Ook papa’s hebben slaap nodig

Ook papa’s hebben slaap nodig

Steeds meer papa’s blijven thuis bij de baby. In Duitsland neemt ongeveer één op de vijf vaders voor een paar maanden de zorg van de baby over. Het maatschappelijke beeld heeft zich ondertussen zo ver ontwikkeld dat de vader net zo belangrijk gezien wordt als de moeder voor de opvoeding van de baby.

Ook vaders die zich's nachts niet om het kind bekommeren, krijgen natuurlijk het opstaan van de moeder mee en lijden daardoor ook vaak aan een slaapgebrek. Het is normaal dat pasgeboren baby’s meermaals in de nacht wakker worden en dan honger hebben. Deze regelmaat kan zich iedere paar manden veranderen. Als er een baby in huis komt, moet je er als jonge vader rekening mee houden dat slaap schaars is.


Vermoeide vaders

Ook voor vaders geldt daardoor: slaap als de baby slaapt. Dat wil zeggen dat je overdag ook een paar uur moet slapen als de baby ook slaapt. Overdag slaap de baby natuurlijk niet aan één stuk. Ook hier wordt hij een paar keer wakker en moet gevoed worden. Wie voor de geboorte er niet aan moest denken om overdag te slapen, zal snel van gedachten veranderen: versgebakken ouders zijn altijd moe en kunnen overal en op elk tijdstip slapen.

Prioriteiten stellen en voor een goede slaaphygiëne zorgen
Wat kan men nog doen om de babytijd goed te doorstaan? Ten eerste is het belangrijk om prioriteiten te stellen. De kelder opruimen is in deze fase minder belangrijk als een paar uurtjes gaan liggen voor een welverdiende rust. Zorg ervoor dat de baby op zijn gemak en veilig in een passend babybed slaapt. Als de mama weer bekaf op de bank neerploft kan ook de vader zich eens bezighouden met de aankoop van passende pyjama’s, kruippakjes en een babyslaapzak.


Het loont

Kinderen kunnen vermoeiend zijn, maar het loont om te investeren in de behoeften van kleintjes. Ze geven enorm veel liefde terug. En dan zijn er van die kleine geluksmomenten waar je vermoeide ogen liefdevol toezien hoe je kind voor de eerste keer naar je vaderlijke duim grijpt, of je voor de eerste toelacht, of voor de eerste keer “papa” zegt.