Je baby rolt op zijn buik in zijn slaap: Wat kun je doen?

Als je baby voor het eerst omrolt is dat een bijzonder moment voor veel ouders. Omrollen is een mijlpaal in de ontwikkeling van kinderen, het is een stapje in de richting van kruipen en lopen.

Vanaf de derde maand kunnen baby’s zich op hun zij gaan draaien. Zodra ze dit kunnen duurt het vaak niet lang voordat ze ook op hun buik kunnen rollen. Vanaf een maand of zeven kunnen de meeste baby’s zich op hun buikje draaien zonder hulp van de ouders.

Maar niet alle baby’s maken deze ontwikkelingsfase door. Sommige baby’s slaan deze stap over en beginnen meteen te kruipen.

Ouders zijn natuurlijk trots op deze stap in de ontwikkeling van hun baby. Deze trots gaat vaak ook gepaard met zorgen, want wat als je baby op zijn of haar buikje rolt als je er niet bij bent? Vooral als een baby nog niet zelf kan terugrollen naar een veilige rugligging. Hoe gevaarlijk is die buikligging eigenlijk?

Waarom de buikligging ‘s nachts gevaarlijk kan zijn

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het het veiligste is om je baby ‘s nachts op de rug te laten slapen. Als je baby zich ‘s nachts op zijn buik draait en niet genoeg kracht heeft om weer terug te rollen kan het zijn dat je kleintje te weinig lucht krijgt.

Als je baby met zijn gezicht naar beneden in het wiegje ligt kan kooldioxide kan zich ophopen in het matras en je baby kan moeite krijgen met ademhalen. Een zijligging is ook ongunstig, omdat deze kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden in de onderlong.

Als je baby ‘s nachts plotseling moet overgeven is dat ook een risico. Hoewel vaak wordt aangenomen dat de buikligging veiliger is bij braken, is dit niet waar. Als je baby met het gezicht naar beneden ligt, moet hij zich inspannen om te kunnen ademen. Dat is natuurlijk gevaarlijk.

Het besef van dit feit leidt ertoe dat veel ouders zich zoveel zorgen maken dat hun baby zich 's nachts op de buik kan draaien, waardoor ze niet kunnen slapen en vaak 's nachts opstaan om hun baby te controleren. Sommige ouders stellen hier zelfs hun wekker voor in. Maar dat is niet nodig.

Mijn baby rolt op zijn buik terwijl hij slaapt: moet ik me zorgen maken?

Je kunt niet altijd voorkomen dat je baby op zijn of haar buikje ligt. Zodra hun spieren sterk genoeg zijn beginnen veel baby’s ‘s nachts op hun buik of zij te rollen. Ook kleinere baby’s bewegen vaak in hun slaap, door te trappelen of met hun armen te maaien.

Dit komt doordat baby’s ‘s nachts hun motorische vaardigheden ontwikkelen, wat zeer belangrijk is voor hun fysieke ontwikkeling. Kinderen dromen ‘s nachts ook vaak om de gebeurtenissen van die dag te verwerken, daarom zijn ze ook beweeglijker in hun slaap.

Als je kind al sterk genoeg is om te draaien zou hij of zij ook sterk genoeg moeten zijn om zelf het hoofd te draaien. Daarom hoef je niet steeds meteen de slaappositie van je baby te corrigeren.

Er zijn ook andere methoden die het veiliger maken om je baby op de buik te laten slapen.

Hoe kan ik de buikligging veiliger maken?

Zoals gezegd kun je niet altijd voorkomen dat je baby op de buik ligt. Veel baby’s slapen niet graag op hun rug en vinden een buikligging prettiger. Er zijn echter wel wat dingen die je kunt doen om de buikligging veiliger te maken, zodat jij als ouder ook lekker slaapt.

Train de buikligging gedurende de dag

Zodra je baby twee of drie maanden is kun je beginnen met het op een speelse manier trainen van de buikligging om de spieren in de nek en rug van je kind sterker te maken. Leg de baby overdag op een speelkleed of in de box, maar op hun buik, zodat je kind zelf leert om het hoofdje op te tillen en omhoog te houden.

Je kunt zelfs een knuffeldoekje of speelgoed in de buurt van je baby te leggen om je kleine te motiveren om te bewegen. Blijf wel in de buurt van je kind, zodat je erbij bent als je baby zichzelf nog niet kan ondersteunen.

Je baby vertrouwd maken met de rugligging

Leg je kind ‘s nachts altijd op de rug. Zo raakt je baby bekend met de rugligging en raakt hij er snel aan gewend.

Als je kind gewoonweg niet in rugligging in slaap wil vallen, kun je het op je arm schommelen en daar in slaap laten vallen. Maar zodra je baby in slaap is gevallen, moet je hem of haar in rugligging plaatsen. Probeer er echter geen gewoonte van te maken om met je baby op je arm in slaap te laten vallen, omdat dit slechts als een tijdelijke oplossing moet worden beschouwd.

Een andere tip is om een speeltje boven de wieg van je baby te bevestigen. Op deze manier wordt de aandacht van je baby naar boven gericht en blijft je kind gemakkelijker in de rugligging liggen.

Inbakeren 

Inbakeren is een wikkeltechniek waarbij een baby strak in een doek wordt gewikkeld. Dit voorkomt dat je baby 's nachts op zijn buik draait. De juiste techniek is echter zeer belangrijk, anders kan het meer kwaad dan goed doen.

Als je deze techniek wilt gebruiken, vraag dan zeker aan je verloskundige wat de juiste wikkeltechniek is en hoe lang je baby kan worden ingebakerd.

De juiste slaapomgeving

Om ervoor te zorgen dat je baby lekker doorslaapt en niet op de buik rolt is een optimale slaapomgeving erg belangrijk. De juiste slaapspullen kunnen ook voorkomen dat je baby omrolt.

Baby’s rollen soms op hun buik in hun slaap, maar dit kun je minimaliseren met een babyslaapzak. Slaapzakken houden je baby lekker warm en beperken de bewegingsvrijheid van je baby, maar niet teveel.

Je kind heeft nog genoeg ruimte in de slaapzak om te trappelen, maar het kost erg veel moeite om op de buik te rollen. De juiste maat slaapzak kiezen is erg belangrijk: als de slaapzak te groot is ontsnapt er teveel warmte en kan je kind teveel bewegen. Een te kleine slaapzak is echter ook oncomfortabel.

Als je baby vaak huilt in zijn slaap kun je ook eens kijken naar de kamertemperatuur en de slaapkleding. Baby’s huilen soms in hun slaap omdat ze het te warm of te koud hebben.

Het juiste matras kiezen is ook erg belangrijk om de buikligging veiliger te maken. Gebruik geen tweedehands matras voor baby’s, of een matras dat te zacht is. Anders kan het gezicht van je baby wegzakken in het matras waardoor het lastig wordt om te ademen.

Stevige matrassen voorkomen dit. Zorg ook dat het materiaal van het matras ademend is en geen schadelijke stoffen bevat. Bovendien moet je babybedje zo barrièrevrij mogelijk zijn ontworpen. De regel hier is "less is more."

Mijn baby rolt op de buik in zijn of haar slaap: Een overzicht van alle methodes om je baby veiliger op de buik te laten liggen.

  • Alleen onder jouw toezicht kun je je baby overdag op de buik leggen om de spieren in de nek sterker te maken
  • Zorg dat je kind eraan went om op de rug te liggen en leg hem of haar op de rug in bed
  • Kleed je baby in een slaapzak of baker hem of haar in
  • Koop een stevig matras dat ook ademend is en vrij van schadelijke stoffen