Waarom kiezen voor duurzaamheid?

Waarom kiezen voor duurzaamheid?

De hittegolf van afgelopen zomer heeft veel mensen, ook degenen die de verantwoordelijkheid voor het milieu afschuiven op de regering en de VN, geleerd dat klimaatverandering meer is als alleen een woord. Wij moeten nu handelen om grotere gevolgen te voorkomen. Leder van ons zou moeten handelen uit duurzaamheid.

Het begrip duurzaamheid werd voor het eerst in de geschiedenis gebruikt in verband met bosbescherming. Aan het begin van de 18e eeuw maakte Hans Carl von Carlowitz in een boek zich voor het eerst zorgen over de exploitatie van bos dat een stabiele en continue verzorging vereiste. Het concept duurzaam gebruik bestaat echter al veel langer. Veel oude stammen die in de vrije natuur leven maken duurzaam gebruik van alle bronnen. Deze beschikken vaak niet over de mogelijkheden van industriële middelen zoals wij. Daarnaast hebben deze stammen ook mythes en rituelen die men zo kan interpreteren dat er een bepaald bewustzijn voor een ecologische omgang met de natuur is. Men vermoed bijvoorbeeld dat de Indianen, nadat ze door hun jacht meerdere diersoorten uitgeroeid hadden, deze verwoestende daad erkenden en als gevolg de bekende Indiaanse dierenmythes ontwikkelden.

Tegenwoordig wordt het begrip breed ingezet en spreekt men van ecologische, economische en sociale duurzaamheid. Ondanks dat veel richtlijnen en doelen door de VN zijn vastgelegd, ligt het in onze eigen hand of duurzaam handelen slaagt of niet. Vaak heeft men het gevoel dat één enkele persoon geen verschil kan uitmaken, maar uiteindelijk zal één goede daad een belangrijke stap zijn en zullen al deze goede daden zich vermeerderen waardoor er grote successen geboekt kunnen worden.

Het zijn vooral de toekomstige generaties die zullen profiteren van duurzaam handelen. Laten wij alsjeblieft voor onze kinderen een schone wereld achterlaten met veel duurzame systemen, gewoontes en ideeën!