Ontbijt op bed - Ideeën om de dag ontspannen te beginnen

Het is ‘s ochtends niet altijd makkelijk om uit bed te komen, vooral als het grijs en druilerig weer is of als het buiten nog donker is. Ontbijt op bed is een geweldige manier om je dag te beginnen.

Ontbijt op bed maakt het niet alleen makkelijker om je dag te beginnen, maar het is ook goed voor je humeur. Vooral voor stelletjes is het een populaire manier om de dag relaxed te beginnen en zelfs wat romantiek toe te voegen. Maar ontbijt in bed is niet alleen fijn voor stelletjes - gezinnen en singles kunnen er ook van genieten om de dag goedgezind te beginnen.

In deze blogpost geven we je wat tips voor het perfecte ontbijt in bed. Onze handleiding is opgedeeld in de volgende onderwerpen:

  • Wat is de beste gelegenheid voor ontbijt in bed?
  • Wat zijn de voordelen van ontbijt in bed?
  • Geweldige recepten voor ontbijt in bed 
  • Geweldige filmtips voor ontbijt in bed
  • Welke tafel is handig voor ontbijt in bed?
  • Welk dienblad moet ik gebruiken voor ontbijt in bed?

Wat is de beste gelegenheid voor ontbijt in bed?

De gelegenheid hoeft niet altijd romantisch te zijn - ontbijt op bed is ook een goed idee voor alle andere dagen. Maar omdat de voorbereiding enige tijd in beslag neemt, bewaren mensen een ontbijt op bed vaak voor speciale dagen.

Stelletjes kunnen genieten van ontbijt op bed op hun trouwdag, maar zoals we al zeiden, ontbijt op bed is niet alleen voor koppels. Je kunt er ook met vrienden en familie van genieten op feestdagen, zoals moederdag, vaderdag of de verjaardag van je familielid of huisgenoot. Wie houdt er immers niet van ontbijten vanuit het comfort van zijn eigen bed?  

Wat zijn de voordelen van ontbijten?

We horen vaak dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar is dat echt zo? Voor een gezond ontbijt is het niet alleen belangrijk dat je iets eet, maar ook wat je eet is van belang. Ontbijt helpt ons de batterij van je lichaam weer op te laden. Misschien lijkt dat niet zo, maar ons lichaam doet ‘s nachts best veel. ‘s Nachts vindt bijvoorbeeld celvernieuwing plaats, je hersenen verwerken de gebeurtenissen van de afgelopen dag en maken nieuwe verbindingen.

Dit is de reden dat onze batterijen ‘s ochtend vaak leeg zijn en opgeladen moeten worden. Daarom is een gezond ontbijt een goede tip om ‘s ochtends snel wakker te worden.

Welke voedingsstoffen zijn het beste voor je lichaam?

Het ontbijt moet daarom bestaan uit koolhydraten, eiwitten en vezels. Deze kunnen ons helpen onze batterijen op te laden en onze prestaties te verbeteren. Voedingsmiddelen zoals volkorenbrood of havermout zijn hiervoor zeer geschikt. Deze kunnen worden gecombineerd met eiwitrijk voedsel zoals kaas, kwark of yoghurt.

Door te ontbijten kunnen we ons ook beter concentreren. Je hersenen hebben energie nodig, daarom is het goed om veel koolhydraten te nuttigen bij het ontbijt. Bovendien leveren eiwitten de bouwstenen voor de neurotransmitters die onze hersenen van brandstof voorzien.

Last but not least: een gezond ontbijt vermindert de afgifte van stresshormonen. Het ontbijt geeft het lichaam de kans om zich voor te bereiden op de dag en een ontspannen start te maken.   

Ontbijt in bed: recepten

Zoals gezegd wordt het aangeraden om de dag gezond te beginnen met voldoende koolhydraten, eiwitten en vezels. Voor speciale gelegenheden kun je de dag natuurlijk wel eens relaxter beginnen met wat zoete of hartige zonden. Maar maak hier geen gewoonte van!

We hebben een paar heerlijke recepten voor je samengesteld om je te inspireren om de dag te beginnen met een heerlijk ontbijtje.

