Een airconditioner op de slaapkamer: Waar moet je op letten?

 

Elk jaar worden de zomers een paar graden warmer, hitterecord volgt op hitterecord. De raam open laten als we slapen biedt ons geen verlichting meer en het kost ons moeite om in slaap te vallen als we het zo warm hebben en veel zweten.

Omdat een gezonde slaapomgeving erg belangrijk is voor de kwaliteit van onze slaap denken veel mensen erover om een airco te laten plaatsen op hun slaapkamer. In deze blogpost kun je lezen over de voor,- en nadelen van een airconditioner op je slaapkamer. We geven je ook handige tips en leggen uit waar je op moet letten als je ‘s nachts je airco gebruikt. 

Welke rol speelt je slaapkamer bij de kwaliteit van je nachtrust?

Een comfortabele slaapomgeving op de slaapkamer is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Maar wat is dan de optimale temperatuur in je slaapkamer om bij te slapen? De generatie van onze grootouders zegt vaak dat een koude slaapkamer goed is voor je immuunsysteem, maar tegenwoordig denken we dat dit een fabeltje is. In het ideale geval mag het nooit kouder worden dan 12 graden op je slaapkamer.

Als het veel te koud is kunnen je spieren verkrampen, dat kan zelfs pijnlijk zijn. Daarnaast moet je lichaam als het ‘s nachts kouder is dan 12 graden veel harder werken om een lichaamstemperatuur van 36 graden te behouden. Dit versterkt je immuunsysteem op geen enkele manier, je wordt er juist sneller ziek van.

Maar ook een te warme slaapkamer kan een negatief effect hebben op onze nachtrust. ‘s Avonds daalt onze lichaamstemperatuur langzaam, dat hoort bij het proces om in slaap te komen. Als je slaapkamer te warm is is het lastig voor je lichaam om processen zoals je hartslag te vertragen en duurt het langer voordat we in slaap vallen. 

Wat is de beste temperatuur om bij te slapen?

Een temperatuur van 15 tot 20 graden is ideaal voor een diepe en rustgevende nachtrust. Natuurlijk zijn er ook individuele factoren die invloed hebben op onze optimale slaapomgeving, zoals onze leeftijd. Andere gezondheidsaspecten, zoals een ongezonde bloeddruk, kunnen ook een negatieve invloed hebben op onze slaap.

Een slecht geventileerde slaapkamer speelt ook een rol. Als er te weinig zuurstof in de lucht zit kan dat er bijvoorbeeld voor zorgen dat we sneller gaan ademen, wat onze nachtrust kan verstoren.

 

De voordelen van een airconditioner op de slaapkamer

Het belangrijkste doel van een airco is natuurlijk om de slaapkamer af te koelen naar een comfortabele temperatuur, zodat we kunnen slapen zonder dat we het te warm krijgen en gaan zweten. Moderne airconditioners kunnen de slaapkamer niet alleen koelen, maar ook verwarmen, de lucht filteren en de luchtvochtigheid reguleren. Het filter kan de lucht niet alleen vochtiger of droger maken, maar kan ook de aanwezigheid van allergie-veroorzakende stoffen zoals pollen en stof verminderen. 

Zoals gezegd is het makkelijker om ‘s nachts in slaap te vallen in een slaapkamer die niet warmer is dan 20 graden Celsius. Dan is het niet alleen makkelijker om in slaap te vallen, maar ook om de hele nacht door te slapen. De gemiddelde persoon verliest een halve liter zweet per nacht, wat natuurlijk meer is bij een warmere temperatuur.

De nadelen van een airconditioner op de slaapkamer

Airconditioners die niet de luchtvochtigheid op de slaapkamer reguleren kunnen de lucht op je slaapkamer droger maken terwijl ze de kamer koelen. Deze droge lucht kan er op haar beurt voor zorgen dat onze slijmvliezen gedurende de nacht uitdrogen, waardoor we een groter risico lopen om verkouden te worden. De slijmvliezen in de mond en neus fungeren als de beschermlaag van het lichaam en voorkomen dat ziekteverwekkers binnendringen. Als deze beschermlaag beschadigd is of niet meer aanwezig is, kunnen verkoudheid, keelpijn en ontstoken ogen het gevolg zijn.

