Mijn baby slaapt op de buik

Veel ouders worden nerveus van het idee dat hun baby ‘s nachts op de buik kan rollen. Maar is het reden om bezorgd te zijn als je baby op de buik slaapt? En wanneer zouden baby’s zelf op hun buik moeten kunnen rollen?

In deze blogpost leggen we ouders en aankomende ouders uit hoe zeer jonge baby’s veilig op de buik kunnen slapen en wanneer baby’s zonder problemen op hun buik kunnen slapen.

Waarom de buikligging belangrijk is voor de ontwikkeling van baby's

Zelf op hun buik kunnen rollen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van baby’s. Daarom zijn veel ouders trots als hun kind leert om te rollen. Maar ouders kunnen ook bezorgd zijn, wat als je baby ‘s nachts op de buik rolt en niet meer zelf terug kan draaien naar een veilige rugligging? Maar de buikligging is ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Om te beginnen leren kinderen om hun hoofd te draaien en omhoog te houden in de buikligging. Dit geeft ze niet alleen controle over hun hoofd, maar het versterkt ook de spieren in de schouders en nek die je kind later nodig heeft om rechtop te zitten en te kruipen.

Wanneer beginnen baby’s op hun buik of zij te rollen? Vergeet niet dat elke baby anders is en zich op zijn of haar eigen tempo ontwikkelt. Onderstaande mijlpalen in de ontwikkeling zijn slechts een gemiddelde. Als je kind zich langzamer of sneller ontwikkelt, of zelfs stapjes overslaat hoef je je echt geen zorgen te maken.

Ontwikkeling in de eerste en tweede maand:

Veel baby’s kunnen hun hoofd al een paar tellen optillen als ze op hun buik liggen, zelfs als ze nog maar een paar weken oud zijn. Als ze ongeveer twee maanden zijn kunnen ze hun hoofd zover optillen dat het niet langer het oppervlak waarop ze liggen raakt.

Ontwikkeling in de derde en vierde maand

Als baby’s drie tot vier maanden zijn kunnen ze wat langer achter elkaar zitten. Baby’s ondersteunen zichzelf eerst op hun onderarmen en later op hun handen.

Ontwikkeling in de vijfde en zesde maand

Op deze leeftijd kunnen de meeste baby’s van hun rug op hun zij rollen, en van hun zij op hun buik. Hierbij gebruiken ze hun handen.

Waarom de buikligging niet aanbevolen is voor baby's

Veel ouders vragen zich af waarom hun baby beter niet op de buik kan rollen tijdens het slapen? Het antwoord is dat de juiste slaaphouding vooral belangrijk is voor pasgeboren baby’s, en dat de rugligging de veiligste houding is.

Kleine baby’s die ‘s nachts op hun buik rollen hebben misschien de kracht niet om weer zelf terug op hun rug te rollen. Als je baby een langere tijd met het gezichtje op het matras ligt kan het lastiger worden om adem te halen.

De zijligging kan de ademhaling in de onderste longen belemmeren. Als je baby op de rug ligt blijven de mond en het neusje vrij en hun borst kan makkelijk op en neer gaan. Daarom is het het beste als je baby op de rug slaapt totdat ze helemaal zonder hulp op hun buik kunnen draaien.

Mijn baby slaapt beter op de buik

Baby’s ontwikkelen en verbeteren hun motorische vaardigheden ook ‘s nachts. Ouders weten dat hun kinderen vaak woelen, trappelen of met hun armen zwaaien. Zodra hun spieren sterk genoeg zijn om om te draaien beginnen veel baby’s ook ‘s nachts op hun zij of buik te draaien.

Je kunt niet altijd voorkomen dat je baby dit doet. Als je baby graag op de buik slaapt en al zelf om kan rollen kan hij of zij ook het hoofd optillen en naar één kant draaien. Daarom is het niet altijd noodzakelijk om te zorgen dat je baby op de rug slaapt.

Baby’s beginnen om te rollen in hun slaap als ze ongeveer zes maanden zijn. Daarom moet je rond deze periode extra op hun slaapomgeving letten.

Een veilige slaapomgeving voor baby’s

Zoals gezegd is het niet altijd mogelijk om te voorkomen dat je baby op de buik slaapt. Je kunt de slaapomgeving van je baby echter wel veiliger maken met behulp van de volgende eenvoudige tips:

  • Gebruik geen kussens in het wiegje totdat je baby minstens een jaar oud is. Veel kussens zijn te zacht voor baby’s, zodra ze kunnen draaien zakt hun hoofdje in het kussen, waardoor ze geen lucht meer krijgen.
  • Een slaapzak zorgt voor een veiligere slaapomgeving ‘s nachts. In een slaapzak kan je baby minder bewegen, waardoor het lastiger wordt om op de buik te rollen. Tegelijkertijd beperkt een slaapzak de bewegingsruimte van je kind niet zoveel dat ze niet meer kunnen trappelen of bewegen ‘s nachts, dus het zal de ontwikkeling van je kind niet belemmeren. 
  • Zorg dat je baby goed aangekleed is om te slapen. Met te dikke kleding krijgen ze het al snel te warm. Als je wil weten of je baby het te warm heeft kun je voelen of het nekje vochtig is. Hun handen en voeten zijn geen betrouwbare indicatoren, omdat de doorbloeding hier nog niet helemaal is ontwikkeld bij baby’s.
  • Zorg dat het matras niet te zacht is en dat knuffels niet te groot zijn in de eerste maanden van je baby. Als je baby zich alleen voelt en huilt als het bedtijd is zijn kleinere knuffeldoekjes geschikter.

Hoe kun je de buikligging van je baby trainen gedurende de dag

Als je baby ‘s nachts op de buik rolt en ook graag in deze houding slaapt hoeft dat na een bepaalde leeftijd geen probleem te zijn. Om ervoor te zorgen dat je baby sterk genoeg is in deze houding kun je hem of haar helpen om de spieren die ze gedurende de dag gebruiken te versterken.

Als je baby twee tot drie maanden oud is kun je beginnen met oefenen om ze het hoofd op te laten tillen door ze op hun buik te leggen. Je krijgt hun aandacht door een speelgoedje in hun gezichtsveld te leggen.

Als je baby nog niet zelf kan omrollen kun je hem of haar wel laten wennen aan de buikligging. Leg je baby ‘s nachts altijd op de rug. Als je baby ‘s nachts niet op de rug in slaap kan vallen kun je hem of haar het beste in je armen in slaap laten vallen en dan op de rug in bed leggen.

Laat je baby veilig slapen met producten van Zizzz

Baby slaapzakken zijn de beste keuze voor kleine en iets groter kinderen, vooral als ze helemaal gemaakt zijn van biologische materialen en niet bewerkt zijn met chemicaliën. 

Daarom hebben we bij Zizzz baby slaapzakken in verschillende maten en met verschillende schattige dessins. Onze slaapzakken zijn gemaakt van Zwitserse scheerwol en biologisch katoen met GOTS-keurmerk. We hebben ook slaapzakken voor kinderen van vier tot zes jaar oud.

Voor de warme zomermaanden hebben we ook speciale zomerslaapzakken. Deze zijn gemaakt van één laag gewoven biologisch katoen en zijn zeer ademend. Omdat ze geen vulling hebben, zijn ze ideaal voor warme zomernachten.