Mijn baby huilt 's nachts in zijn slaap - wij leggen uit waarom en wat je eraan kunt doen

Ouders kennen dit maar al te goed: je baby wordt ‘s nachts vaak wakker en begint dan te huilen of te gillen. Soms gebeurt het maar een of twee keer en is je baby makkelijk te kalmeren, andere keren is het niet zo makkelijk.

Dus waarom beginnen baby’s ‘s nachts te huilen?

De slaapcyclus van een pasgeboren baby

Het slaappatroon van een pasgeboren baby is erg verschillend van dat van een volwassene. De slaapcyclussen van je baby zijn korter en ze hebben nog geen gewoon dag,- en nachtritme ontwikkeld. Daarnaast kennen baby’s verschillende slaapfases gedurende de nacht. Deze kunnen erg kort zijn, soms maar enkele minuten.

Tussen deze slaapfases wordt een baby vaker wakker. Ze wisselen ook vaker tussen actieve en rustige slaapfases. Baby’s slapen lichter, dus ze worden ook eerder wakker door typische babybehoeften, zoals honger, kou of zelfs eenzaamheid. Als dit gebeurt begint je baby vaak te huilen of gillen. Misschien vraag jij je ook af wat je kunt doen als je baby huilt in zijn slaap?

Slaap is erg belangrijk voor de cognitieve en neurologische ontwikkeling van je baby. Algemeen wordt aangenomen dat baby’s groeien terwijl ze slapen, en dat geldt natuurlijk ook voor hun hersenen. Baby’s verwerken ook alles wat ze gedurende de dag hebben meegemaakt terwijl ze slapen. Ze hebben veel slaap nodig, vooral in de eerste paar maanden. Voor een pasgeborene wordt 16 tot 18 uur slaap aangeraden. Dat gezegd hebbende slapen ze vaak niet langer dan 5 uur aan een stuk.

Voor de meeste baby’s worden de slaapfases niet regelmatiger totdat ze een maand of zes zijn. Vanaf dan kunnen ze tot zes uur aan een stuk slapen. Als ze een jaar zijn kunnen de meeste baby’s zes tot acht uur doorslapen. Vergeet echter niet dat elke baby anders is en een ander slaappatroon heeft. 

Huilen in slaap - mogelijke oorzaken

Dus waarom huilt mijn baby in zijn slaap? Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, dus let op de signalen die je baby je geeft. Baby’s kunnen in hun slaap huilen omdat ze een nare droom hebben, de gebeurtenissen van die dag aan het verwerken zijn of wat buikpijn hebben. Vaak is de oorzaak makkelijk te herkennen. Maak je dan ook niet teveel zorgen als je baby huilt in zijn of haar slaap.

De hierboven beschreven slaapfases zijn een andere reden. De overgang van de individuele slaapfases verloopt niet vlekkeloos, dus het kan dat je baby wakker wordt tussen twee slaapfases in. Een slaapcyclus duurt bij volwassenen ongeveer 90 minuten, terwijl die van een baby maar 50-60 minuten duurt.

De hersenen van een pasgeboren baby zijn ‘s nachts actiever. Baby’s hebben gemiddeld genomen meer droomfases dan volwassenen, ze kunnen dan bewegen of schoppende bewegingen maken. Dit is normaal en zelfs belangrijk voor de motorische ontwikkeling van baby’s. Het is belangrijk dat je baby niet teveel kleding aan heeft en zich voldoende kan bewegen in zijn slaap.

Door de vele droomfases kunnen baby’s zowel lachen als huilen in hun slaap. Natuurlijk kunnen ze ook huilen door basisbehoeften als warmte, honger en volle luiers. Baby’s kunnen zelfs wakker worden door zogenaamde night terrors.

Nachtmerries bij kinderen

Kinderen kunnen nachtmerries krijgen bij de overgang van diepe slaap naar droomslaap. Er werd lang gedacht dat ‘night terrors’ hetzelfde zijn als gewone nachtmerries, maar nu weten we dat dit niet het geval is. Night terrors treden op tijdens de eerste helft van de slaap, meestal tussen een en vier uur na het in slaap vallen. Je kind wordt dan ‘s nachts gillend wakker, soms zelfs met trappende en slaande bewegingen. Ongeveer 4% van de kinderen heeft last van night terrors. Ze zijn echter niet schadelijk en hebben geen negatief effect op de psyche van je kind. Night terrors zijn echter wel zeldzaam bij kinderen onder de twee.