Ontbijt fruittaart

Je ontbijt bakken klinkt misschien wat raar, maar we hebben het hier niet over een vette en calorierijke taart, maar een gezond alternatief hiervoor. Dit is wat je nodig hebt voor deze gezonde ontbijttaart:

  • 100 g havermout
  • 1 rijpe banaan
  • Vers fruit naar keuze
  • 1 tot 2 eetlepels honing
  • 2 eieren
  • Kokos of gehakte noten
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen vanille
  • 200 ml melk  

Bereiding: Pureer de banaan en meng de eieren en de melk met de banaan. Voeg dan de bovengenoemde kruiden en de honing toe. Voeg dan de haver toe aan het mengsel. Doe het mengsel in een ovenschaal en strooi er de kokosvlokken en het gehakte fruit overheen. Bak 20 tot 25 minuten in de oven op 180 graden.

Hartig ontbijt - champignon omelet met cheddar kaas

Als je liever een hartig ontbijtje hebt raden we je het volgende recept aan. Deze ingrediënten heb je nodig voor vier heerlijke omeletten:

  • 300 g bruine champignons
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 eieren
  • 100 ml melk
  • 1 snuifje kurkumapoeder
  • 90 g cheddarkaas 
  • 10 g kervel

Bereiding: Snijd de champignons in plakjes en de sjalot in blokjes. Verhit wat olie in de pan en bak beide lichtjes aan. Zet ze dan opzij. Klop de melk met de eieren. Voeg vervolgens de kurkuma, zout en peper toe. Giet ¼ van het eimengsel in een licht verwarmde pan en verdeel het gelijkmatig. Voeg vervolgens ¼ van de cheddar en de sjalot en champignons toe. Pluk vervolgens een paar blaadjes van de kervel. Herhaal het hele proces tot de rest van het eimengsel is opgebruikt.

Ontbijt in bed: Filmtips

Wie is er niet gek op? Nog even in bed blijven om een film of serie te kijken om lekker rustig wakker te worden (als je daar tijd voor hebt, natuurlijk). Op je vrije dag is het geen probleem om jezelf ‘s ochtends wat extra tijd te gunnen, want slaap die je gemist hebt is lastig in te halen. Een klassieke film voor bij je ontbijt op bed is natuurlijk Breakfast At Tiffany's.

Een paar andere aanbevelingen voor makkelijk te verteren films in de ochtend zijn:

  • Ratatouille
  • Kiss the Cook
  • Matilda
  • Groundhog Day
  • Honey! I shrunk the kids

Ontbijt op bed: tafel of dienblad?

Natuurlijk wil je zo comfortabel mogelijk ontbijten in bed. Welke tafel of dienblad kun je het beste gebruiken voor je ontbijt op bed? Je matras als tafel gebruiken is natuurlijk niet zo handig omdat alle kruimels en vlekken op het beddengoed je relaxte start van de dag kunnen verpesten.

Daarom raden wij aan een bedtafel te kopen. Ze zijn niet alleen handig als dienblad voor ontbijt op bed, maar kunnen ook worden gebruikt als dienblad, omdat ze uitschuifbare poten hebben. Als je het dienblad niet nodig hebt, kun je het op je werkplek gebruiken als dienblad voor je koffie of gewoon als decoratie in andere kamers.

Dit soort dienbladen is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen. Als je van elegant en stijlvol houdt, kun je kiezen voor een volledig wit dienblad. Dienbladen zijn ook verkrijgbaar in een landelijke stijl, gemaakt van licht hout of bamboe. Je kunt de kleur van het dienblad afstemmen op je slaapkamer of je favoriete beddengoed.

Heerlijk zacht beddengoed van Zizzz voor een goede nachtrust

Een ontbijt op bed is nog fijner als je daarvoor lekker geslapen hebt. De keuze voor ons beddengoed speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het zo’n belangrijk deel uitmaakt van je slaapomgeving. Bij Zizzz richten we ons daarom op natuurlijke en ademende materialen.

Onze beddengoed is dan ook gemaakt van perkal van hoge kwaliteit. Naast hoeslakens en dekbedovertrekken bieden wij ook bijpassende kussenslopen aan.