbeeld helpen bij verlatingsangst. Onze knuffeldoekjes zijn gemaakt van 100% natuurlijke materialen, namelijk organisch katoen en Zwitserse wol. Ze veroorzaken geen huidirritaties. 

Daarnaast hebben we zomerslaapzakken en 4-seizoenen slaapzakken om je kind het hele jaar op een optimale temperatuur te houden. Onze producten zijn gemaakt in de EU van ademende materialen, zodat de warmte en het zweet dat vrijkomt van het lichaam van je baby wordt afgevoerd van hun lichaam.