Groeisprongetjes

Een groeisprongetje kan ook een reden zijn dat je baby huilt in zijn slaap. Vooral in de eerste maanden van hun leven groeien baby’s in spurts of sprongetjes, zowel mentaal als fysiek. Deze sprongetjes kunnen ook groeipijnen veroorzaken waardoor je baby ‘s nachts wakker wordt, ook al verschillen de meningen hierover.

Baby’s van twee tot zes weken huilen gemiddeld 1,5 uur per periode van 24 uur. Baby’s vanaf zes weken huilen gemiddeld 2,5 uur. Een baby die ‘s nachts huilt is dan ook helemaal niets om je zorgen over te maken. Het is wel belangrijk om jezelf af te vragen waarom je baby huilt in zijn slaap.

Wat moet ik doen als mijn baby ‘s nachts huilt?

Je baby hoeft niet telkens gevoed of getroost te worden als hij of zij ‘s nachts huilt. Het belangrijkste is om te letten op de signalen die je baby je geeft. Baby’s huilen vaak met hun ogen dicht. Dit kan een indicatie zijn dat ze in een overgang tussen slaapfases zitten. In deze fase worden baby’s snel weer rustig uit zichzelf, dus je hoeft je kleintje dan niet uit bed te halen.

Al je je baby in dit geval oppakt maak je hem of haar misschien wakker. Het duurt dan langer voordat je baby weer in slaap valt. Als je baby huilt met zijn ogen open is jouw aanwezigheid misschien al voldoende om hem of haar te kalmeren. Als zijn luier droog is, hij geen honger heeft of het te warm of koud heeft voelt hij zich misschien gewoon wat alleen. In dat geval kun je oogcontact maken. Als je baby zijn ouders hoort kan dat ook een kalmerend effect hebben. Je kunt je hand op de borst van je baby leggen of een knuffeldoekje gebruiken. De meeste baby’s vallen uit zichzelf weer in slaap.

Een vaste dagelijkse routine

Een vaste dagelijkse routine en een bedtijdroutine kunnen je baby ook helpen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen. Vanaf de vijfde maand kunnen baby’s bepaalde patronen herkennen in hun dagelijkse routine en zich hierop aanpassen. Dit helpt ze om sneller een dag,- en nachtritme te ontwikkelen. Als er een vaste routine is om te spelen, eten en slapen weten baby’s wanneer het bedtijd is. Deze routine zorgt er ook voor dat je baby zich veilig voelt.

Baby’s houden van nature ook niet van verandering. Je baby kan zich de situatie en omstandigheden voordat hij of zij in slaap valt herinneren. Als je baby bijvoorbeeld in slaap valt in zijn kinderwagen verwacht hij nog steeds in de kinderwagen te liggen als hij wakker wordt. Als je baby plotseling wakker wordt kijkt hij meteen waar hij is, hij kan zich ongemakkelijk of gedesoriënteerd voelen als er iets veranderd is.

Als de baby aan de borst van de moeder in slaap gevallen is en in zijn wiegje wakker wordt kan hij zich ook ongemakkelijk voelen. Daarom is het een goede tip om je baby een beetje langer wakker te houden voordat je hem in zijn bedje of wiegje legt. Zo kan hij slaap associëren met deze specifieke plek en leren om zelf in zijn wiegje in slaap te vallen zonder verrast te zijn dat hij daar ook weer wakker wordt.

Zet het bedje van je baby in je slaapkamer

Het wordt ook aangeraden om het wiegje of babybedje in de slaapkamer van de ouders te zetten, vooral tijdens de eerste maanden. Sommige ouders denken dat je kinderen verwent als je te snel reageert en dan je niet meteen hoeft te komen telkens als je baby huilt. Er is echter aangetoond dat snel reageren op je baby vertrouwen schept tussen de baby en de ouders.

Zoals gezegd hoef je je baby niet telkens als hij of zij huilt op te pakken. De aanwezigheid van een volwassene is vaak al voldoende om je baby te kalmeren. Zelfs het geluid van de ademhaling van je ouders kan een positief effect hebben op het welzijn van de baby.

Conclusie

Baby’s kunnen om veel verschillende redenen plotseling ‘s nachts wakker worden en beginnen te huilen. Als je zeker weet dat het niet door honger, kou of hitte, een volle luier of ander fysiek ongemak komt helpt het misschien al om in de buurt van je baby te zijn, oogcontact je maken en je baby zachtjes aan te raken. Baby’s worden vaker wakker tussen slaapcyclussen in en kunnen zelfs wakker worden door groeisprongetjes.

Het is belangrijk om je kind te observeren en op te letten wat het huilen veroorzaakt. Laat je kind nooit langer dan twee minuten alleen huilen en probeer je baby zoveel mogelijk een vaste routine te bieden.