De kosten zijn een tweede nadeel van een airconditioner op de slaapkamer. Daarmee bedoelen we niet alleen de aankoopprijs van het apparaat, maar ook de kosten voor stroom en onderhoud. Mobiele units zijn er vanaf 200 euro, maar vaste airco’s zijn duurder en je hebt een monteur nodig om ze te plaatsen en installeren. Daarnaast verbruiken airco’s veel stroom en kan het best wat tijd kosten om een grote kamer op de gewenste temperatuur te brengen.

Waar in je slaapkamer moet je de airconditioner plaatsen?

Als je een airconditioner op je slaapkamer plaatst moet je zorgen dat de koele lucht niet rechtstreeks naar je lichaam geblazen wordt, omdat je het dan koud kunt krijgen en je spieren verkrampen. Bij veel airconditioners kun je de luchtstroom aanpassen, in het ideale geval zou dat omhoog richting het plafond moeten zijn.

Dat is ook de reden dat je vaste airconditioners niet te dicht bij je bed moet plaatsen.

Tips voor een gezonde slaapomgeving

Als je op zoek gaat naar een airco moet je er ook voor zorgen dat deze niet teveel lawaai maakt. Stille systemen hebben vaak het label “fluisterstil”. Als je airco teveel herrie maakt is dat niet alleen slecht voor je nachtrust, maar ook voor je relatie met de buren.

De temperatuur instellen

Hoewel het soms verleidelijk kan zijn moet je de airco niet te koud zetten. Ideaal gezien is het verschil met de buitentemperatuur niet meer dan 5 graden. Dat is namelijk niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je elektriciteitsrekening.

Om gezondheidsredenen kun je de airconditioner het beste een uur voordat je naar bed gaat aanzetten, omdat er wat tijd nodig is om de kamer af te koelen. Je kunt ook kiezen voor een airco met een ingebouwde timer, zodat hij niet de hele nacht loopt.

Onderhoud van de airconditioner 

Last but not least, vergeet ook niet om je airconditioner regelmatig onderhoud te geven. Viezigheid, schimmel en bacteriën kunnen zich in de airconditioner gaan ophopen, daarom moet je hem professioneel laten reinigen. 

Kies het juiste beddengoed voor de optimale slaapomgeving

Hoewel een airconditioner je kan helpen bij het creëren van de beste slaapomstandigheden kan ander beddengoed vaak ook helpen. Welk dekbed moet ik kiezen? Hierbij moet je jezelf afvragen of je het ‘s nachts vaak te warm of te koud hebt. Dikke donzen dekbedden zijn heerlijk warm in de winter, terwijl dunnere dekbedden van katoen of wol een betere keuze zijn voor de zomer.

In het algemeen zijn natuurlijke stoffen de beste keuze voor dekbedden en beddengoed, omdat ze vocht goed absorberen en de warmte vrijlaten aan de buitenkant dankzij hun ademend vermogen.

Producten van Zizzz voor een betere slaapomgeving

Bij Zizzz doen wij ons best om jou te voorzien van de beste materialen voor je beddengoed. Daarom hebben wij beddengoed van twee soorten natuurlijk geweven stoffen: biologisch perkal katoen en biologisch katoenen satijnen beddengoed.

Beide stoffen zijn perfect voor warme zomernachten, ze zijn ademend en ze nemen vocht goed op. We hebben natuurlijk ook kussenslopen en hoeslakens in dezelfde kleuren voor bij je dekbedovertrek. Ons beddengoed heeft een kleur aan de bovenkant en een andere kleur aan de onderkant, je kunt ze gewoon omdraaien om je hele slaapkamer een nieuwe look te geven.